Συνέντευξη στον Μανώλη Στεφανίδη
Την πεποίθησή της πως η Ελλάδα «μπορεί να εξελιχθεί σε πράσινο ενεργειακό κόμβο» εκφράζει στη «ΜτΚ» η διευθύνουσα σύμβουλος της FARIA Renewables, Θάλεια Βαλκούμα.
Η εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει υπό ανάπτυξη ένα χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της τάξης των 3.500 MW ενώ στόχος της είναι να εξελιχτεί, όπως σημειώνει η κ. Βαλκούμα, «σε κορυφαίο ανεξάρτητο Παραγωγό Ηλεκτρικής Ενέργειας διεθνώς, μ’ ένα χαρτοφυλάκιο που θα ξεπερνά τα 5GW έως το 2027».
Ποιες είναι οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς πράσινης ενέργειας και ποιες δυνατότητες ανοίγονται από τη διείσδυση των ΑΠΕ;
Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο κατέχοντας τη 2η θέση παγκοσμίως στη διείσδυση της ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ενώ είναι πλέον σαφές στους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Παρ ’όλα αυτά, υπάρχει ακόμα δρόμος για τη βιώσιμη αξιοποίηση όλου του εύρους των τεχνολογιών και των καινοτομιών στον τομέα των ΑΠΕ. Τα υπεράκτια αιολικά έργα, για παράδειγμα, έχουν ακόμα μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης, ενώ μεγάλη δυναμική παρουσιάζουν και τα αγροφωτοβολταϊκά, που επιτρέπουν τη συνδυασμένη αξιοποίηση της γεωργικής γης για καλλιέργεια ή βόσκηση και την παραγωγή πράσινης ενέργειας, ενισχύοντας τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και την κοινωνία.
Σε κάθε περίπτωση, με τους φυσικούς πόρους και τη στρατηγική της θέση, η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε πράσινο ενεργειακό κόμβο, με θετικό αντίκτυπο στην εδραίωση της γεωπολιτικής της θέσης και στην ανάπτυξή της.
Ποιο είναι το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της Faria Renewables που είτε είναι εγκατεστημένα είτε βρίσκονται υπό ανάπτυξη στην Ελλάδα;
Αυτή τη στιγμή έχουμε υπό ανάπτυξη ένα χαρτοφυλάκιο της τάξης των 3.500 MW σε όλη την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε διάφορα στάδια ωριμότητας, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούμαστε ενεργά στην αγορά έργων έτοιμων προς κατασκευή ή λειτουργία.
Τι περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας;
Στόχος μας είναι να εξελιχθούμε σε κορυφαίο ανεξάρτητο Παραγωγό Ηλεκτρικής Ενέργειας (IPP) στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς, μ’ ένα χαρτοφυλάκιο που θα ξεπερνά τα 5GW έως το 2027.
Πιστεύουμε όμως ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να συνδυάζει την εταιρική ανάπτυξη με την ισόρροπη ανάπτυξη του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών που φιλοξενούν έργα ΑΠΕ. Για αυτό, επενδύουμε στην καινοτομία ώστε όχι μόνο να βελτιώνουμε διαρκώς τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου μας αλλά ταυτόχρονα, να προωθούμε αποτελεσματικά τη βιωσιμότητα των ΑΠΕ και την αειφόρο ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, με βασική μας μέριμνα κάθε έργο που υλοποιούμε να αποφέρει οφέλη στις περιοχές όπου υλοποιείται.
Δραστηριοποιήστε έντονα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Τι περιλαμβάνουν τα έργα που αναπτύσσετε;
Η Βόρεια Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς. Όχι μόνο επειδή εδώ είναι η έδρα μας, αλλά και γιατί στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, αναπτύσσουμε ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων, καθώς και έργων αποθήκευσης ενέργειας, μελετώντας ταυτόχρονα καινοτόμες πρωτοβουλίες και projects που θα δώσουν βιώσιμες λύσεις στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με ερευνητικά κέντρα και φορείς της Θεσσαλονίκης, για την υλοποίηση εφαρμογών που άπτονται της βέλτιστης και αειφόρας διαχείρισης των ΑΠΕ.
Πρόκειται για επενδύσεις που καθιστούν την περιοχή νευραλγικό κομμάτι του χαρτοφυλάκιού μας, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, και θα συμβάλλουν σημαντικά στις προσπάθειες ανάδειξης της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο, ενισχύοντας έτσι την περαιτέρω ανάπτυξή της.
Το αποτύπωμα αυτών των παρεμβάσεων, εκτός από το αντικειμενικό περιβαλλοντικό όφελος, τι αντίκρισμα θα έχει στις συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες. Έχετε κάποιο πλάνο δράσεων;
Στη Faria Renewables κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Πιστεύουμε ότι η ενέργεια αντλεί την πραγματική της αξία από τους ανθρώπους που τη δημιουργούν και τη χρησιμοποιούν. Για τον λόγο αυτό, κάθε έργο που υλοποιούμε περιλαμβάνει συγκεκριμένο πλάνο ανταποδοτικών οφελών και βιώσιμων παρεμβάσεων για τις τοπικές κοινωνίες, φροντίζοντας όχι μόνο να περιορίζεται στο ελάχιστο η επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον και να ενισχύεται η συνύπαρξη με δραστηριότητες όπως οι αγροτικές καλλιέργειες και η βόσκηση, αλλά παράλληλα να δημιουργούμε ουσιαστική αξία για την ανάπτυξη και ευημερία των τοπικών κοινωνιών μακροπρόθεσμα.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι συζητάμε και ενημερώνουμε τις δημοτικές αρχές για τη δυνατότητα παροχής πράσινης ενέργειας από τα έργα μας, όπως και για τα χρήματα που θα λαμβάνουν οι τοπικές κοινωνίες καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των έργων μας, ώστε να μειώνουν σημαντικά τα λειτουργικά τους κόστη, ενώ προτείνουμε και προσφέρουμε εναλλακτικές δραστηριότητες όπως θερμοκήπια, ξηραντήρια, και άλλες εγκαταστάσεις, στις οποίες μπορεί να αξιοποιηθεί η ενέργεια των έργων που αναπτύσσουμε.
Δεν σταματάμε όμως εκεί. Στόχος μας ως εταιρεία είναι να υποστηρίζουμε και να ενεργοποιούμε τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας, μετατρέποντας κάθε περιοχή στην οποία δραστηριοποιούμαστε σε παράδειγμα προόδου και ολιστικής ανάπτυξης. Για να το πετύχουμε αυτό, δημιουργούμε ένα δίαυλο ανοιχτής επικοινωνίας με τους κοινωνικούς μας εταίρους. Συζητάμε μαζί τους, μαθαίνουμε τις προσδοκίες τους και επιδιώκουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους έμπρακτα και ουσιαστικά, κάνοντας πράξη την αγάπη μας για τον τόπο μας.
Πώς η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο της ομαλής και ισόρροπης ενεργειακής μετάβασης με δεδομένο πως η προσφορά ενέργειας από ΑΠΕ ξεπερνά πολλές φορές την ζήτηση με αποτέλεσμα την εμφάνιση αρνητικών τιμών για τους παραγωγούς ενώ και τα δίκτυα είναι κορεσμένα;
Το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση των ΑΠΕ απαιτεί αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων και ταυτόχρονη δημιουργία νέων δικτύων μεταφοράς. Υπάρχει όμως μία χρονική αναντιστοιχία ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης των απαιτούμενων υποδομών.
Πρέπει επομένως, μέχρι να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι υποδομές, να βρεθούν λύσεις για τη δημιουργία νέου ηλεκτρικού χώρου, ώστε το ηλεκτρικό σύστημα να μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ. Η ανάπτυξη νέων δικτύων και η ενίσχυση των υποδομών αποθήκευσης ενέργειας είναι αναγκαίες για την προώθηση των ΑΠΕ, τη διαχείριση της υπερπαραγωγής τους, τη σταθερότητα του δικτύου, τη ρύθμιση ετεροχρονισμού της παραγωγής ως προς τη ζήτηση καθώς και την αποσυμφόρηση κορεσμένων δικτύων.
Το σημαντικό βέβαια από πλευράς πολιτείας, είναι να γίνουν όλα με διαφανείς και προβλέψιμες διαδικασίες, δίνοντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να κάνουν μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, αλλά και να δοθούν κίνητρα για καλύτερη ισορροπία των τεχνολογιών ΑΠΕ εντός του ενεργειακού μείγματος.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στιε 25.08.2024