Να ενημερωθεί όλο το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς για την αθώωση των κατηγορουμένων σχετικά με τους «σκανδαλώδεις» διαγωνισμούς στο τμήμα καθαριότητας. Τα πρακτικά και ολόκληρη απόφαση του γ’ τριμελούς πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για την υπόθεση έφτασε στο γραφείο του αντιδημάρχου στις 3 Ιουλίου και απεστάλησαν στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σίμο Μπενσασσών. «Κύριε Πρόεδρε, σας διαβιβάζω την αθωωτική απόφαση του γ’ τριμελούς πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης και παρακαλώ να ενημερωθεί το δ.σ. και όλοι οι συνάδελφοι, συμπεριλαμβανομένων και όλων όσοι ξιφουλκούσαν κατά της διοίκησης, αναφορικά με τα ‘σκάνδαλα’ της καθαριότητας» αναφέρει ο κ. Παππάς στην επιστολή του, αφήνοντας αιχμές για όσους στήριζαν ότι υπάρχουν σκάνδαλα στη διεξαγωγή και τη διαχείριση διαγωνισμών.
Υπάλληλοι της καθαριότητας, μέλη της οικονομικής επιτροπής και των επιτροπών αξιολόγησης, και εκπρόσωπος ιδιωτικής εταιρείας κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για να εξεταστεί ο τρόπος που διαχειρίστηκαν διαγωνισμούς στο συγκεκριμένο τμήμα του δήμου. Συγκεκριμένα, οι διαγωνισμοί που θεωρηθήκαν ύποπτοι αφορούσαν την προμήθεια 961 κάδων απορριμμάτων, την επισκευή κοντέινερ και τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων, τις εργασίες τακτικής συντήρησης, τις επισκευές οχημάτων και μηχανημάτων και την προμήθεια ανοιχτών σκαφών και απορριμματοκιβωτίων. Το 2017 η δικαιοσύνη είχε εστιάσει αρχικά σε διαγωνισμούς που αφορούσαν την επισκευή κάδων απορριμμάτων, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, για τον οποίο οι οικονομικοί επιθεωρητές ανέφεραν στο πόρισμα ότι πρέπει να κηρυχτεί άγονος, και σε έναν δεύτερο διαγωνισμό που αφορούσε επισκευή κοντέινερ μεταφοράς απορριμμάτων, προϋπολογισμού 215.000 ευρώ, για τον οποίον υπήρχαν ισχυρισμοί ότι η εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό δεν είχε άδεια.
Οι εμπλεκόμενοι αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες παράβασης καθήκοντος και κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατά μόνας, και ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατά μόνας κατά συρροή. «Κηρύσσει άπαντες τους κατηγορούμενους αθώους» αναγράφει η απόφαση του γ’ τριμελούς πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, δικαιώνοντας έπειτα από δύο χρόνια τα πρόσωπα που κατηγορούνταν για τους διαγωνισμούς.
Η υπόθεση όταν ξέσπασε είχε ταράξει το δήμο Θεσσαλονίκης και τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη. Μάλιστα, είχε διενεργηθεί ΕΔΕ και είχε προκύψει αμέλεια σε βάρος των εμπλεκομένων. Η παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις κατηγορίες δεν είχε αργήσει και στις 24 Γενάρη 2017 ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα απιστίας, ύστερα από πόρισμα που συνέταξαν επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών.
«Θέλανε να βαρέσουν τον γάιδαρο, αλλά βαρούσαν το σαμάρι»
«Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου και ο πανηγυρικός τρόπος με τον οποίο η εισαγγελέας μίλησε για τα λεγόμενα σκάνδαλα της καθαριότητας καταρρίπτουν όλους τους μύθους» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς. Ο ίδιος αποδίδει όλη αυτήν την περιπέτεια σε σκευωρίες και συμφέροντα, που είχαν όσοι ξεκίνησαν την υπόθεση. «Αποδεικνύεται ότι ήταν μία σκευωρία υπερτονισμένη για μία τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων, που συμβαίνει γενικώς στις δημόσιες υπηρεσίες. Υπήρξε μια πολιτική σκευωρία επί της ουσίας κατά του δημάρχου και προφανώς κατά εμού, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι αυτοί θέλανε να βαρέσουν τον γάιδαρο, αλλά βαρούσαν το σαμάρι. Ζήτησαν τη δική μου τη δίωξη και την αποπομπή από την αντιδημαρχία, για να αναλάβουν αυτοί τα ηνία, κάτι το οποίο δεν κατάφεραν» αναφέρει ο κ. Παππάς. Μάλιστα, πρόσφατα ο αντιδήμαρχος σε ανάρτησή του στο Facebook δεν απέφυγε να ονοματίσει συγκεκριμένα τον Ανδρέα Κουράκη και να υποστηρίξει ότι χειρίστηκε την υπόθεση με ζηλόφθονο τρόπο. «Κανείς χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να κάνει επιδρομές σε εργοστάσια και να μιλά για εργοστάσια ‘φαντάσματα’, κανείς άλλος δεν μπορούσε να μιλήσει εντός δημοτικού συμβουλίου για παραπομπές ει μη μόνο οι αποπεμφθέντες από το δήμαρχο, προεξάρχοντος βεβαίως του Α. Κουράκη» γράφει μεταξύ άλλων.
«Έπεα πτερόεντα» χαρακτηρίζει ο Θανάσης Παππάς τη συσχέτιση της υπόθεσης με σκάνδαλα που θυμίζουν τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου. «Είναι γεγονός ότι περάσαμε μία θυελλώδη διετία, με πολύ πόνο αλλά και με δική μου εσωτερική κακή κατάσταση, κάτι που ενδιαφέρει βέβαια μόνο εμένα. Αυτό όμως που κυρίως αποδεικνύεται είναι ότι υπάρχει μία δικαίωση. Οι άνθρωποι της καθαριότητας, τους οποίους ήξερα και συνεργαζόμασταν, απεδείχθη ότι κάνανε καλά τη δουλειά τους. Λυπάμαι γιατί αμαυρώθηκαν με σκαιότητα εντός του δημοτικού συμβουλίου και νομίζω ότι η απόφαση αποτελεί το επιστέγασμα της λήξης της υπόθεσης, που δεν θέλω να ξαναζήσει ο δήμος» δηλώνει.
Όσα είχαν παγώσει στην καθαριότητα
Λόγω αυτής της υπόθεσης, για δύο χρόνια όλοι οι διαγωνισμοί για την καθαριότητα οπισθοχώρησαν, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος.
Υπήρξαν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα του επιχειρησιακού σχεδίου για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων και δεν προχωρούσε η επισκευή του βιολογικού καθαρισμού, η επισκευή press container και του ΣΜΑ. Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Παππάς, λόγω της δικαστικής περιπέτειας, ο δήμος δεν μπόρεσε να προχωρήσει στην προμήθεια υπόγειων κάδων και νέων σαρώθρων.
«Έντεχνα, θεμελιωμένα και με ενσυνείδητο τρόπο ορισμένοι θέλησαν να ποδηγετήσουν τις εξελίξεις στην καθαριότητα. Δεν γινόντουσαν διαγωνισμοί, είχαμε τη δαμόκλεια σπάθη της οικονομικής επιθεωρήτριας, του εισαγγελέα και όλες τις απορριπτικές αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου. Τι άλλο θέλαμε, για να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα;» αναρωτιέται ο κ. Παππάς.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Ιουλίου 2019