Η έντονη κριτική ευρωπαϊκών θεσμών για το προηγούμενο σχετικό καθεστώς, φέρνει αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης αιτημάτων επείγουσας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.
Παρουσιάζοντας την τροπολογία στη Βουλή, ο Υπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου, Νότης Μηταράκης μίλησε για ιστορική στιγμή, σημειώνοντας ότι η ρύθμιση εντάσσεται στη συνολική οργάνωσης της μεταναστευτικής πολιτικής από την κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί, τόνισε πως η Ειδική Γραμματεία έχει μεταφέρει το σύνολο των ασυνόδευτων ανηλίκων σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας. «Τέλος Μαρτίου ήταν υπό προστατευτική φύλαξη 331 ασυνόδευτα. Από τις 14 Νοεμβρίου ήδη ο αριθμός είναι μηδέν», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι πλέον σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επεξεργάζονται έναν συνολικό μηχανισμό για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την παραπομπή των ασυνόδευτων ανηλίκων σε δομές φιλοξενίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη έχουν ήδη αυξηθεί κατά 40% οι θέσεις μακροχρόνιας φιλοξενίας και θα αγγίξουν το 85% τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, με το πρόγραμμα εθελοντικής μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλες χώρες έχουν αναχωρήσει ήδη 521 ασυνόδευτα ανήλικα και θα ανέλθουν σε 1.036 μέχρι τον Απρίλιο του 2021, ενώ έχουν μεταφερθεί και όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα από τα νησιά σε δομές της ενδοχώρας πλην των ροών του τελευταίου διμήνου, η μεταφορά των οποίων δρομολογείται επίσης.
Τέλος, αναφερόμενος στις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, μείωσε για μείωση της τάξης του 98% τους τελευταίους μήνες. Για τον Δεκέμβριο είπε ότι οι ροές ήταν 143 έναντι 5.946 την ίδια περίοδο πέρσι. «Η χώρα μας φυλάει αποφασιστικά τα σύνορά της. Αντιμετωπίζει με αυστηρότητα αλλά δικαιοσύνη τη διαδικασία ασύλου, αλλά πλέον δεν είμαστε η πύλη εισόδου της Ευρώπης», κατέληξε.