«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της ΝΔ κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών είναι ένα επικοινωνιακό ευχολόγιο, πολυδαίδαλο, ανισότιμο, χωρίς ιεράρχηση και προϋπολογισμό», υποστήριξε η βουλευτής και εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτησή του, στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.
Η κ. Φωτίου άσκησε κριτική στη κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι από σκοπιμότητα «επέλεξε για επικοινωνιακούς λόγους, να κάνει σήμερα στη Βουλή, παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, μια δήθεν συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών που βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση».
«Ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε οι υπουργοί που παρέλασαν, αναφέρθηκαν στη δομή, τις πολιτικές και τα μέτρα του ΕΣΔ, αλλά αρκέστηκαν σε θεωρητικές και ηθικοπλαστικές γενικότητες και σε αιχμές προς την αξιωματική αντιπολίτευση», ανέφερε η κ. Φωτίου και συμπλήρωσε:
«Απαιτείται μία πραγματική επανάσταση, για να αλλάξουμε ένα μοντέλο βασισμένο στην αστυνομική και ποινική αντιμετώπιση της κακοποίησης, με ένα κοινωνικό μοντέλο προστασίας του παιδιού που υλοποιείται στην κοινότητα μέσω νέων ή ενισχυόμενων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών στους δήμους, στις Περιφέρειες, στις εισαγγελίες, στα πρωτοδικεία, στις διευθύνσεις της Αστυνομίας Ανηλίκων. Χρειάζονται χιλιάδες προσλήψεις εξειδικευμένων επιστημόνων και γενναίες χρηματοδοτήσεις. Χρειάζεται αντιμετώπιση παραγόντων όπως η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος στην κακοποίηση ανηλίκων. Σε μια περίοδο που αυξάνονται ξανά οι δείκτες φτώχειας, παιδικής φτώχειας και κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίοι επί ΣΥΡΙΖΑ έπεφταν διαρκώς χάρη στη διάθεση 3,5 δις ευρώ για την πρόνοια - από 789 εκ. που παρέλαβε το 2015 - η ΝΔ φέρνει ένα ΕΣΔ ευχολόγιο, χωρίς προϋπολογισμό».
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματος της, η κ. Φωτίου τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πιστεύει ότι ένα ολοκληρωμένο ΕΣΔ κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων πρέπει να περιλαμβάνει 5 πεδία πολιτικών:
Πρώτον: Πρόληψη.
Δεύτερον: Έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση και διάγνωση περιστατικών.
Τρίτον: Προστασία του παιδιού θύματος κατά τη νομική διαδικασία απόδοσης ποινικών ευθυνών.
Τέταρτον: Ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση του παιδιού θύματος.
Πέμπτον: Ειδικά μέτρα για παιδιά σε φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και αναπηρία.
Μίλησε ακόμα για «την ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Ψηφιακού Μηχανισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης και Σεξουαλικής Κακοποίησης, που θα συντονίζει και θα ελέγχει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», σημειώνοντας ότι είναι «κάτι που απουσιάζει από το ΕΣΔ της ΝΔ, με αποτέλεσμα να το καθιστά απολύτως αναποτελεσματικό».
Εξειδικεύοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Φωτίου, υπογράμμισε ότι «μεγάλο όπλο για την πρόληψη είναι η ενημέρωση μέσω μιας μεγάλης καμπάνιας και η εκπαίδευση που αφορά παιδιά, γονείς, εργαζόμενους και επαγγελματίες».
«Από το ΕΣΔ της ΝΔ λείπει η εκπαίδευση των γονιών, ενώ αφιερώνουν τα 40 από τα 80 συνολικά μέτρα στην πρόληψη. Για αυτό υπάρχει η υπόνοια για μεγάλη διασπάθιση δημοσίου χρήματος με τη γνωστή τακτική απευθείας αναθέσεων και προγράμματα τύπου «σκόιλ ελικίκου», σημείωσε.
Αναφερόμενη στο «πεδίο της έγκαιρης και έγκυρης ανίχνευσης και διάγνωσης περιστατικών», η κ. Φωτίου υποστήριξε ότι «είναι ο τομέας της μεγάλης έλλειψης του ΕΣΔ».
«Απαιτείται μία γενναιόδωρη μεγάλη παρέμβαση του κράτους στην κοινότητα, δηλαδή στους δήμους, με ένα μεγάλο νέο δίκτυο εξειδικευμένων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Είναι οι δομές που έρχεται σε επαφή η οικογένεια, το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον για να προλάβουν πριν γίνει το κακό ή να το ανακαλύψουν. Για αυτό απαιτούνται χιλιάδες προσλήψεις εξειδικευμένων επιστημόνων», ανέφερε η κ. Φωτίου προτείνοντας μεταξύ άλλων:
- Άμεση υλοποίηση των 100 Κέντρων Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟΙΠ) και επέκτασή τους σε όλους τους 300 δήμους. Στελέχωσή τους με τις προβλεπόμενες ειδικότητες παιδοψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και κοινωνικών επιστημόνων που θα ακολουθούν τα επιβεβλημένα πρωτόκολλα σε κάθε περιστατικό. Τα είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, τα ενέταξε στα ΕΣΠΑ με 8,2 εκατ., και τα πάγωσε η ΝΔ.
- Δημιουργία, από το κράτος, 300 ανεξάρτητων διεπιστημονικών μονάδων αναφοράς και ανίχνευσης περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης (Α.Δι.Μ.Α.) (παιδοψυχολόγοι ή παιδοψυχίατροι, νομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί) τουλάχιστον μιας ανά δήμο και Περιφέρεια, με τροπολόγηση του ν. 4837/21.
Έμφαση έδωσε η κ. Φωτίου «στη προστασία του παιδιού θύματος κατά τη νόμιμη διαδικασία απόδοσης ποινικών ευθυνών».
«Σε αυτό το πεδίο, κεντρικό ρόλο παίζουν τα Σπίτια του Παιδιού που θεσπίστηκαν το 2017 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ κατάφερε, ακόμα και το μοναδικό Σπίτι που εγκαινίασε το 2021 στην Αθήνα, να μην λειτουργεί. Για αυτό και το παιδί θύμα του Κολωνού, δεν δίνει κατάθεση σε αυτό το Σπίτι - όπου θα έδινε μία μόνο φορά σε προστατευμένο περιβάλλον - αλλά στη ΓΑΔΑ (ήδη τέσσερις φορές) με αποτέλεσμα να επαναθυματοποιείται δευτερογενώς», είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια πρότεινε αύξηση των εισαγγελιών Ανηλίκων και στις άλλες 10 Περιφέρειες καθώς και τη στενή συνεργασία όλων των δομών με τους εισαγγελείς και τα Σπίτια του Παιδιού».
Η κ. Φωτίου μίλησε ακόμα για την ανάγκη «ψυχοκοινωνικής στήριξης και αποκατάστασης του παιδιού θύματος», κατηγορώντας την ΝΔ ότι «ακύρωσε τη δημιουργία δεξαμενής οικογενειών σε κάθε Περιφέρεια, για επείγουσες αναδοχές παιδιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη δομή μεταβατικής φροντίδας».
Τέλος, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα «ειδικά μέτρα για παιδιά σε φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και αναπηρία», προτείνοντας «αύξηση των παροχών και υπηρεσιών σε οικογένειες πολύ χαμηλών εισοδημάτων, στήριξη του ανάπηρου παιδιού, διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τα παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες και πληθυσμού Ρομά».