Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του «Θεαγένειου» πρόκειται να επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του, με τη χρήση δικτύων πέμπτης γενιάς 5G. Πέρα από την αναβάθμιση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών, τη διευκόλυνση του έργου του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου, το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού θα διευκολύνει πρωτίστως τη ζωή των ίδιων των ασθενών.
Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου 5G-TRACE για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δικτύων επικοινωνιών και των υποδομών πληροφορικής του «Θεαγένειου» πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο. Σε αυτήν πέρα από τη διοικήτρια του νοσοκομείου Λιάνα Κουρτέλη συμμετείχαν οι εταίροι του έργου (WINGS ICT Solutions AE, NOVA ICT ΑΕ και NOVA Telecommunications), καθώς και η υπεύθυνη του Έργου στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι αυτό συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» η κ. Κουρτέλη «ο ψηφιακός μετασχηματισμός εστιάζει σε δύο σημαντικές δομές υγειονομικής περίθαλψης της Θεσσαλονίκης: στο ‘Θεαγένειο’ το οποίο διαθέτει πολύτιμα ιατρικά αρχεία, ακριβό και εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας ‘Νίκος Κούρκουλος’ όπου γίνονται θεραπείες, ενώ υπάρχει και δυνατότητα φιλοξενίας για ασθενείς από απομακρυσμένες περιοχές».
Σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου το έργο 5G-TRACE «είναι ένα στρατηγικό εργαλείο που αναβαθμίζει όλες τις υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες διότι επιταχύνει την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και την παρέμβαση του ιατρικού προσωπικού εντός και εκτός του νοσοκομείου». Περιλαμβάνει την ανάπτυξη υπηρεσιών που προσομοιάζουν σε υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας, ώστε στη συνέχεια να εφαρμοστούν στους ασθενείς. Ενδεικτικές υπηρεσίες που θα υλοποιηθούν είναι η απομακρυσμένη παρακολούθηση έξυπνων ιατρικών κλινών και ιατρικών συσκευών σε πραγματικό χρόνο, με ταυτόχρονη ενημέρωση και δυνατότητα συνεργασίας με το ιατρικό προσωπικό και τη χρήση όλων των σχετικών ιατρικών δεδομένων, ώστε να επιτυγχάνεται ο μέγιστος συντονισμός και η έγκαιρη ενημέρωση, όπου και αν βρίσκεται το υπεύθυνο προσωπικό.
Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των ασθενών και η ιατρική διάγνωση απαιτούν ταυτόχρονη επεξεργασία δεδομένων που προέρχονται από μετρήσεις οργάνων, ιατρικά αρχεία κ.λπ. και επικοινωνία με γιατρούς και ιατρικό προσωπικό που πιθανώς βρίσκονται σε απομακρυσμένους χώρους. Στην ανάγκη αυτή απαντούν τα ιδιωτικά δίκτυα 5G τα οποία συνδυάζονται με συστήματα επεξεργασίας δεδομένων και καινοτόμες εφαρμογές, ώστε να δημιουργηθεί ένα ολιστικό περιβάλλον το οποίο υποστηρίζει σε πραγματικό χρόνο λειτουργίες των νοσοκομείων. «Η δυνατότητα της εξ αποστάσεως παρακολούθησης των ασθενών και η διάγνωση για ένα νοσοκομείο το οποίο εξυπηρετεί τα δύο τρίτα της ελληνικής επικράτειας, τόσο στον ηπειρωτικό κορμό όσο και στο νησιωτικό είναι απολύτως επιβεβλημένη και σωτήρια», σημειώνει η κ. Κουρτέλη.
Πρακτικές εφαρμογές
Αυτές οι καινοτόμες εφαρμογές 5G τις οποίες θα αποκτήσει το «Θεαγένειο» θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό το έργο των γιατρών, αλλά και τη ζωή των ασθενών. Για παράδειγμα, θα μπορεί μία ιατρική πράξη εντός του νοσοκομείου να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτείται η μεταφορά του ασθενούς από τμήμα σε τμήμα και από όροφο σε όροφο. Θα μπορούν να γίνουν ακόμη και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις στον θάλαμο στον οποίο νοσηλεύεται ο ασθενής.
Επίσης, διευκολύνεται η κατ’ οίκον φροντίδα του ασθενή καθώς θα μπορεί να παρακολουθείται η πορεία της υγείας του εξ αποστάσεως με τη βοήθεια του σχετικού ιατρικού εξοπλισμού. Θα μπορεί, επίσης, ο ασθενής να κάνει, υπό προϋποθέσεις, τις θεραπείες του σε νοσηλευτικό ίδρυμα του τόπου κατοικίας του, χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί στο «Θεαγένειο». Παράλληλα, εξασφαλίζεται η πλήρης επικοινωνία μεταξύ του «Θεαγένειου» και της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Πυλαίας, αλλά υπάγεται στο «Θεαγένειο».
Επιπλέον, το έργο θα υλοποιήσει έξυπνες και πράσινες υπηρεσίες για τα κτίρια, οι οποίες θα παρακολουθούν το νοσοκομειακό περιβάλλον με έξυπνους αισθητήρες και θα αναλύουν με Τεχνητή Νοημοσύνη τα δεδομένα με σκοπό τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, της χρήσης νερού και της μέτρησης της ποιότητας του αέρα, παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική όταν αφορά νοσηλευτικό ίδρυμα.
Πότε θα λειτουργήσει
Το «Θεαγένειο» είναι το πρώτο στην Ελλάδα νοσοκομείο το οποίο αναπτύσσει την καινοτόμα υποδομή 5G και όπως επισημαίνει η κ. Κουρτέλη «θεωρώ ότι όλο αυτό το καινοτόμο και σημαντικό έργο θα αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες αντίστοιχες δομές υγείας». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 4,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το νοσοκομείο θα διαθέσει μόλις 89.000 ευρώ, άλλα περίπου τα 3,5 εκατ. διατίθενται από ευρωπαϊκούς πόρους και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από ιδιωτικούς πόρους. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027, αλλά θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία περί τα τέλη του 2025, αρχές 2026.
Πέρα από το «Θεαγένειο» το οποίο έχει κεντροβαρικό ρόλο στο σχήμα του έργου, το 5G-TRACE υλοποιείται από μία κοινοπραξία εταίρων με πολυετή και ιδιαίτερα εξειδικευμένη εμπειρία στην υλοποίηση καινοτόμων υπηρεσιών και υποδομών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών σε απαιτητικά περιβάλλοντα, όπως αυτά του χώρου της υγείας, ως προς την ποιότητα παροχής των απαιτούμενων υπηρεσιών. Τεχνολογικός συντονιστής του έργου και υπεύθυνη για την ανάπτυξη της υποδομής είναι η NOVA ICT. Τη συνδεσιμότητα με το οπτικό δίκτυο θα υλοποιήσει η NOVA Telecommunications εκμεταλλευόμενη την ολοένα επεκτεινόμενη υποδομή οπτικών ινών στην Ελλάδα. Επικεφαλής του έργου και πάροχος εφαρμογών είναι η εταιρεία WINGS ICT Solutions AE. Επιπλέον, η βασική ομάδα των τεχνολογικών εταίρων θα πλαισιωθεί από σημαντικούς τεχνολογικούς παρόχους, από την Ελλάδα και διεθνώς, οι οποίοι θα διαθέσουν προϊόντα και εφαρμογές αιχμής στο χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου θα έχουν επίσης οι εταιρείες Vantage Towers NOKIA, η planO2 Ανάπτυξης και η THLEMATIKI ICT, εταιρεία της Θεσσαλονίκης η οποία δραστηριοποιείται με επιτυχία στον τομέα των έργων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής για πάνω από τρεις δεκαετίες και έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση της αρχική μελέτης η οποία αξιοποιήθηκε για τη διαδικασία δημιουργίας του φακέλου που εγκρίθηκε από την ΕΕ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.12.2024