ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τέλος Οκτωβρίου ο διαγωνισμός για τη μονάδα απορριμμάτων Αγίου Αντωνίου - Θα δέχεται έως και 150.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως

MakThes Team15 Σεπτεμβρίου 2022

Στην τελική ευθεία εισέρχεται, ένα χρόνο μετά την έγκριση της από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, καθώς σε ενάμιση μήνα δημοπρατείται το έργο, ανοίγοντας το δρόμο για τη λειτουργία ενός ακόμη εμβληματικού έργου διαχείρισης αποβλήτων, μετά τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα και το Σταθμό Μεταφόρτωσης Ευκαρπίας (ΣΜΑ).

Τη δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ και μέγιστη δυναμικότητα περίπου 150.000 τόνων κατ’ έτος, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Μιχάλης Γεράνης στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα την «Κυκλική Οικονομία» τις «Ευκαιρίες και τις Προκλήσεις για τη Βόρεια Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 86η ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεράνη με τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα, έργο που προωθεί ο ΦΟΔΣΑ, κλείνει ένας κύκλος μεγάλων έργων για τη ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη, όπως είπε δημοπρατήθηκε η αντίστοιχη μονάδα Δυτικού Τομέα που θα κατασκευαστεί στη Μαυροράχη, κοντά στον υφιστάμενο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

«Η δημοπράτηση της μονάδας Αγίου Αντωνίου στη Θέρμη προγραμματίζεται μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα, οπότε βγαίνει ο διεθνής διαγωνισμός, που υπολογίζουμε να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο, για την επιλογή αναδόχου» τόνισε ο κ. Γεράνης. Εξήγησε ότι η διαγωνιστική διαδικασία είναι χρονοβόρα, καθώς ο ανάδοχος αναλαμβάνει ένα σύνθετο έργο, ενώ μετά την επιλογή θα ακολουθήσουν ενστάσεις, γεγονός που αφαιρεί χρόνο από την έναρξη της κατασκευής του έργου. «Πάντως αν όλα κυλήσουν ομαλά η ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα θα αρχίσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2024» σχολίασε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.

Ποιους δήμους θα εξυπηρετεί

Συγκεκριμένα, η ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται δύο ρεύματα στερεών αποβλήτων:

Ειδικότερα θα επεξεργάζεται 128.200 τόνους ανά έτος υπολειμματικά σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα που θα προέρχονται από τους δήμους, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Θέρμης καθώς και από το Δημοτικό Διαμέρισμα Ε (Αναλήψεως) του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και από τους δήμους της Π.Ε. Χαλκιδικής και ειδικότερα τους Δήμους Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Πολυγύρου.

Επίσης, 22.000 τόνοι ανά έτος προδιαλεγμένα οργανικά (βιοαπόβλητα) που θα προέρχονται από τον δήμο Θέρμης και τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα τα Δημοτικά Διαμερίσματα Δ΄ (Τούμπας) και Ε΄ (Ανάληψης).

Αναφορικά με τα οργανικά απόβλητα (απόβλητα τροφίμων) και τα πράσινα απόβλητα (ιδίως των κήπων και πάρκων) θα συλλέγονται χωριστά και θα υφίστανται επεξεργασία σε Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) από όπου, ύστερα από αερόβια ή αναερόβια επεξεργασία, θα παράγεται κομπόστ υψηλής ποιότητας κι ενδεχομένως και βιοαέριο προς ανάκτηση ενέργειας. Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πάντως προβλέπεται η κατασκευή κεντρικών και αποκεντρωμένων ΜΕBA.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.