Μέχρι το καλοκαίρι του 2024 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.
«Έρχονται μπροστά μας οι πραγματικά μεγάλες προκλήσεις για την αυτοδιοίκηση. Έχουμε μπροστά μας την εκπόνηση του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Ντρέπομαι ειλικρινά που το λέω, όταν σήμερα που μιλάμε, υπάρχουν γύρω στους 500 νόμους που αναφέρονται στην αυτοδιοίκηση. Είμαστε σε μια περίοδο που ισχύει ταυτόχρονα κατά τμήματα και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων του '06, και ο Καλλικράτης του '10, και ο Κλεισθένης του '18. Τρία νομοθετικά πλαίσια τα οποία έχουν διατάξεις το ένα πάνω στο άλλο και τα οποία, κατά τμήματα, ισχύουν και τα τρία ταυτόχρονα. Και διατάξεις οι οποίες είναι διασπαρμένες από εδώ και από εκεί, χωρίς να ξέρουμε ποιος κάνει, τι κάνει, πως το κάνει. Η λογοδοσία δυσχεραίνεται όταν υπάρχει χάος και στις αρμοδιότητες και στις διαδικασίες και στο ποιος ελέγχει ποιον και ποιος κάνει τι. Αυτό πρέπει να κοπεί και για αυτό είναι η ώρα σιγά-σιγά να πάμε να κάνουμε μια πραγματικά μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά την αυτοδιοίκηση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Λιβάνιος είπε ότι η εκπόνηση του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης θα αρχίσει αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Θα κερδίσουμε τον χρόνο που έχουμε χάσει και με το που θα εκλεγούν τα νέα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, θα κάνουμε μια πολύ σκληρή και εντατική διαδικασία προκειμένου μέχρι το καλοκαίρι να έρθει ο νέος κώδικας της αυτοδιοίκησης. Υπενθυμίζω ότι οι Περιφέρειες, κλείνουν 13 χρόνια λειτουργίας, κάποιοι άνθρωποι θα εκλεγούν για 4η φορά περιφερειάρχες, και η Περιφέρεια δεν έχει καν κώδικα, δεν έχει πουθενά τις διατάξεις της. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι γίνεται. Δεν υπάρχει κώδικας κατάστασης υπαλλήλων των περιφερειών», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Λιβάνιος προανήγγειλε, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και ρυθμίσεις για την εποπτεία των ΟΤΑ, μέσω αυτοτελούς υπηρεσίας.
Σήμερα ολοκληρώθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου που αναμορφώνει το πλαίσιο διακυβέρνησης των ΟΤΑ. Το νομοσχέδιο έλαβε θετική ψήφο από τους βουλευτές της ΝΔ. Επιφύλαξη για την ολομέλεια δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.
Ενόψει της αυριανής συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε «νομοτεχνική βελτίωση», η οποία θα κατατεθεί μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ, για την αύξηση του ποσοστού κινητικότητας. Προανήγγειλε επίσης τροποποίηση σύμφωνα με την οποία δήμαρχος που υποβάλει παραίτηση θα μπορεί να παραμείνει δημοτικός σύμβουλος, ομοίως θα υπάρξει πρόβλεψη και για τον περιφερειάρχη. Τροπολογία εξάλλου θα επιχειρεί ρύθμιση για τη μεταφορά μαθητών ΑμεΑ στην Κεντρική Μακεδονία, δεδομένου ότι βγήκαν άγονοι οι διαγωνισμοί, να μπορεί να προχωρήσει η μίσθωση οχήματος από την περιφέρεια.