ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θα είναι αυτές οι πρώτες εκλογές μετά το ’74 χωρίς Καραμανλή;

Νίκος Ηλιάδης12 Μαρτίου 2023

Στις 21 Φεβρουαρίου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε την απόφασή του να μην συμμετέχει ξανά στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως «ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή». Μία εβδομάδα μετά, ένας άλλος Καραμανλής, ο πρώτος ξάδελφός του παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών υπό το βάρος της ασύλληπτης τραγωδίας των Τεμπών. 

Ο Κώστας Καραμανλής είχε αποσπάσει αρχικά θετικά σχόλια μετά την απόφασή του να υποβάλει την παραίτησή του, «αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος» όπως είχε αναφέρει στη δήλωσή του. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, ο πρώην υπουργός βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο με αφορμή μία δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος απεφάνθη ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι ο Κώστας Καραμανλής στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις εκλογές». Έμπειρος πολιτικός παράγοντας ο οποίος μίλησε στη «ΜτΚ» θεωρεί ατυχή και άκαιρη τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και εκτιμά ότι «η υποψηφιότητα Καραμανλή είναι το τελευταίο που απασχολεί αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου».

Πράγματι, άλλοι είναι αυτή την ώρα οι «πονοκέφαλοι» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός είδε να καταστρέφεται στα Τέμπη όλος ο εκλογικός σχεδιασμός του. Τα δύο βασικά του επιχειρήματα, το στιβαρό επιτελικό κράτος που μπορεί και διαχειρίζεται κρίσεις, καθώς και ο εκσυγχρονισμός και ψηφιακός μετασχηματισμός του, πήγαν περίπατο. Όπως και το πλάνο του για εκλογές στις 9 Απριλίου και ενδεχομένως επαναληπτικές στις 21 Μαΐου. Τώρα όλοι οι εκλογικοί σχεδιασμοί ξεκινούν από το μηδέν. Οι εκλογές πάνε σίγουρα από τον Μάιο και μετά, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα οι κάλπες να στηθούν στο τέλος της συνταγματικής προθεσμίας, δηλαδή στις αρχές Ιουλίου.

Λίγο πριν από τις εκλογές

Κάπου εκεί, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές πρόκειται να κριθεί η τύχη της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν πολιτικά στελέχη τα οποία γνωρίζουν πως σκέφτεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και την ψυχοσύνθεση του πρώην υπουργού. «Μία παράμετρος η οποία θα παίξει ρόλο όσον αφορά τη συμμετοχή ή όχι του πρώην υπουργού στο ψηφοδέλτιο θα είναι οι πρώτες ενδείξεις και ίσως και κάποιο πρωτόλειο πόρισμα από την έρευνα την οποία ξεκίνησε η Δικαιοσύνη. Εάν τεκμηριωθεί ότι υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις εκ μέρους του υπουργείου Μεταφορών τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τον Καραμανλή», αναφέρει παλαίμαχος πολιτικός με μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία. Συμπληρώνει επίσης πως «ρόλο θα παίξει και το κατά πόσο θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και της προεκλογικής αντιπαράθεσης το θέμα των Τεμπών».

Πάντως, στις συζητήσεις οι οποίες γίνονται μεταξύ «γαλάζιων» στελεχών για την περίπτωση του κ. Καραμανλή, κοινή συνισταμένη είναι ότι η περίπτωση είναι δύσκολη και η υποψηφιότητά του δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, παρά τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο κ. Καραμανλής δεν είχε απλώς αντικειμενική ευθύνη λόγω του χαρτοφυλακίου του, ως πολιτικός προϊστάμενος των Υποδομών και των Μεταφορών. Απ’ ότι φαίνεται είχε και υποκειμενική ευθύνη καθώς ήταν γνώστης της κατάστασης, αλλά, παρόλα αυτά, δεν μερίμνησε ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα τα οποία εξαγγέλλει τώρα η κυβέρνηση, μετά το δυστύχημα», επισημαίνει κοινοβουλευτικό στέλεχος. Σημειώνει επίσης, ότι «η εικόνα του υπουργού να διαβεβαιώνει από το βήμα της Βουλής, με τον πλέον κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο, για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, ελάχιστες ημέρες πριν από την τραγωδία στα Τέμπη, δεν μπορεί εύκολα να ξεχαστεί».

Κραδασμοί λόγω Ρουσόπουλου

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος για το θέμα αυτό είναι η τριγμοί που προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή Θοδωρή Ρουσόπουλου ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασε τη γνώμη ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα πρέπει να είναι υποψήφιος. Συγκεκριμένα ο κ. Ρουσόπουλος θύμισε πως το 2008 είχε κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση Βατοπεδίου. «Εγώ είπα το 2009 στον Κώστα Καραμανλή ότι δεν θα είμαι υποψήφιος», σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος, υποδεικνύοντας έτσι και στον πρώην υπουργό να πράξει το ίδιο.

Μάλιστα η δήλωση του κ. Ρουσόπουλου προκάλεσε αναστάτωση καθώς ο βουλευτής θεωρείται ότι έχει καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης. Για το λόγο αυτό, πηγές από το γραφείο του κ. Καραμανλή φρόντισαν να πάρουν αποστάσεις από αυτήν τη δήλωση λέγοντας ότι «δεν ήταν σε γνώση του πρώην πρωθυπουργού και εκφράζουν τον κ. Ρουσόπουλο προσωπικώς». Στο σχόλιο αυτό απάντησε ο βουλευτής και άλλοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας, εμφανώς ενοχλημένος πως «οι απόψεις μου δεν τελούν υπό την έγκριση τρίτων. Ούτε θα μπορούσε να γίνει ποτέ αυτό».

Δύσκολη εξίσωση

Πάντως, το ζήτημα της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών δεν θα είναι εύκολο στη διαχείρισή του για τον κ. Μητσοτάκη. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι γνώμη στο ζήτημα αυτό θα έχει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Όπως εύστοχα παρατηρεί πολιτικός παράγοντας «δεν νοείται ΝΔ χωρίς Καραμανλή στα ψηφοδέλτιά της. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος». Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του κόμματος Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 1974 και 1977, ο αδελφός του Αχιλλέας και πατέρας του πρώην υπουργού ήταν βουλευτής, αδιαλείπτως από το 1974 έως και το 2009. Ενδιαμέσως, το 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρώτος του ξάδελφος βρίσκεται στο Κοινοβούλιο από τον Ιανουάριο του 2015.

Έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος το οποίο διατείνεται ότι γνωρίζει την ψυχοσύνθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών εκτιμά πως «ίσως τη λύση τη δώσει ο ίδιος ο Καραμανλής, αποφασίζοντας να μην συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές». Αυτή θα ήταν μια βολική εξέλιξη για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.03.2023
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.