ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τελικά τι γίνεται στο μυαλό της Χρύσας Κατσαρίνη;

Βιολέτα Φωτιάδη06 Σεπτεμβρίου 2021

Αν όπως λένε «γερνάς επειδή σταματάς να γελάς», τότε η Χρύσα Κατσαρίνη έχει εξασφαλίσει στον εαυτό της αλλά και στο κοινό της την αιώνια νεότητα.

Στα χρόνια που «αλωνίζει» στην κωμική σκηνή μάς έχει κάνει να πούμε «άουτς», να «μεθύσουμε» μαζί της και να απαντήσουμε σε… περίεργες ερωτήσεις ενώ πριν τρία χρόνια μάς χάρισε «ό,τι πολυτιμότερο» είχε.

Η σειρά βίντεο που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό με τίτλο «Μην το σκέφτεσαι» έχει κερδίσει μία ξεχωριστή θέση στο ελληνικό ίντερνετ αλλά και στις καρδιές μας. Σε αυτά τα μικρής διάρκειας βίντεο βλέπουμε τη Χρύσα και τις… «Χρύσες» της. Όλες τις σκέψεις δηλαδή που περνούν από το μυαλό της κωμικού, αλλά και το δικό μας, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με απλές καθημερινές καταστάσεις όπως… το να βγεις ραντεβού με έναν flat-earther ή να κάνεις δίαιτα.

Αυτή τη φορά, η Χρύσα έρχεται στη Θεσσαλονίκη για την πρεμιέρα της νέας της παράστασης και άπαξ και περάσεις την πόρτα του θεάτρου… the sky is the limit. Και κυριολεκτώ αφού θέτει επί… «κουβέρτας» θέματα όπως το ότι η NASA ψάχνει κωμικούς για το διάστημα, τις «ηλίθιες συμβουλές στις γυναίκες για το πώς να μη πέσουν θύματα βιασμού» ενώ παράλληλα γλεντάει τους γιατρούς που την εγχείρησαν και τα βάζει με τους σεξιστές και τους ομοφοβικούς.

Στην πιο εξομολογητική παράσταση που έχει γράψει μέχρι σήμερα, η κωμικός επιχειρεί να μετουσιώσει τις πιο σκοτεινές ιστορίες της ζωής της σε γέλιο και ξορκίζει το κακό μέσω της κωμωδίας.

Παίρνεις την «κουβέρτα» σου και έρχεσαι Θεσσαλονίκη και μάλιστα για πανελλαδική πρεμιέρα

Μπορεί να μην γεννήθηκα και να μην μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη αλλά είναι το σπίτι μου. Κάθε φορά που έρχομαι νιώθω ότι επιστρέφω σπίτι μου γιατί μου δίνει μία θαλπωρή. Έζησα οκτώ χρόνια και από εδώ ξεκίνησα και είναι πολύ ιδιαίτερη αυτή η συγκεκριμένη παράσταση για μένα γιατί παίζω κυριολεκτικά 200 μέτρα μακριά από το φοιτητικό μου σπίτι. Από αυτό το σπίτι ξεκίνησα να ονειρεύομαι ότι θέλω να παίξω σε τέτοια θέατρα, να ονειρεύομαι την πρώτη μου παράσταση.

Με τιμά πολύ η αγάπη του κοινού και ποτέ δεν τη θεωρώ δεδομένη. Σε μία τόσο δύσκολη συνθήκη και εποχή κάποιοι επιλέγουν να δώσουν λεφτά για να με δουν και αυτό δεν μπορείς να μην το εκτιμήσεις.

Γιατί είναι «σκοτεινή» η παράσταση;

Έχω μέσα πολύ σκοτεινά κείμενα τα οποία όμως κάνω αστεία. Πιάνω διάφορα θέματα και ανάμεσα σε αυτά, το τελευταίο με το οποίο και κλείνω, μία ασθένεια που πέρασε η μητέρα μου τον τελευταίο χρόνο. Για μένα ήταν μια πολύ σοκαριστική εμπειρία γιατί έχω μία πολύ ιδιαίτερη σχέση με τη μαμά μου.

Τώρα ευτυχώς όλα πέρασαν και είναι καλά αλλά για να ξορκίσω το κακό και για τις δύο μας το έκανα κείμενο. Βέβαια πιο πολύ επικεντρώνομαι στη σχέση με τη μητέρα μου παρά στο ότι αρρώστησε. Αυτό που το κάνει αστείο είναι ότι συνέχισε να είναι η μαμά μου παρόλο που αρρώστησε. Κλείνω με αυτό γιατί μετά δεν μπορούσε να ακουστεί κάτι άλλο. Προσπάθησα να βάλω άλλα κείμενα μετά από αυτό όταν δοκίμαζα κάποια από τα κείμενα της παράστασης αλλά δεν με άκουγε κανένας.

Πώς μία κουβέρτα είναι τόσο σημαντική ώστε να γίνει τίτλος παράστασης;

Είναι μία συμβουλή που μου είχε δώσει η μαμά μου. Έχω ένα κείμενο για έναν αρουραίο που είχε μπει στο σπίτι μου και η συμβουλή της μαμάς μου ήταν να πάρω μία κουβέρτα, να του την πετάξω και να τον πετάξω έξω μαζί με την κουβέρτα. Πλέον η κουβέρτα συμβολίζει πολλά πράγματα για μένα και είναι το πώς αισθανόμαστε όταν είμαστε κάτω από μία κουβέρτα. Ακόμα και ως παιδί νιώθεις μία προστασία, την τραβάς από πάνω σου και νιώθεις ότι δεν σε αγγίζει τίποτα, άρα η κουβέρτα κάπως είναι η λύση για κάθε σου πρόβλημα. Έτσι και η παράσταση μου προσφέρει ασφάλεια και θαλπωρή για αυτό και την ονόμασα έτσι.

Τί συμβαίνει μέσα στο μυαλό σου; Που σταματά η πραγματικότητα στα βίντεο και που ξεκινά η φαντασία;

Μακάρι το βίντεο με τον flat - earther να ήταν φανταστικό περιστατικό αλλά είναι αληθινό. Όταν γνωρίζεις κόσμο από το ίντερνετ συμβαίνουν και αυτά καμιά φορά.

Η ιδέα για αυτά τα βίντεο ξεκίνησε το 2018, όταν ήθελα να κάνω σκετσάκια και κατά τη διάρκεια των διαλόγων να ακούγονται με voice over οι σκέψεις αυτών που θα έπαιζαν. Ξεκινήσαμε να το γράφουμε το 2019 και μετά… guess what! Ήρθε ο κορονοϊός και μας έριξε σε κατάθλιψη οπότε αυτά τα βίντεο έμειναν λίγο στην άκρη. Μετά σκέφτηκα να οπτικοποιήσω τις σκέψεις μου και να είναι ουσιαστικά ένας διάλογος με τον εαυτό μου. Αυτό συμβαίνει στο κεφάλι μου συνέχεια. Η συζήτηση με τον εαυτό μου είναι μέρος της καθημερινότητάς μου.

Πιάνω θέματα που έχουν συμβεί σε όλους. Οι σκέψεις που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς, όταν κάνεις δίαιτα και το μυαλό σου σου φέρνει παγωτά, όταν κολλάς σε ένα τραγούδι και όλη μέρα δεν μπορείς να σκεφτείς τίποτε άλλο.

Το «ΧΙΚ» θα επιστρέψει στις οθόνες μας;

Λόγω παραστάσεων και της σεζόν του χειμώνα δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το «χικ» αλλά δεν έχω τελειώσει μαζί του. Έχει πολλές δυνατότητες και σκέφτομαι πως θα το εξελίξω τελικά.

Αισθάνθηκες ποτέ διαφορετική αντιμετώπιση από τον κόσμο ως γυναίκα κωμικός;

Πλέον δεν νιώθω ότι το κοινό με αντιμετωπίζει διαφορετικά γιατί είμαι γυναίκα κωμικός. Από τους κωμικούς δεν το αισθανόμουν ποτέ έτσι κι αλλιώς αλλά από το κοινό είχα μία αίσθηση ότι τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά για μένα όταν ξεκινούσα. Πλέον γεμίζω ένα θέατρο 1000 θέσεων σε δέκα μέρες και αυτό μου είναι δύσκολο να το διαχειριστώ. Σε καμία περίπτωση δεν το είχα δεδομένο. Μέσα στην καραντίνα νομίζω με γνώρισε περισσότερο ο κόσμος. Όταν έκλεισα το θέατρο τώρα έλεγα ότι θα είναι κρίμα αν έρθουν μόνο 50 άτομα και γίνουμε ρεζίλι και ξαφνικά γίνεται sold out η πρώτη παράσταση και βάλαμε και δεύτερη! Αυτό είναι συγκλονιστικό για μένα.

Πριν λίγο καιρό ανέβασες ένα βίντεο για ένα άρθρο που χαρακτήριζε μία γυναίκα με curvy σιλουέτα «ακομπλεξάριστη». Γιατί εν έτει 2021 ασχολούμαστε με σωματότυπους;

Γίνομαι έξαλλη κάθε φορά που βλέπω τη λέξη «ακομπλεξάριστη» για μία γυναίκα με curvy σωματότυπο. Δεν θα το έλεγες αυτό για τη Ζιζέλ γιατί είναι η προσωποποίηση του προτύπου ομορφιάς. Κανείς ποτέ δεν θα έλεγε ότι βγήκε με μαγιό και είναι ακομπλεξάριστη. Θωρείται δεδομένο δηλαδή ότι οι γυναίκες που δεν ανήκουν στα πρότυπα ομορφιάς, όπως έχουν διαμορφωθεί αυτά σήμερα, θα έχουν κόμπλεξ και αν κάνουν κάτι απόλυτα φυσιολογικό, όπως το να βγουν με μαγιό στην παραλία, τις λένε ακομπλεξάριστες.



This page might use cookies if your analytics vendor requires them.