ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Στα 10 δισ. ευρώ τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τον Ιούνιο

MakThes Team15 Ιανουαρίου 2023

Την εκτίμηση πως θα φτάνουν μέχρι και τα 10 δισ. ευρώ οι συμβασιοποιήσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του "Ελλάδα 2.0"», που πραγματοποιήθηκαν σε Καβάλα και Σέρρες.

Ήδη, έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις, προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει άφθονος χώρος για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, μέχρι το ύψος των 25-30 δισ. ευρώ σχεδίων, που μπορεί να καλύψει το δανειακό σκέλος του Ταμείου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για αλλαγή «οικονομικής πίστας», περιγράφοντας «το πέρασμα από τις πολιτικές της υπερφορολόγησης, από την "εχθροπάθεια" προς την επένδυση και τον ιδιώτη επενδυτή και επιχειρηματία της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης και από την αβεβαιότητα που προκάλεσε η περιπέτεια του 2015, που "έδιωχνε" τις επενδύσεις, σε πολιτικές που κάνουν την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστική για επενδύσεις». 

«Για να έχεις επενδύσεις, πρέπει να έχεις επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως κατά την τελευταία τριετία «η κυβερνητική πολιτική πολλαπλασίασε τα κίνητρα στην οικονομία για δουλειά, παραγωγή και δημιουργία, με αποτέλεσμα να φέρει, ήδη, πολύ μεγάλες, ιδιωτικές επενδύσεις». Επισήμανε, ακόμη, πως η κυβέρνηση αντεπεξήλθε στις τρεις κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή-πληθωριστική και τουρκική απειλή), που βρέθηκε αντιμέτωπη. Εν μέσω αυτών, «μειώσαμε τους φόρους και τις εισφορές (π.χ. φόρος εισοδήματος, φόρος επιχειρήσεων, ΕΝΦΙΑ, προκαταβολή φόρου, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) ανέφερε και προσέθεσε: «Καταφέραμε, ταυτόχρονα, λόγω της ανάπτυξης και παρά τις μεγάλες δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας να έχουμε μείωση του δημόσιου χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ. Η οικονομία έχει βελτιώσει τη θέση της, είναι ένα "σκαλοπάτι" κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Στο φετινό προϋπολογισμό προβλέπεται επάνοδος στα πρωτογενή πλεονάσματα. Τα επιτόκια των ομολόγων μας είναι κοντά σ' αυτά της Ιταλίας. Έχουμε 30% αύξηση των επενδύσεων και κάλυψη του επενδυτικού κενού».

Επιπρόσθετα, τόνισε πως αυτή η αναστροφή κλίματος είναι μόνιμη. Και εκτιμώντας πως το κομμάτι της που έχουμε δει -σε πραγματικές επενδύσεις- είναι «η κορυφή του παγόβουνου», σε σχέση με αυτά που έπονται, εστίασε στη συμβολή του ΤΑΑ σ' αυτή την κατεύθυνση.

Αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα στην Καβάλα

Ενδεικτικά αναφέρθηκε σ' ένα έργο που προωθείται μέσω του «Ελλάδα 2.0» και αφορά στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) στην Καβάλα. Από την υλοποίησή του, η περιοχή θα αποκτήσει πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση βιομηχανικών επενδύσεων, καθώς θα διαθέτει την πρώτη αποθήκη C02 στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο, που θα επιτρέπει τη σημαντική μείωση του κόστους του CO2 για βιομηχανίες που η παραγωγική τους διαδικασία συνεπάγεται αναγκαστική εκπομπή CO2 και βρίσκονται κοντά στη νέα εγκατάσταση. Και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία μεγάλες διεθνείς εταιρείες αναζητούν χώρους και χώρες στην Ευρώπη, για να φέρουν τις επενδύσεις τους από την Νοτιοανατολική Ασία, για λόγους ασφάλειας των αλυσίδων προσφοράς, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. 

Τρεις πρωτοβουλίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε τρεις πρωτοβουλίες του ΤΑΑ, αποκλειστικά, για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), που θα «τρέξουν» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

1. Πρώτον, το «Εξοικονομώ των επιχειρήσεων», που αφορά σε εξοικονόμηση και αυτοπαραγωγή ενέργειας και πρόκειται να ανοίξει εντός των επόμενων εβδομάδων. 

2. Δεύτερον, ένα καινούριο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα βγει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου 2,5 δισ. ευρώ δανειακοί πόροι θα διοχετευτούν σε ΜμΕ, από το InvestEU. 

3. Τρίτον, το δεύτερο κύκλο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων -δεδομένου του υψηλού ενδιαφέροντος που καταγράφηκε στον πρώτο. 
Σημείωσε ακόμα, πως στο δανειακό σκέλος του ΤΑΑ τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί από ΜμΕ υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα εξήγησε πως με τα κίνητρα για συνεργασίες που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, οι ΜμΕ μπορούν να μεγαλώσουν ή/και να δημιουργήσουν ευρύτερες συνεργασίες (cluster), ώστε οι ΜμΕ να «αναζητήσουν το μέλλον τους», μέσα από ένα μοντέλο χαμηλής φορολογίας και οικονομιών κλίμακας. 

Με αφορμή την πρόσφατη (12/1) έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της δεύτερης πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, από το ΤΑΑ (επιδοτήσεις: 1,72 δισ. ευρώ και δάνεια: 1,84 δισ. ευρώ), επισήμανε πως εκπληρώνοντας, νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, τα ορόσημα των δανείων, εισρέουν και νωρίτερα στα ταμειακά μας διαθέσιμα 1,84 δισ. ευρώ. Γεγονός που μεταφράζεται σε όφελος άνω των 20 εκατ. ευρώ, από τη διαφορά των επιτοκίων, επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης. 

Αναθεώρηση του  «Ελλάδα 2.0»

Μίλησε για την πρόταση αναθεώρησης του «Ελλάδα 2.0», που θα παρουσιαστεί στην Κομισιόν μέσα στους επόμενους μήνες. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπει περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μετακίνηση πόρων σε προγράμματα που παρουσιάζουν αυξημένη δυναμική, όπως προκύπτει από την απορρόφηση. «Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το 2023 και για τα επόμενα χρόνια, προπαντός διότι η χώρα έχει μπροστά της το Ταμείο Ανάκαμψης, για να το αξιοποιήσει» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης και αναφέρθηκε στη βασική «φιλοσοφία» του Ταμείου, που όπως είπε: «…έχει στον "πυρήνα" της, όπως όλη η οικονομική μας πολιτική, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, που θα έρθει μέσα από την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και τη μετάβαση από υψηλή φορολογία και υψηλή φοροδιαφυγή, σε χαμηλή φορολογία και χαμηλή φοροδιαφυγή, αντίστοιχα, δηλαδή στη λεγόμενη "λευκή" οικονομία. Αυτό το μοντέλο, με τα χρήματα του ΤΑΑ και με ένα καλύτερο διεθνές περιβάλλον, που ελπίζουμε ότι έρχεται καθώς τελειώνουν οι κρίσεις, μπορεί να δώσει στην Ελλάδα καταπληκτική προοπτική στα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε. Και εμείς ως κυβέρνηση, με σύνεση και σοβαρότητα, αυτό θα επιδιώξουμε, στο βαθμό που θα έχουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές». 

 Οι εκδηλώσεις για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του "Ελλάδα 2.0"», διοργανώθηκαν από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ).

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.