ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TECS C.F : Επενδυτικό καρέ σε start ups και spin off της Θεσσαλονίκης

Άννη Καρολίδου09 Φεβρουαρίου 2023

Σε τρεις start ups και μία spin off της Θεσσαλονίκης, που αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα του industry 4.0 τοποθετείται το TECS Capital Fund. Ως το καλοκαίρι του 2023 το TECS θα έχει επενδύσει σε ακόμη δύο early stage νεοφυείς επιχειρήσεις, ολοκληρώνοντας σε λιγότερο από μία τριετία την επενδυτική του περίοδο, ενώ από τώρα η τριανδρία που το διαχειρίζεται, μελετάει τα επόμενα βήματά της.

Τα «αποκαλυπτήρια» των νέων τοποθετήσεων του TECS, με τα οποία οι επενδύσεις του σε pre seed και seed start ups ανεβαίνουν συνολικά στις επτά, έκανε στο makthes.gr o πρόεδρος και ceo της Venture Stories Partners και εταίρος του TECS κ. Σωτήρης Σιάγας, στη διάρκεια συζήτησης με τους άλλους δύο partners του επενδυτικού κεφαλαίου, τους κυρίους Θεόφιλο Μυλωνά και Αντώνη Ηλία.

Σε αυτή την τετράδα των νέων τοποθετήσεων, που έγιναν πρακτικά σχεδόν ταυτόχρονα, περιλαμβάνονται η «Μοverse IKE» , η «Agroverse IKE», η «ΒΙΟ2CHP IKE» spin off του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και, η αμερικανική «ΑidPlex Inc» μητρική της «ΑidPlex IKE».

Moverse IKE: Eταιρεία deep tech start up που ασχολείται με το Motion Capturing (MoCap), δηλαδή με την ψηφιακή μεταφορά της κίνησης του ανθρωπίνου σώματος με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι.) και οπτικών αισθητήρων. Η τεχνολογία motion capturing είναι αυτή που θα φέρει την αίσθηση της κίνησης στο metaverse, δηλαδή στον ψηφιακό εικονικό κόσμο. Η «Moverse» έχει έτοιμο προϊόν και θα βγει στην αγορά για να πουλήσει σε πελάτες που κτίζουν data sets, δηλαδή sets δεδομένων πάνω στα οποία βασίζεται η Α.Ι.

AidPlex Inc: Eταιρεία med tech, που έχει αναπτύξει το καινοτόμο προϊόν ScolioSense, το οποίο χρησιμοποιείται για να φοριέται σωστά ο κηδεμόνας, το ορθοπεδικό βοήθημα για παιδιά που πάσχουν από σκολίωση. Η επένδυση έγινε στην αμερικανική εταιρεία, μητρική της «AidPlex IKE», η οποία είχε ήδη εξασφαλίσει κεφάλαια και από angel investors στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι το R&D της «AidPlex» βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Αgroverse: Αgritech εταιρεία, η οποία θέλει να υποστηρίξει τους αγρότες και τη βιώσιμη γεωργία με τη χρήση αυτόνομων τροχήλατων ρομπότς. Ο ρομποτικός «γεωργός» της «Agroverse» έχει πιλοτικά εργαστεί, σε αγροτική εκμετάλλευση στις Σέρρες, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Tα ρομπότς θα χειρίζεται η εταιρεία, απαλλάσσοντας τους γεωργούς από αυτή τη φροντίδα, αλλά και από το κόστος αγοράς των ρομποτικών βοηθών καθώς θα πληρώνουν μόνο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

BIO2CHP: Spin off του ΑΠΘ, που ως σήμερα έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά προγράμματα και φορείς στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Η εταιρεία έχει σαν αντικείμενο την ανάπτυξη τεχνολογίας για την παραγωγή πράσινης ενέργειας από την καύση κάθε λογής βιομάζας.Στο νέο project της BIO2CHP που αφορά καύση βιοαερίου και μάλιστα με αυξημένη ενεργειακή απόδοση, έχουν επίσης επενδύσει με συμμετοχή τους στην εταιρεία, η ΚΑΥΚΑΣ και η ΕΛΙΝ Verd.

Οι πρώτες τρεις επενδύσεις του ΤΕCS

Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες τρεις τοποθετήσεις του TECS αφορούσαν στην «Cyclopt», την «Οliveex» και την «ComeTogether». Η «Cyclopt» spin off του ΑΠΘ, παρέχει λύσεις ελέγχου και βελτιστοποίησης λογισμικού και ήδη συνεργάζεται με τις εταιρείες Ι.Τ. «Αpifon» και «SoftOne». Η «Οliveex» με έδρα το Βόλο, εφαρμόζει τεχνολογίες Ι.ο.Τ για την παρακολούθηση και προστασία ευπαθών αγροτικών προϊόντων στους χώρους αποθήκευσης και, η «ComeTogether» υποστηρίζει τη διοργάνωση live events με έκδοση ψηφιακών NFT tickets.

TECS: Το fund που θέλει να μεγαλώσει

Το ΤECS Capital Fund, ξεκίνησε Δεκέμβριο του 2020 με 3,1 εκατ. ευρώ που συγκέντρωσε από ιδιώτες και από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, πόρους που επενδύει σε start ups και spin offs, αποκτώντας μειοψηφικά μερίδια.

Η δραστηριοποίηση του TECS έδειξε το πόσο μεγάλη ζήτηση υπάρχει από early stage start ups ή και ομάδες νέων to be επιχειρηματιών, για την εξεύρεση επενδυτικών πόρων αφού σε αυτά τα δυόμισι χρόνια έλαβε πάνω από 1.000 παρουσιάσεις και έκανε τουλάχιστον μία συνάντηση με περισσότερες από 300 εταιρείες.

Στόχος του ΤΕCS είναι η τοποθέτηση σε περίπου 10 νεοφυείς επιχειρήσεις του Industry 4.0. Σε αυτές επενδύονται έως 300.000 ευρώ, προκειμένου η κάθε μία από τις υποστηριζόμενες start ups, σε διάστημα ενός ή ενάμισι έτους, να βγάλει προϊόν, να κάνει τις πρώτες της πωλήσεις, με επαναληψιμότητα όμως και συγκρίσιμες με το ύψος της επένδυσης που γίνεται σε αυτή.

Κοντά σε δύο ακόμη επενδύσεις

Ως σήμερα το TECS συμπεριλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό του επτά επιχειρήσεις, στις οποίες και έχει επενδύσει συνολικά σχεδόν 2,1 εκατ. ευρώ, πλησιάζοντας στην ολοκλήρωση της επενδυτικής του περιόδου, ως το καλοκαίρι του 2023.

«Εξετάζουμε την τοποθέτηση σε δύο ακόμη εταιρείες και μάλιστα είμαστε πολύ κοντά στο να επενδύσουμε στη μία από αυτές. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε υπογράψει αυτές τις συμμετοχές μέχρι το καλοκαίρι, ολοκληρώνοντας έτσι την επενδυτική μας περίοδο. Οπωσδήποτε και κάνουμε σχέδια για την επόμενη ημέρα, θέλουμε να συνεχίσουμε το εγχείρημα του ΤECS, αλλά θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με τους υφιστάμενους επενδυτές μας», πρόσθεσε ο κ. Σιάγας.

Σημειώνεται ότι το TECS στις εταιρείες που επενδύει έχει prorata, έχει δηλαδή δικαίωμα, εάν το αποφασίσει, να διατηρήσει αναλογικά το ποσοστό του στην ολοκλήρωση του χρόνου της αρχικής επενδυτικής περιόδου ή να το μειώσει ή να αποεπενδύσει κάνοντας exit που θα του αποφέρει κέρδη.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.