Ο χρόνος «πάγωσε» στα Τέμπη. Το ημερολόγιο έγραφε 28 Φεβρουαρίου 2023 όταν Η επιβατική αμαξοστοιχία IC62, η οποία επρόκειτο να αναχωρήσει από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη μεταφέροντας 350 επιβάτες συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη. 58 παιδιά έχασαν τις ζωές του…
Σήμερα, γράφει το lawandorder.gr λίγες ημέρες πριν την «μαύρη» επέτειο, παραμένουν τα ερωτηματικά εκ των οποίων το βασικότερο: Τι κουβαλούσε η αμαξοστοιχία με αποτέλεσμα η έκρηξη που σημειώθηκε να εξαϋλώσει το οτιδήποτε βρήκε στο διάβα της.
Σύμφωνα με το STAR, έχει εντοπιστεί ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο, βουτάνιο, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στο σημείο του δυστυχήματος κι όχι έλαιο σιλικόνης παρότι υπήρχε στους μετασχηματιστές των δύο τρένων για την ηλεκτροκίνηση τους.
Το μυστήριο υπάρχει για την αμαξοστοιχία με την οποία συγκρούστηκε το τρένο που ήταν γεμάτο φοιτητές και οι απαντήσεις, ένα χρόνο μετά, όχι απλά δεν δίνονται, αλλά το μυστήριο ολοένα και περισσότερο πυκνώνει.
Αλικανιώτης: «Ένα χρόνο μετά την τραγωδία ακόμα προσπαθώ να το ξεπεράσω»
Την ελπίδα να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών η οποία δεν οφείλεται μόνον σε ανθρώπινο λάθος της στιγμής εξέφρασε ένας από τους επιζώντες, ο Ανδρέας Αλικανιώτης, σπουδαστής της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας που επέβαινε στη μοιραία αμαξοστοιχία.
«Εγώ δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω ποιος φταίει, δεν είναι ένας ή δύο, ούτε ανθρώπινο λάθος της στιγμής, ίσως από τα ίδια τα στελέχη, από την εκπαίδευση που χρειάζεσαι ως σταθμάρχης», είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και εξήγησε ότι όντας μηχανικός και ναυτικός, το πρώτο πράγμα που έχει μάθει είναι ότι η ασφάλεια είναι το «α» και το «ω» και ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας, ένα σύστημα που να ανιχνεύει αν τα δύο τρένα κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή.
Αίσθηση προκάλεσε μια ερώτηση προς τον μάρτυρα για μια φωτογραφία που εμφανίζει μια τούρτα που του έφτιαξε η μητέρα του με ένα τρένο, καθώς όπως είπε, συμβόλιζε ότι ξαναγεννήθηκε μετά από αυτή τη σύγκρουση, που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή.
Τι έγινε το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη
Ο Ανδρέας Αλικιανιώτης περιέγραψε την σύγκρουση λέγοντας ότι ξαφνικά έκλεισαν τα φώτα και ο κόσμος δεν είχε καταλάβει τι είχε συμβεί. «Ήθελα να δω αν είμαι αρτιμελής, είχα τις αισθήσεις μου. Μετά έκανα δράσεις ώστε να επιβιώσω και να βοηθήσω κι άλλα άτομα… Σηκώθηκα γρήγορα γιατί καιγόμουν από τις λαμαρίνες» είπε καθηλώνοντας τα μέλη της Επιτροπής, εξήγησε ότι όταν το βαγόνι ανετράπη, ουσιαστικά είχε κλίση, έσπασε το τζάμι μαζί με έναν άλλον νεαρό ώστε να βοηθήσουν κι άλλους πηδώντας από ύψος τεσσάρων μέτρων. Το αποτέλεσμα ήταν μεν να τραυματιστούν, όμως επιβίωσαν.
«Πόσους βοηθήσατε;» ρώτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Μαρκόπουλος με τον μάρτυρα να εξηγεί ότι δεν θυμάται και υπολογίζει ότι πρόκειται για 10 συνανθρώπους του, «θέλαμε να σώσουμε ψυχές», είπε χαρακτηριστικά. Περιγράφοντας το σκηνικό, εξήγησε ότι η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, ενώ η φωτιά που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση, την περιέγραψε ως μια αίσθηση που έκαιγε τη μύτη.
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Απόστολος Πάνας, τον ρώτησε για την έκρηξη. Όπως είπε ο μάρτυρας, ο ίδιος δεν την κατάλαβε. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, θέλησε να ευχαριστήσει τον νεαρό άντρα για την παρουσία του αλλά κυρίως για τη στάση του τη μοιραία βραδιά. Η Πέτη Πέρκα από τη Νέα Αριστερά, ρώτησε αν έχουν λάβει αποζημίωση από την Hellenic Train με τον μάρτυρα να εξηγεί ότι έλαβε μια προκαταβολή, ενώ δικαιούται περίπου 5 χιλιάδες ευρώ. Η κ. Πέρκα ρώτησε αν παρακολουθεί την εξεταστική με τον ίδιο να παραδέχεται ότι δεν το κάνει τακτικά, καθώς η συζήτηση αυτή του επαναφέρει στη μνήμη το τραγικό συμβάν με αποτέλεσμα να το βιώνει ξανά και ξανά.
Ειδική αναφορά στο ήθος του μάρτυρα έκαναν κατά τις τοποθετήσεις τους ο πρόεδρος Δημήτρης Μαρκόπουλος, καθώς και η αντιπρόεδρος, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα. Η κ. Παπακώστα – Παλιούρα, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια για τον μάρτυρα, λέγοντας ότι πρέπει να συγχαρεί τους γονείς του για τον τρόπο που τον μεγάλωσαν. «Υποκλίνομαι στο ήθος σας» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «πρόκειται για έναν ήρωα που βοήθησε συνανθρώπους του». Στο τέλος της διαδικασίας τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος τονίζοντας ότι μπροστά του η Επιτροπή σκύβει από σεβασμό το κεφάλι της.