ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

The Speakeasies’ Swing Band: Από τα κάλαντα της Γούναρη στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου

MakThes Team24 Δεκεμβρίου 2019

Συνέντευξη: Βιολέτα Φωτιάδη

Η Κατερίνα Σισίννι είναι η φωνή του γνωστού συγκροτήματος swing μουσικής «Τhe Speakeasies Swing Bnad». Ένα συγκρότημα που μπήκε στη ζωή μας πριν δέκα χρόνια με τον πιο παράδοξο τρόπο και συνεχίζει να μαγεύει το κοινό του, εντός και εκτός συνόρων, όλο και περισσότερο! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Φοιτήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, η Κατερίνα συμμετείχε σε μία εργασία της σκηνοθέτριας Ελένης Ευθυμίου, στην παρουσίαση της οποίας έμελλε να γίνει η πρώτη σημαντική γνωριμία για τη γέννηση των Speakeasies: «Στην παρουσίαση της εργασίας ήρθε, μέσω ενός φίλου, ο Πάνος Καρνούτσος, ο κιθαρίστας της μπάντας, ο οποίος τότε σκεφτόταν μαζί με τον Μανώλη Σταματιάδη, τον πιανίστα μας, να κάνουν μία μπάντα με swing και jazz ήχο. Στην παράσταση της Ελένης εγώ τραγουδούσα οπότε με είδε, του άρεσε η φωνή μου και με προσέγγισε για να φτιάξουμε το σχήμα. Έγινε τελείως τυχαία όπως και τα περισσότερα ωραία πράγματα στη ζωή μου. Ξεκινήσαμε να παίζουμε το 2010, και ήμασταν εμείς οι τρεις, ο Πάνος Βουλγαράκης, ο κοντραμπασίστας μας και ο Θάνος ο Αναγνωστόπουλος , ο τότε βιολιστής μας. Το πρώτο μας live ήταν τα Χριστούγεννα που βγήκαμε στη Γούναρη να πούμε τα κάλαντα, με φίλους, γονείς και λοιπούς συγγενείς στο δρόμο να μας χαρτζιλικώνουν! Κάπως έτσι φτάσαμε να κλείνουμε φέτος 10 χρόνια παρουσίας στην μουσική σκηνή!»

Από τη Γούναρη, σε όλη την Ελλάδα και έπειτα ένα ατελείωτο μουσικό ταξίδι στα μεγαλύτερα φεστιβάλ ανά την υφήλιο! 

Ο ήχος του ρετρό συγκροτήματος έχει φτάσει στην Αγγλία, τη Δανία, την Ιταλία ακόμα και στην Ταϊλάνδη όπου συμμετείχαν στο «DIGA DIGA DOO festival» στην Μπανγκόκ ενώ σε πολλά από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ που έχουν εμφανιστεί τους ζητάνε ξανά! Ιδιαίτερα αγαπητοί στο κοινό, καθώς ο ήχος τους ανταποκρίνεται πλήρως στα διεθνή πρότυπα του είδους τους, απολαμβάνουν να ταξιδεύουν και να γνωρίζουν νέους πολιτισμούς και κουλτούρες. Η Κατερίνα εξηγεί: «Είμαστε πολύ τυχεροί που μπορούμε και ταξιδεύουμε τόσο πολύ. Προσωπικά απολαμβάνω όχι μόνο τη συναυλία, που είναι τελείως διαφορετική από μέρος σε μέρος, αλλά και τον κόσμο που γνωρίζεις. Μπορεί να δεις τα πάντα, τις αντιδράσεις που έχουν όταν ακούν κομμάτια σε άλλη γλώσσα από τη δική τους, το αν τους αρέσουν τα δικά σου τραγούδια και εν τέλει είναι φοβερό να βλέπεις τον κόσμο να τρελαίνεται για να ακούσει Χιώτη, που είναι η ιστορία της μουσικής μας.

Ωστόσο, παρατηρούνται κάποιες διαφορές ανάμεσα στις εμφανίσεις τους εντός Ελλάδας και σε αυτές του εξωτερικού και η Κατερίνα τις βιώνει ως εξής: «Όσο παράξενο κι αν ακουστεί, μία πολύ βασική διαφορά όταν παίζουμε στο εξωτερικό είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις χιούμορ σε άλλες γλώσσες. Στα live μας στην Ελλάδα γελάω πολύ περισσότερο όπως και ο κόσμος. Στο εξωτερικό αν υπάρξει κενό ανάμεσα στα κομμάτια, είτε γιατί κάποιος μπορεί να θέλει να κουρδίσει είτε για οποιονδήποτε λόγο, εγώ πρέπει κάτι να πω για να γεμίσω αυτό το κενό και αγχώνομαι! Μεταφράζω αστεία ή κάνω καμιά περίεργη γκριμάτσα και οι άνθρωποι γελάνε γιατί μάλλον είμαστε συμπαθείς! Κατά τα άλλα είναι μία τεράστια πρόκληση το αν θα μπορέσεις να διατηρήσεις το ενδιαφέρον τους μέχρι το τέλος σε αντίθεση με την Ελλάδα που είναι πιο εύκολο είτε γιατί στο κοινό θα υπάρχουν φίλοι και θα νιώθεις πιο άνετα είτε γιατί με τον κόσμο έχεις κοινές αναφορές και σε δένουν περισσότερα πράγματα πιο άμεσα. Βέβαια όσο ταξιδεύεις βλέπεις πως τελικά όλοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και έχουμε περισσότερα κοινά από όσα φανταζόμαστε απλά με λίγο διαφορετικές παραμέτρους.»

«Δε θέτουμε όρια στη δημιουργικότητά μας!»

Εκτός από τον κλασσικό ήχο «της μουσικής του τότε» διατηρούν και την ανάλογη αισθητική. Κοινό και μουσικοί αρέσκονται να «μεταμφιέζονται» σε φιγούρες βγαλμένες από τις δεκαετίες του ‘20 και του ’30 με τραγιάσκες, τιράντες, υφασμάτινα παντελόνια και πλισέ φουστάνια. Πέραν όμως της εμφάνισης, ένα swing live είναι όμοιο και με τα πάρτι εκείνων των δεκαετιών. Άνδρες και γυναίκες, με ή χωρίς γνώσεις χορού, αδυνατούν να αντισταθούν στον ξεσηκωτικό ρυθμό του lindy hop και ξεπερνώντας κάθε ανασφάλεια αφήνουν τις μελωδίες να τους παρασύρουν.

Με εξαιρετικά πλούσιο ρεπερτόριο, σε ένα live των Speakeasies μπορεί να ακούσεις από κλασσικά κομμάτια της Νέας Ορλεάνης μέχρι παραδοσιακά με jazz αίσθηση: «Παίζουμε κυρίως δικά μας κομμάτια αλλά και διασκευές γνωστών τραγουδιών που τα έχουμε πειράξει λίγο όπως το ‘godfather love theme’ που του βάλαμε στίχους και ένα up tempo ρυθμό. Είναι και λίγο βαρετό να επαναλαμβάνεις τον εαυτό σου όλη την ώρα και μας αρέσει να ανανεωνόμαστε παίζοντας διασκευές! Ορισμένες φορές μπλέκουμε ακόμα και τον παραδοσιακό ήχο. Έχουμε τον Χρήστο Παπαδόπουλο, το κλαρινέτο μας, που θα παίξει κάποια στιγμή και ένα σόλο παραδοσιακό ηπειρώτικο! Δε θέλουμε να έχουμε όρια όταν μας βγαίνει δημιουργικότητα σε κάτι. Έχουμε κομμάτια blues, rock n roll, ό,τι μας αρέσει.»

Όνειρο αλλά και μελλοντικός στόχος είναι ένα ταξίδι στη γενέτειρα του swing, την Αμερική: «Πρόκειται για όνειρο ζωής! Ο ανταγωνισμός θα είναι απίστευτος βέβαια γιατί είναι σαν να έρχεται ένας Αμερικάνος στην Ελλάδα να παίξει ρεμπέτικα. Μας έχουν κάνει πολλές φορές προσκλήσεις ανά τα χρόνια από διάφορες πολιτείες της Αμερικής για να παίξουμε εκεί αλλά κάθε φορά που τους λέμε ότι είμαστε από την Ελλάδα και πρέπει να υπολογίσουμε τα έξοδα, το ταξίδι ακυρώνεται. Μπερδεύονται μάλλον και νομίζουν ότι είμαστε από κάποια χώρα τις Ευρώπης με ευκολότερη πρόσβαση. Ελπίζουμε όμως στο μέλλον να επανέλθουν οι ευκαιρίες που για κάποιους λόγους δεν πραγματοποιήθηκαν!»

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα, ή μάλλον στο Σάββατο 28 Δεκεμβρίου. Στο καθιερωμένο επετειακό χριστουγεννιάτικο «Swingin' Holiday Ball» των Speakeasies, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Principal Club Theater. Οι φίλοι του swing απολαύσουν το δημοφιλές συγκρότημα επί σκηνής, ενισχυμένο με Brass Section, τους Marianna & The Dizzy Breezes και άλλες εκπλήξεις από χορευτικά shows και DJs!

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.