ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΜΠΗ

Τέμπη: Αυτά είναι τα πορίσματα των κομμάτων - Τα κοινά στοιχεία και οι διαφορές

MakThes Team10 Μαρτίου 2024

Τα πορίσματά τους μετά το πέρας των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που εξέτασε το «έγκλημα στα Τέμπη» δίνουν σήμερα, Κυριακή, τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Όπως έχει συμβεί όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων στο παρελθόν μετά από εξεταστικές επιτροπές, δεν υπάρχει κοινό πόρισμα από έστω κάποια κόμματα, αλλά το καθένα επέμεινε να καταλήξει στο δικό του. Ωστόσο, στα πορίσματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπάρχουν ορισμένα κοινά στοιχεία, με κυριότερο όλων εκείνο που αφορά τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και ειδικά για τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή, επί της υπουργίας του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα και ενώ λίγες μέρες πριν όχι μόνο διαβεβαίωνε από τη Βουλή ότι ο σιδηρόδρομος είναι ασφαλής υπό την επίβλεψη του υπουργείου, αλλά σκόπευε την επόμενη ημέρα από το δυστύχημα να εγκαινιάσει μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη λειτουργία της τηλεδιοίκησης σε ένα μεγάλο κομμάτι του άξονα Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Βέβαια ελάχιστοι γνώριζαν τότε ότι τηλεδιοίκηση δεν υπήρχε και βέβαια κανένα άλλο σύστημα ασφαλείας που θα έδινε περισσότερες δυνατότητες στους σταθμάρχες να αντιληφθούν ένα λάθος τους ή ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Νέα Δημοκρατία: Καμία αναφορά στην απουσία συστημάτων ασφαλείας και στον εντολέα του μπαζώματος

Στο δικό της πόρισμα η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε η παραμικρή προσπάθεια συγκάλυψης ενώ για το περιβόητο μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος γράφει πως «οι επιχειρησιακές παρεμβάσεις στο χώρο της μοιραίας σύγκρουσης έγιναν με απόφαση των αρμόδιων επιχειρησιακών συλλογικών οργάνων με γνώμονα την ανάγκη μετακίνησης των κατεστραμμένων συρμών». Κατά την άποψη του κυβερνώντος κόμματος το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί εάν όλοι οι εργαζόμενοι είχαν εφαρμόσει τον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας. 

ΣΥΡΙΖΑ: Ποινικές ευθύνες για Καραμανλή, Καραγιάννη και Τριαντόπουλο

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη θεωρεί ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες στην τότε ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή στον Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή, στον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη και στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο. 

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η εξεταστική πρέπει να μετατραπεί σε προανακριτική

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισημαίνει στο πόρισμά του ότι είναι αδύνατη η έκδοση ολοκληρωμένου πορίσματος καθώς «ούτε το σύνολο της δικογραφίας παραλάβαμε, ούτε ουσιώδεις μάρτυρες εξετάσθηκαν. Αυτή υπήρξε από την αρχή η επιδίωξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας». Υπό αυτό το πρίσμα οι βουλευτές που συμμετείχαν στην επιτροπή ζητούν να μετατραπεί σε προανακριτική ώστε να μπορούν να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους.

Προανακριτική θέλει και η Νέα Αριστερά

Στο ίδιο μήκος κύματος με το ΠΑΣΟΚ εκπέμπει και το πόρισμα της Νέας Αριστεράς, η οποία επίσης ζητά τη μετατροπή της εξεταστικής επιτροπής σε προανακριτική.

Ελληνική Λύση: Ποινικές ευθύνες από το 2012 και μετά

Ποινικές ευθύνες σε όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το 2012 και μετά «βλέπει» η Ελληνική Λύση στο δικό της πόρισμα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.