Το μήνυμα πως το έγκλημα των Τεμπών δεν πρέπει και δεν γίνεται να συγκαλυφθεί έστειλαν πολίτες που συμμετείχαν σήμερα, Τρίτη, στη διαδήλωση του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών απέναντι από τη Βουλή στο Σύνταγμα.
Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, οικογένειες που θρήνησαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή που τα είδαν να τραυματίζονται ανέβηκαν στο βήμα για να μιλήσουν για το δίκιο που τους πνίγει και να απαιτήσουν Δικαιοσύνη και εντοπισμό των ενόχων όποιοι και αν είναι και όποιο αξίωμα και αν κατέχουν.
Επιζήσαντες του δυστυχήματος, συγγενείς και φίλοι των νεκρών και των τραυματιών κρατούσαν λευκά τριαντάφυλλα αγκαλιασμένοι θέλοντας να συμβολίσουν ότι δεν ξεχνούν τους ανθρώπους τους, ενώ παράλληλα είχαν πάνω τους τα ονόματα και τις φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν επίσης εργατικά σωματεία, γονείς, μαθητές και άλλοι φορείς για να δηλώσουν τη στήριξή τους στα αιτήματα των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών.
«Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διαμαρτυρία.
Στη διαδήλωση ακούστηκαν και τραγούδια τα οποία γράφτηκαν μετά το πολύνεκρο δυστύχημα. Μάλιστα οι «Κοινοί Θνητοί» προέτρεψαν τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος να μην «ξεχαστεί το έγκλημά τους». Εκεί ήταν και ο Μανώλης Μητσιάς που τραγούδησε το «Μαύρο Τρένο», οι «Voci contra tempo» και πολλοί άλλοι.
Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι όποιοι και αν είναι
Πρώτος από τον σύλλογο των συγγενών μίλησε ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος της Μαρίας Εγούτ η οποία σκοτώθηκε στα Τέμπη. «Οι συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού εγκλήματος των Τεμπών, με τους 57 νεκρούς, νέους ως επί το πλείστον ανθρώπους, και πολλούς βαριά τραυματισμένους, διοργανώσαμε τη σημερινή συγκέντρωση απαιτώντας: Την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος από τις δικαστικές αρχές και τη Βουλή. Την απόδοση δικαιοσύνης και την απόδοση ευθυνών για όλους τους υπεύθυνους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Την απρόσκοπτη απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, χωρίς την απαράδεκτη κάλυψη της πολιτικής ασυλίας για όσους ευθύνονται για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στις μετακινήσεις, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά το έγκλημα των Τεμπών», είπε ο κ. Ελευθεριάδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και η Σμαρώ Οικού, αδερφή του 28χρονου μηχανοδηγού Δημήτρη Οικού, που ήταν στη μηχανή της επιβατικής αμαξοστοιχίας. «Για τα 57 γιατί και τις 57 ψυχές. Διεκδικούμε τη δικαίωση μέχρι τέλους», ήταν τα λόγια της.
«Σήμερα θα μιλήσω ως πατέρας, ως γονέας όλων όσων χάθηκαν. Ο αληθινός όρος για αυτό το συμβάν είναι έγκλημα», ξεκαθάρισε ο Αντώνης Ψαρόπουλος, μπαμπάς της 20χρονης φοιτήτριας Μάρθης Ψαροπούλου, θύμα των Τεμπών. Πρόσθεσε, δε, ότι οι συγγενείς απαιτούν να πάρουν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες.
«Το τελευταίο τηλέφωνο που με πήρες ήταν το βράδυ που έφυγες 28/2/23. 23:05 και μου είπες "μαμά κοιμήσου θα αργήσω να φτάσω" και σου είπα πάρε με όταν φτάσεις θα περιμένω. Μετά σιωπή και μετά η καταστροφή. Η κόλαση που αντίκρισα στα Τέμπη. Σου στέρησαν τη ζωή, τα όνειρα σου. Μας κατέστρεψαν εμάς και τόσες άλλες οικογένειες και όμως κοιμούνται ήσυχοι χωρίς καμία τύψη, χωρίς σεβασμό, χωρίς καμία τιμωρία». Αυτές τις γραμμές έγραψε η Βάσω Κούλπα, μαμά του 21χρονου φοιτητή Αναστάσιου Κουτσόπουλου, το οποίο ανέγνωσε η ηθοποιός Κυριακή Γάσπαρη.
«Θα αφιερώσουμε τη ζωή μας σε αυτόν τον σκοπό»
Επόμενη που πήρε τον λόγο ήταν η πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού. Στις «28 Φεβρουαρίου σκότωσαν το παιδί μου. Στις 9 Μαρτίου κήδεψα ό,τι απέμεινε από εκείνη. Δεν ήταν ούτε 20 ετών» και σήμερα «μαζευόμαστε εμείς που είμαστε η φωνή αυτών που δεν είναι πια δίπλα μας». Κατήγγειλε δε την «κρυψώνα της ασυλίας» από όπου «κάθε ένοχος μπορεί να συνεχίζει να φωνάζει ότι είναι αθώος», κάτι το οποίο αποτελεί ύβρι απέναντι στους νεκρούς, όπως είπε η ίδια. «Έχουμε κάνει τον πόνο μας δύναμη, τη θλίψη μας δράση. Θα αφιερώσουμε τη ζωή μας σε αυτό τον σκοπό», μέχρι να αποδοθεί Δικαιοσύνη, συμπλήρωσε η κα Καρυστιανού.
«Είμαι η μάνα που έλαβα το τηλεφώνημα που είναι ο εφιάλτης κάθε γονιού», σημείωσε η Δέσποινα Γκανίδου, μητέρα του 22χρονου φοιτητή Γιώργου Παπάζογλου, παρατηρώντας πως μέχρι και σήμερα «συνεχίζουν τη ζωή τους» όλοι οι υπεύθυνοι και ότι τα στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Hellenic Train δεν έχουν κληθεί καν να απολογηθούν. Κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι ακόμη και εννέα μήνες μετά το έγκλημα στα Τέμπη εντοπίζονται ανθρώπινα μέλη στα συντρίμμια και ότι τίθενται προσκόμματα στην έρευνα με αποτέλεσμα να μην εξάγονται συμπεράσματα.
Για τις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες έπρεπε να υποβληθεί η κόρη της, Μυρσίνη Πρασσά, μίλησε η μαμά της Ελένη Τουλκιαρίδου. ,«Περάσαμε προχτές από επιτροπή στα ΚΕΠΑ και μας βρήκαν λίγο-πολύ μια χαρά», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εγώ μπορεί να έχω από θαύμα και από τύχη το παιδί μου. Όλα τα παιδιά όμως που χάθηκαν ήταν δικά μας παιδιά», τόνισε με νόημα.
«Είμαι κοντά σας απόψε γιατί σκότωσαν το παιδί μου», καθώς επίσης και για όλους όσοι χάθηκαν και όσοι συνεχίζουν τον αγώνα της αποκατάστασης, εξομολογήθηκε από μικροφώνου ο Ηλίας Παπαγγελής, πατέρας της Αναστασίας Παπαγγελή.
Εξάλλου, τα μέλη του συλλόγου έκαναν λόγο για εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου του 2023 ενώ στηλίτευσαν την προκλητική στάση όσων μιλούν για ανθρώπινο λάθος επιδιώκοντας έτσι να συγκαλύψουν τις δολοφονικές ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας του ελληνικού σιδηρόδρομου. Επανέλαβαν ότι επρόκειτο για προδιαγεγραμμένο έγκλημα.
Στις 20 Φεβρουαρίου, οκτώ ημέρες πριν το δυστύχημα, ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, απαντούσε σε βουλευτή της αντιπολίτευσης πως «Είναι ντροπή!» να υποστηρίζει ότι υπάρχει κενό ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, διότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν παίζει» με την ασφάλεια και μάλιστα «διασφαλίζουμε την ασφάλεια», είχε πει τότε ο υπουργός, αλλά ταυτόχρονα όλα τα συστήματα ασφαλείας ήταν εκτός λειτουργίας επιτρέποντας τη φονική σύγκρουση επάνω στην ίδια γραμμή.
Επίσης, στις 8 Μαρτίου, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ομολογούσε σε συνέντευξή του ότι αν ο Καραμανλής έλεγε στη Βουλή ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας στα τρένα, τότε «δεν θα έμπαινε κανείς», ενώ σε άλλη συνέντευξη ανέφερε ότι ελάχιστοι ενδιαφέρονται σήμερα στην ελληνική κοινωνία για το δυστύχημα των Τεμπών.