Ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, για το «πρωτοφανές παράδοξο, στις φυλακές Νικηφόρου Δράμας που ξεκίνησαν με πλήρες προσωπικό μόλις πέρσι τον Δεκέμβριο, μετά από πολύχρονες αναιτιολόγητες καθυστερήσεις», να λειτουργεί μόνο η μία από τις πέντε πτέρυγες, καταλόγισε με παρέμβασή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής Δράμας. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
“Είναι άρτια στελεχωμένη η φυλακή από πλευράς προσωπικού και παρατηρείται ο εξής τραγέλαφος: Χθες επισκέφτηκα τον κ. Διευθυντή. Από τις πέντε πτέρυγες λειτουργεί μόνον η μία, περίπου με 111 κρατούμενους. Τέσσερις πτέρυγες μένουν κλειστές εδώ και ένα χρόνο, γιατί από τον πολύ καιρό που έκανε να τελειώσει η φυλακή, πάνω από 20 χρόνια, τα υδραυλικά είναι σκουριασμένα και ενδεχομένως κατεστραμμένα και οι ηλεκτρονικές κλειδαριές δεν λειτουργούν, άρα τίθεται ζήτημα ασφάλειας. Επίσης δεν υπάρχει ξενοδοχειακή υποδομή για τις επιπλέον ακτίνες και τέλος δεν έχει γίνει πρόβλεψη για την εργολαβία του συσσιτίου”, τόνισε ο βουλευτής.
Ακολούθως πρόσθεσε πως “Εδώ και ένα χρόνο, έχουμε δηλ. φυλακή έτοιμη με προσωπικό και κενές Ακτίνες. Και ακριβώς δίπλα είναι το Κατάστημα της Κομοτηνής, όπου αντί για 160, που είναι η χωρητικότητα, έχουμε 260 κρατουμένους, οι υπάλληλοι αντί για 65 είναι 42 , ανά 40 - 50 άτομα έχουν μια τουαλέτα και αναλογούν 70 τ. εκ. ανά κρατούμενο. Πρόκειται για προφανή περιστολή των ατομικών τους δικαιωμάτων. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι χθες έπρεπε να έχετε προβλέψει, έτσι ώστε το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης του Νικηφόρου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία”, υπογράμμισε.
Ο κ. Ξανθόπουλος, επισήμανε επίσης μερικές δομικές αντιφάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την σωφρονιστική πολιτική, όπως την μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας από το υπ. Δικαιοσύνης στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, αλλά και το θέμα της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων με την ταυτόχρονη πολιτική αυστηροποίησης των ποινών.
Ζήτησε τέλος από την παριστάμενη υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, την κα Λυτρίβη, να λειτουργήσει άμεσα σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές της Δράμας. “Σε μία νέα φυλακή όπως είναι αυτή του Νικηφόρου στη Δράμα, πρέπει άμεσα να λειτουργήσει σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Υπάρχει συναίνεση και από πλευράς της διοίκησης της φυλακής. Έχω συνεννοηθεί και με τη Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δράμα, θέλω να το δείτε άμεσα και να πάρετε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα”, ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος. Τέλος, έθεσε θέμα επαναλειτουργίας της ετήσιας έκθεσης χειροτεχνίας των κρατουμένων που καταργηθηκε το 2019 αλλά και το ερώτημα, μετά από ιδέα του διευθυντή των φυλακων Δράμας, εάν μπορεί να λειτουργήσει εργαστήριο ραπτικής στη φυλακή ώστε να ράβονται οι σχολές του προσωπικού.