«Δεν υφίσταται θέμα υποβάθμισης κάποιων εκ των δύο νοσοκομειακών δομών της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας στον νέο υγειονομικό χάρτη που επεξεργάζεται η κυβέρνηση», διαβεβαίωσε σήμερα από την Κοζάνη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε νοσοκομεία και δομές Υγείας της ΠΕ Κοζάνης, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.
Ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι «οι δύο νοσοκομειακές δομές θα έχουν κεντρικό ρόλο στην παροχή περίθαλψης στους πολίτες», σε συνδυασμό βέβαια με την ορθή λειτουργία των πρωτοβάθμιων δομών και των Κέντρων υγείας της περιοχής. «Στόχος είναι η ενίσχυση και των δύο νοσοκομείων σε υλικοτεχνικές υποδομές έχοντας ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης», είπε, ενώ τόνισε ότι «θα βελτιωθούν οι υποδομές και θα γίνει επέκτασή τους όπου χρειαστεί».
Αναφερόμενος στους διαγωνισμούς πρόσληψης ιατρικού προσωπικού για τα δύο νοσοκομεία, που σε ορισμένες περιπτώσεις κηρύχθηκαν άγονοι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, δήλωσε ότι «υπάρχει πολιτική βούληση του υπουργείου να προχωρήσουμε σε νέες προκηρύξεις, όπου θα προβλέπονται και κίνητρα για την προσέλευση του ιατρικού προσωπικού».
Απαντώντας σε ερώτηση για ελλείψεις γιατρών στα δύο νοσοκομεία σημείωσε ότι «αυτό συμβαίνει μόνο σε ορισμένες ειδικότητες όπως της Αναισθησιολογίας, ενώ πολλές κλινικές λειτουργούν με πληρότητα προσωπικού». Αναφέρθηκε στα έργα επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου Κοζάνης που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και στη λειτουργία, τόσο του τμήματος της Ογκολογικής κλινικής, όπου «ασθενείς πραγματοποιούν όλα τα προγράμματα των χημειοθεραπειών τους», αλλά και του τμήματος Χειρουργείου ημέρας στην Οφθαλμολογική κλινική στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, που ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις πριν από 20 ημέρες και έχει καλύψει το πρόγραμμα επεμβάσεων καταρράκτη έως τον πρώτο μήνα του 2023.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το θέμα δημιουργίας Περιφερειακού νοσοκομείου που προωθεί μέσω Οικονομοτεχνικής μελέτης δήμος της περιοχής απάντησε ότι «ο κεντρικός σχεδιασμός του υπουργείου δεν επηρεάζεται από τα σχέδια αυτοδιοικητικών φορέων της περιοχής», ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο δημιουργίας μιας διοικητικής δομής για τα δύο νοσοκομεία λέγοντας ότι «εμείς και στον νέο υγειονομικό χάρτη που σχεδιάζουμε προβλέπουμε δύο αυτόνομες δομές που σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουν χαρακτήρα αλληλοσυμπλήρωσης».
Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου αρμόδια για δομές Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε ότι από «το 2019 ως σήμερα έχουμε αυξήσει από 60 σε 133 τις δομές που αφορούν τη στήριξή των Ατόμων με Αναπηρία». Μιλώντας για το επίπεδο των κτιριακών υποδομών και της παροχής υπηρεσιών στην ΠΕ Κοζάνης τόνισε ότι «η Κοζάνη αλλά και η δυτική Μακεδονία συνολικά πρωτοστατεί με δομές οι οποίες προασπίζουν τα παιδιά, εντάσσουν την κανονικότητα στη διαφορετικότητα» και ότι το επίπεδο «είναι υψηλό και κατατάσσεται στα καλύτερα της χώρας». Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην πρότυπη δομή ημερήσιας Φροντίδας στην Κοζάνη «οι Ταξιδευτές της Ελπίδας» που φιλοξενεί παιδιά με βαριές περιπτώσεις Αυτισμού, την οποία μετά την επίσκεψή της χαρακτήρισε ως δομή υψηλών προδιαγραφών, τόσο στο μέρο της φιλοξενίας και διαμονής όσο και στο μέρος που αφορά την υποστήριξη από το επιστημονικό προσωπικό της δομής. Η κ. Μιχαηλίδου ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Συλλόγου Γονέων που λειτουργεί την συγκεκριμένη δομή, για την στήριξη της λειτουργίας του Κέντρου Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) μέσω του ΕΟΠΥΥ λέγοντας ότι «έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΔΗΦ όπου θα δίδεται η δυνατότητα οι δομές να συνάπτουν απευθείας συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ για την παροχή υπηρεσιών που προσφέρουν».
Τέλος ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος κατά την συνάντηση του με στελέχη του ΕΒΕ Κοζάνης τόνισε ότι υπάρχει χρηματοδοτική δύναμη πυρός για την δυτική Μακεδονία και αναφέρθηκε στους πόρους που προβλέπονται για την περιοχή από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και από το ΕΣΠΑ, όπως και από αλλά χρηματοδοτικά προγράμματα, καλώντας τον επιχειρηματικό κόσμο να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες.