Διευκρινίσεις για τα έσοδα του ΦΠΑ και την σχέση των άμεσων - έμμεσων φόρων έδωσε σε παρέμβασή του ο υφυπουργός Οικονομικών και Οικονομίας Θάνος Πετραλιάς κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Πετραλιάς απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τις συγκρίσεις που γίνονται για τα έσοδα του ΦΠΑ το 2023 σε σχέση με το 2021, ότι «έως το Μάιο του 2021 είχαμε lock down, τα έσοδα του τουρισμού ήταν 10 δισ. Ευρώ -αντί για 20 δισ. Ευρώ που είναι φέτος- προφανώς μετά τα μέτρα της πανδημίας ακολούθησε αύξηση 7% της ιδιωτικής κατανάλωσης σε σταθερές τιμές και εφέτος έχουμε επιπρόσθετη αύξηση άλλο 2,9%». Συνεπώς, παρατήρησε ο υφυπουργός «τα μεγέθη δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμα».
Για την μεταβολή του λόγου άμεσων προς έμμεσων φόρων, ο κ. Πετραλιάς είπε «ότι όντως οι άμεσοι φόροι ως προς τους έμμεσους - εάν προσθέσουμε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, το ΦΠΑ και τους δασμούς, ήταν ως προς τα συνολικά έσοδα ήταν 50,3 το 2018 και φέτος είναι 55,5».
Αυτή όμως την σχέση, είπε ο υφυπουργός «θα πρέπει να την δούμε μάλλον αντίθετα καθώς οι άμεσοι φόροι έχουν μειωθεί από το 50 στο 45% γιατί καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης (1,2 δις. Ευρώ), μειώθηκε η φορολογία φυσικών προσώπων στο 9% ( κατά 500 εκατ. Ευρώ), μειώθηκε ο φόρος νομικών προσώπων από το 28 στο 22% (1,2 δισ. Ευρώ).
Και παρόλα αυτά εισπράξαμε επιπρόσθετα 7 δισ. Ευρώ εφέτος αντί για 1,2 δισ. το 2019 . Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 35% (860 εκατ. Ευρώ) αυξάνεται το αφορολόγητο για όσους έχουν παιδιά, έχουμε μειώσεις άμεσων φόρων πάνω από 4 δισ. Ευρώ σε όρους του 2019 και εάν δε βάλουμε και μειώσεις τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι ένα άλλο 1,3 δισ. Ευρώ, έχουμε 5,3 δισ. ευρώ » Προφανώς, τόνισε ο υφυπουργός, μειώθηκαν οι άμεσοι φόροι για αυτό και αλλάζει η αναλογία».