Eν μέσω βίντεο, που αποκαλύπτει σειρά λαθών και παραλείψεων σε βασικά έργα υποδομής που υποβαθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και με σκληρή κριτική σε βάρος της διοίκησης του δήμου Καλαμαριάς και του δημάρχου Γ. Δαρδαμανέλη, επέλεξε να παρουσιάσει το πρόγραμμά και τις προτεραιότητες του για την περιοχή ο υποψήφιος δήμαρχος Άρης Τεμεκενίδης.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό της παρούσας δημοτικής αρχής, λέγοντας ότι «ήταν τέσσερα χρόνια χαμένα για την Καλαμαριά». Επέρριψε σοβαρές ευθύνες στο δήμαρχο, σημειώνοντας πως παρότι νέος αιρετός με φιλοδοξίες για τον τόπο του, δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες, ούτε να βγάλει από το τέλμα την Καλαμαριά.
«Δεν τοποθετούμαστε στους χαρακτήρες των ανθρώπων, αλλά κρίνουμε το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων. Δυστυχώς δεν υπήρξε τίποτα φιλόδοξο. Περιμέναμε πράγματα από ένα νέο δήμαρχο για να ξεφύγει η Καλαμαριά από ένα τέλμα» τόνισε ο κ. Τεμεκενίδης, «αλλά δυστυχώς», πρόσθεσε, «ο δήμαρχος και η διοίκηση του δεν μας έπεισαν στο πόσο μπορεί και το πόσο θέλει να προστατεύσει και να πάει μπροστά τον τόπο».
Χαρακτηριστικό, όπως είπε, είναι το γεγονός πως στο μείζον ζήτημα της προστασίας του δημόσιου χώρου και του επίμαχου παραθαλάσσιου μετώπου «δεν έπεισε ούτε το δημοτικό συμβούλιο, ούτε την κοινωνία. Δεν έκανε κινήσεις προς όφελος της περιοχής. Αντίθετα, τα άφησε όλα στην τύχη τους. Τα τέσσερα χρόνια ήταν χαμένα για την Καλαμαριά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Το αφήγημα έχει σημασία
Κληθείς από δημοσιογράφους να απαντήσει αν τον απασχολεί πως στην προεκλογική κούρσα συμμετέχουν πολλοί υποψήφιοι από τον προοδευτικό χώρο, ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς είπε πως «είναι καλό να υπάρχει πολυφωνία, πολλές και διαφορετικές προτάσεις για να τις ακούσουν οι πολίτες και να κάνουν τις επιλογές τους. Αυτό εξάλλου είναι η δημοκρατία».
Ανέφερε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τα προγράμματα και τις θέσεις των υποψηφίων. «Θεωρώ ότι οι πολίτες εμπιστεύονται προτάσεις και στην τελική σημασία έχει το αφήγημα και πόσο ρεαλιστικό μπορεί να είναι» δήλωσε ο κ. Τεμεκενίδης.
Όσον αφορά στις θέσεις και τις προτάσεις της παράταξής του «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά», η οποία, όπως είπε, έχει αμιγώς αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι είναι ρεαλιστικές, κοστολογημένες και δεν είναι «αερολογίες».
«Δεν είναι αόριστες δεσμεύσεις, αλλά ουσιαστικές και ρεαλιστικές. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να καταστραφεί ο τόπος μας για να γίνω εγώ δήμαρχος» είπε χαρακτηριστικά
Οι 12 βασικοί άξονες για το αύριο στην Καλαμαριά
Με σύνθημα «Η Καλαμαριά θέλει δουλειά και πρόγραμμα και δέσμευση» ο κ. Τεμεκενίδης παρουσίασε τους 12 βασικούς άξονες του προγράμματός του για την ανάπτυξη της περιοχής, τους οποίους θα υλοποιήσει μέσα στον πρώτο χρόνο, εφόσον οι πολίτες της Καλαμαριάς τον εμπιστευτούν για τη θέση του δημάρχου.
Είπε, πως το βασικό μέλημά του είναι η προστασία του παραλιακού μετώπου και η σχέση του δήμου με τη θάλασσα και τη νεολαία. «Μιλάμε για το τι μπορούμε να κάνουμε αν μας εμπιστευτεί ο κόσμος το πρώτο 12μηνο. Είναι θέματα και παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν μέσα σε αυτό το διάστημα και δεν τάζουμε λαγούς και Πετραχείλια» ανέφερε και απαρίθμησε τα εξής:
1.Ασφαλτοστρώσεις: «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε τους δρόμους από χωραφόδρομους σε δρόμους. Οι άξονες της Καλαμαριάς, όπως π΄χ Πόντου Αιγαίου, Πασαλίδη Μαρμαρά Κοραή Κουντουριώτου, είναι δρόμοι που αξίζουν άμεσης παρέμβασης».
2.Πεζοδρόμια: «Δεν μπορείς να τα έχεις κατεστραμμένα σε δρόμους, όπως η Εθνικής Αντίστασης και η Πλαστήρα. Αυτά πρέπει να διορθωθούν άμεσα. Θα πρέπει να γίνει μελέτη για το στο σύνολο των πεζοδρομίων. Και ένας σχεδιασμός και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώς ο δήμος έχει να παρέμβει πολλά χρόνια. Για τα ΑΜΕΑ, δεν μπορούμε να μη παρεμβαίνουμε σε εμπορικούς δρόμους να μην δημιουργήσουμε ράμπες για ΑμΕα»
3.Δημοτική Αστυνομία: Είπε, πως έχει λείψει από τον έλεγχο κατά της παραβατικότητας και πολλών ακόμη παραβάσεων. «Θεωρώ ότι η δημοτική αστυνομία θα βάλει τάξη, για να μπουν κανόνες. Εμείς θέλουμε να τη στελεχώσουμε γιατί το προσωπικό που προβλέπει το ΥΠΕΣ δεν επαρκεί. Όπως θέλουμε να δημιουργήσουμε και δημοτική συγκοινωνία. Υπάρχουν λεωφορεία στα εργοτάξια τα οποία παραμένουν παροπλισμένα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το κομμάτι, γιατί θα εξυπηρετήσει ευαίσθητες μετακινήσεις Καλαμαριωτών, όπως Κοιμητήρια, πλαζ κ.α
4.Κοινωνική Πολιτική: «Υπάρχει μεγάλη κουβέντα για το πως ο δήμος μπορεί να παρέμβει σε ζητήματα κοινωνικής μέριμνας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Εμείς δεσμευόμαστε να καλύψουμε το σύνολο των αιτήσεων για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, γιατί η Καλαμαριά ευτυχώς δεν έχει υπογεννητικότητα, αλλά δεν υπάρχει μια θέση για όλα τα παιδιά. Όπως και για τα ΚΔΑΠ ΜεΑ. Να προχωρήσουμε επίσης σε καθημερινά συσσίτια. Το ποσό αυτό είναι σήμερα στα 50.0000 ευρώ και μετά από πίεση αυξήθηκε, εμείς προτείνουμε να διπλασιαστεί».
5.Πράσινο - καθαριότητα: «Δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα. Αν δεν γίνει αναδιάταξη στο προσωπικό της καθαριότητας η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Δεν μπορεί να έχουμε πιο πολλά μηχανήματα από ότι χειριστές. Δεν μπορεί ακόμη να έχουμε σκούπες με άχυρο. Στο κομμάτι του πρασίνου θεωρώ ότι εκτός από τα ασθενικά δένδρα να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα ευρύ πρόγραμμα δενδοφυτεύσεων. Όπως και να πάμε σε παρεμβάσεις γειτονιών π.χ στη συνοικία του Φοίνικα, που είναι η πιο παρατημένη και η πιο απομονωμένη. Εκεί χρειάζεται να γίνουν σοβαρές υποδομές, όπως επίσης σε Βότση – Κηφισιά: Έχει σημειολογική αξία, να κάνουμε δομές για να καταλάβει κανείς που μένει εκεί ότι είναι δημότης Καλαμαριάς. Οι κάτοικοι δεν βλέπουν κάτι αξιοσημείωτο στην περιοχή τους. Η βιοκλιματική ανάπτυξη δεν προχωρά, παρότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση».
6.Νέα Κρήνη – επέκταση: «Δεν υπάρχει κανείς που να μην πιστεύει ότι είναι ανάγκη να αποδοθεί έκταση 27 στρεμμάτων των καπναποθηκών στο δήμο. Πρέπει όμως μια διοίκηση να εξηγήσει τι θέλει να την κάνει. Επίσης να γίνει άμεσα μελέτη για την ανάπλαση στην οδό Σοφούλη. Για το πώς θα εξασφαλίσει η περιοχή τη σχέση της με τη θάλασσα. Αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας, η οδός Σοφούλη θα χάσει το χαρακτήρα του παραλιακού δρόμου»
7.Κυβερνείο: «Να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να είναι ένας χώρος ιστορικής μνήμης και πολιτισμού, ένας φάρος πολιτισμού και για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Μακριά από μας τα μπουτίκ Hotel».
8.Kόδρα: «Να αναπτυχθούν σημαντικές δραστηριότητες γιατί χάθηκαν τέσσερα χρόνια. Συζητούσαμε για ένα άκυρο πολεοδομικό σχέδιο, ενώ εμείς φωνάζαμε για τους πολεοδομικούς όρους και τις χρήσεις των κτιρίων. Μέσα στο 2024 δεσμευόμαστε να κηρύξουμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα καταλήξει στο πως ονειρευόμαστε αυτό το χώρο».
9.Πλαζ: «Δώσαμε λυσσαλέες μάχες. Η ΕΤΑΔ στο καταστατικό της επιτρέπει τη δωρεάν παραχώρηση εκτάσεων στους ΟΤΑ όταν διεκδικείται για κοινωφελή χρήση. Εμείς τι κάναμε; Business μόνο. Η Golden Bay δεν έχει καμία σχέση με την Καλαμαριά, τα Απολυμαντήρια όμως έχουν».
10.Μαρίνα: «Είμαστε στο ίδιο σημείο. Είμαστε απέναντι σε όποιον θέλει να τσιμεντοποιήσει τη μαρίνα με ξενοδοχεία και άλλα κτίσματα. Έχουμε ένα διαμάντι και πρέπει να το αξιοποιήσουμε με σωστούς όρους χρήσης. Η μαρίνα να είναι μαρίνα, μια βιώσιμη επένδυση και ελεύθερα προσβάσιμη για τους πολίτες».
11.Αδέσποτα: «Να αρχίσουμε από τα αυτονόητα. Είναι μέσα στις ευθύνες της Τ.Α. επιτέλους σε σημεία ενδιαφέροντος να δημιουργήσουμε χώρους π.χ ταίστρες και ποτίστρες και να βάλουμε τσιπ σε όλα τα αδέσποτα».
12.Πολιτισμός – Τουρισμός: «Το Remezzo σημείο αναφοράς και επειδή υπήρξε φάρος της νιότης πολλών Καλαμαριωτών να ξαναγίνει χώρος πολιτισμού και έδρας του νεανικού δημοτικού συμβουλίου. Να γίνει χώρος νεολαίας, με πολιτισμό θέατρο, μουσικές, βιβλιοθήκες κ.α.»
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο θεσμό του «Παραθιν΄ αλός». Πρότεινε να επιστρέψει στη φυσική του έδρα, δηλαδή στο Κόδρα. Με πλέγμα πολλαπλών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο των οποίων θα κληθούν Καλαμαριώτες να κάνουν πράγματα στον τόπο τους. Ένα μεγάλο εκτεταμένο φεστιβάλ.