Τις τελευταίες μέρες εκφράζονται φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Πως βλέπετε την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την καραντίνα;
Η υγειονομική κρίση είναι μια παγκόσμια υπόθεση που δείχνει τα όρια των συστημάτων Υγείας και των αντοχών του πλανήτη. Με αυτό το κριτήριο οι πολίτες έδειξαν θάρρος και υπομονή, συνδράμοντας το έργο των επιστημόνων και του υγειονομικού προσωπικού.
Η κυβέρνηση, όμως, επιλέγει συνειδητά την εργαλειοποίηση της κρίσης, με όρους επικοινωνιακούς. Το τελευταίο 4μηνο από κάτι που «ήταν μακριά», φτάσαμε στο «βάλτε πλάτη» και από το «η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική» φτάσαμε στο «βάλτε μάσκα». Τα παιδιά ήταν υγειονομική βόμβα, αλλά τα σχολεία άνοιξαν χωρίς σχέδιο. Από το «ελάτε» στους τουρίστες φτάσαμε στο «οραματιστείτε την Ελλάδα για του χρόνου».
Από τον πολίτη ήρωα φτάσαμε στην αγιοποποίηση του πρωθυπουργού. Την κανονικότητα και τις τυμπανοκρουσίες τη βλέπουμε, τελικά, στα άδεια μαγαζιά και στις κλειστές επιχειρήσεις.
Αντιλαμβάνεστε, ότι αυτός ο σχεδιασμός έχει μόνο τρύπες που έρχονται να καλύψουν τα διθυραμβικά δημοσιεύματα και η μετακύλιση ευθυνών. Αυτή η τακτική ακυρώνει την συλλογική προσπάθεια. Οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους. Τα μηνύματα που λαμβάνω από συμπολίτες μου, καθημερινά είναι ότι εμπαίζονται. Η κανονικότητα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση εξαντλείται σε παρουσιάσεις και ανακοινώσεις.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι μέσα στο καλοκαίρι θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση αρκετά κρίσιμα νομοσχέδια και παράλληλα επιχειρεί να διαχειριστεί τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Σε τι διαφωνείτε με την στρατηγική της;
Η υγειονομική κρίση επιδεινώνει την ήδη ασθενική Οικονομία από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Επιλογές συγκυριακής επιδότησης της ανεργίας και μόνιμης ανατροπής των εργασιακών δικαιωμάτων και σχέσεων. Ασύνταχτης ενίσχυσης κοινωνικών ομάδων και παραγκωνισμού παραγωγικών δυνάμεων που είναι στα όριά τους. Η μόνη στρατηγική στην οποία εξαντλείται με επιτυχία η κυβέρνηση είναι αυτή της παράκαμψης των θεσμών, της μαζικής νομοθέτησης, που δε συνδέεται πάντα με τις έκτακτες συνθήκες, και των απευθείας αναθέσεων.
Για ποια στρατηγική μιλάμε; Οι όροι διαχείρισης της Οικονομίας έχουν ξεκάθαρο νεοφιλελεύθερο πρόσημο. Είχα τονίσει, τόσο στο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο, όσο και στο Φορολογικό Νομοσχέδιο και τον Προϋπολογισμό, την αντιαναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης. Και τότε δεν υπήρχε ο κορονοϊός.
O «αντι-αναπτυξιακός ΣΥΡΙΖΑ» άφησε ανάπτυξη 2,8% και σήμερα έχουμε ύφεση 0,9%. Οκτώ μήνες χρειάστηκαν, ώστε η υπόσχεση για ανάπτυξη 4% του κ. Μητσοτάκη να μείνει στα χαρτιά. Η ύφεση ήρθε πριν τον κορονοϊό.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε 15 δισ. για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων. Αυτά τα χρήματα δεν τα χει δει κανένας. Από «ανάσα ρευστότητας» έχουν γίνει άπνοια για τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, τον παραγωγό, τον έμπορο, τον ελεύθερο επαγγελματία.
Τα 23 δισ. επιχορηγήσεων που πρότεινε η Κομισιόν, και αναμένουμε να δούμε πώς, πότε και σε πιο ύψος θα φτάσουν στην εθνική Οικονομία, παρόλο που έδειξαν τα γενναία αντανακλαστικά της ΕΕ, εσωτερικά καταναλώνονται σε γενικούς σχεδιασμούς. Προκαλούν δε ανησυχία οι διαρροές περί διαχείρισης μέσω ΕΣΠΑ, με αποκλειστική ευθύνη και έγκριση του επιτελικού γραφείου της κυβέρνησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαψεύσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ωστόσο σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να διεκδικήσει την κυβέρνηση μετά την περσινή ήττα του Ιούλη;
Οι προθέσεις για διενέργεια εκλογών δεν ανακοινώνονται. Είναι πάντα στην ευχέρεια του πρωθυπουργού. Όποια στιγμή και να τις κάνει, θα δώσουμε μάχη νίκης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι μια ευρύτερη κοινωνική δύναμη που εκφράστηκε στις εκλογές του Ιουλίου με ποσοστό 32%. Δεν είναι μια δύναμη που πρέπει να υποτιμάται με δημοσκοπικούς όρους. Ο λαός εκφράζεται στην κάλπη.
Ο χώρος μας επιδεικνύει σοβαρότητα και σύνεση, ακούγοντας τους πολίτες, δυναμώνοντας τα αιτήματα μιας εναλλακτικής πολιτικής, καταθέτοντας και επικαιροποιώντας το προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης. Στα εθνικά ζητήματα δεν ακολουθούμε το δρόμο του λαϊκισμού και της ψηφοθηρίας, όπως η Νέα Δημοκρατία. Είμαστε δύναμη πατριωτικής ευθύνης.
Το σχέδιο μας έχει ρίζες στην κυβερνητική εμπειρία, αναπτύσσεται με προτάσεις, που εγκολπώνουν αιτήματα, αξίες και ανάγκες. Εκφράζεται από αξιόμαχα στελέχη και εκπροσώπους των κοινωνικών δυνάμεων.
Το Συνέδριο του κόμματος ανεβλήθη λόγω του κορονοϊού, ωστόσο η συζήτηση για την διεύρυνση του δεν έχει σταματήσει. Θεωρείτε ότι υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμούν το «άνοιγμα» στο κέντρο; Πώς αξιολογείτε μέχρι στιγμής το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας;
Δεν είναι απλά ένα εγχείρημα. Είναι ανάγκη και αίτημα των προοδευτικών πολιτών που διατρέχουν κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες, επαγγελματικούς χώρους, οικονομικούς κλάδους.
Ο ιστορικός ρόλος που καλούμαστε να υπηρετήσουμε δεν είναι συγκυριακός. Δεν είναι θέμα λίγων προσώπων. Δεν είναι «ψάρεμα» στο εκλογικό σώμα. Είναι η σύνθεση μιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας που απαντά στις σύγχρονες απαιτήσεις. Ο ρόλος μας είναι να μπολιάσουμε τις δυνάμεις που ήδη υπάρχουν, εκφράζονται, παράγουν και να συνυπάρξουμε στο χώρο που πραγματικά ανήκουμε. Αυτή είναι και η απόφαση του προέδρου, Αλέξη Τσίπρα.
Η διαδρομή έχει προκλήσεις και απαιτήσεις. Έχει όμως κοινό σκοπό. Και στο πλαίσιο αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει σταματήσει να εργάζεται ανεξαρτήτως της δύσκολης συγκυρίας. Τολμώ να πω ότι αυτή καθιστά τον σκοπό μας πιο ισχυρό.
Προέρχεστε από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Πώς βλέπετε την στάση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στην ΝΔ; Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ;
To ΠΑΣΟΚ είναι ένας ιστορικός χώρος. Έχτισε ένα αυθεντικό και ευρύτατο προοδευτικό μέτωπο στην κοινωνία, στην πολιτική και στη διακυβέρνηση. Έφερε την αλλαγή. Πρόσφερε διεξόδους και ευκαιρίες. Η ουσία αυτή δεν έχει παραγραφεί στη συλλογική συνείδηση του προοδευτικού πολίτη.
Οι δομικοί μετασχηματισμοί στον προοδευτικό χώρο δε μπορούν να διαγράφουν την ιστορία. Έχουμε μια τεράστια ευθύνη και πρόκληση να εκφράσουμε εκ νέου τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία. Αυτό ακριβώς υπηρετώ κι εγώ παραμένοντας σταθερός σε όσα πιστεύω.
Να είμαστε, όμως, σαφείς. Αυτή η έκφραση δε μπορεί παρά να οδηγήσει σε πρόταση διακυβέρνησης. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από δυνάμεις που συγκλίνουν στις προγραμματικές τους δηλώσεις. Κανένας εφησυχασμός απέναντι στην επέλαση της συντηρητικοποίησης δεν είναι ανεκτός.
Η παρούσα συγκυρία μας βάζει όλους να αναμετρηθούμε με αυτή την απαίτηση. Το πρόταγμα είναι πρωτίστως των πολιτών.
Οι γενναίες αποφάσεις θα ακολουθήσουν, όταν ξεπεράσουμε τις προσωπικές πολιτικές. Η πολιτική σύνθεση θα είναι επιτυχημένη μέσα από την πολυσυλλεκτικότητα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Ιουνίου 2020