Στην αυστηρή τήρηση των μέτρων, που προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για τον περιορισμό της αφρικανικής πανώλης που εμφανίστηκε σε μονάδα στην Νικόκλεια Σερρών, προχωρά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ακολουθώντας ήδη τις οδηγίες που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ειδικότερα, βαρύτητα θα δοθεί στους ελέγχους μονάδων που βρίσκονται σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων από την επίμαχη μονάδα, ενώ εκτός από τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις που θα ισχύσουν για σαράντα μέρες, θα τοποθετηθούν και ειδικές προειδοποιητικές πινακίδες. Μάλιστα, μετά τη θανάτωση των 31 χοίρων από τη συγκεκριμένη μονάδα, οι οποίοι θάφτηκαν με υγειονομικούς όρους, τα συνεργεία των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών της ΠΚΜ θα «χτενίσουν» το επόμενο δεκαήμερο την περιοχή, προκειμένου να προβούν σε ελέγχους όλων των μονάδων, καθώς και σε δειγματοληψίες και αιμοληψίες.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε νωρίτερα για το θέμα, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή, του Γ.Γ Γιώργου Στρατάκου, του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Μπάτου, καθηγητών πανεπιστημίων της χώρας, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων των χοιροτρόφων, συζητήθηκε το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, που έχει γνωστοποιήσει το αρμόδιο υπουργείο, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν αυστηροί μακροσκοπικοί έλεγχοι. Βαρύτητα ωστόσο θα δοθεί κυρίως στις οριοθετημένες ζώνες των 3 και 10 χλμ. από την επίμαχη μονάδα.
«Οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προβαίνουν ήδη σε αυστηρούς ελέγχους, ενώ αυτοί που αφορούν σε ακτίνα 3 χλμ. από την μονάδα όπου εντοπίστηκε το κρούσμα αφρικανικής πανώλης, θα ολοκληρωθούν αύριο και τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν σε μονάδες που βρίσκονται σε απόσταση 10 χλμ. Από την επίμαχη μονάδα» τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο αντιπεριφεριάρχης, Σωτήρης Μπάτος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν το επόμενο διάστημα σε ολόκληρο το νομό Σερρών για προληπτικούς λόγους.
Οι χοιροτρόφοι να φροντίσουν τις μονάδες τους
Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου, ο κ. Μπάτος επανέλαβε ότι απαγορεύεται πλέον η έξοδος από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων, ενώ απευθυνόμενος στους χοιροτρόφους τους κάλεσε να τηρούν αυστηρά και απαρέγκλιτα τα μέτρα βιοασφάλειας.
«Τους ενημερώσαμε και σήμερα ότι πλέον δεν έχουν περιθώρια για πλημμελή καθαριότητα και απολύμανση στις μονάδες εκτροφής που διαθέτουν. Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι η απολύμανση είναι βασική τόσο στους χώρους, όπου έχουν τα ζωντανά τους, όσο και τις στολές εργασίας και τον όποιο εξοπλισμό έχουν» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης.