- «Μεταρρυθμίσεις ή αυταπάτες και παχιά λόγια, κανονική ευρωπαϊκή οικογένεια ή φτωχός βαλκάνιος συγγενής, κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη για εθνική ανασυγκρότηση ή κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα για εθνικό διχασμό και γλυκά ψέματα». Αυτά είναι τα διλήμματα των επερχόμενων εκλογών για τον Θεόδωρο Καράογλου.
- Ο βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» κάνοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου τονίζει πως «ό,τι είπαμε το κάναμε».
- Κύριε Καράογλου, η χώρα εισέρχεται σιγά σιγά στην τελική ευθεία των εκλογών. Όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν ποιο θα είναι το διακύβευμά τους;
Το διακύβευμα των εκλογών του 2023 είναι αν η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της εμπιστοσύνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας, της συνέπειας, της ανάπτυξης, του ορθολογισμού, της αξιοπιστίας και της εθνικής αξιοπρέπειας ή αν θα επιστρέψει στους πειραματισμούς, τις αυταπάτες, τα «παχιά λόγια», τις ψευδαισθήσεις, τις παθογένειες και τα ελλείμματα. Με την ψήφο μας θα αποφασίσουμε εάν θέλουμε η πατρίδα μας να γίνει μία «κανονική ευρωπαϊκή οικονομία» ή αρκούμαστε στο ρόλο του… «φτωχού Βαλκάνιου συγγενή». Εάν θέλουμε να διαθέτουμε μία κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα φέρει εις πέρας το αναγκαίο έργο της εθνικής ανασυγκρότησης ή μία κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που επενδύει στον εθνικό διχασμό και στα «γλυκά ψέματα».
Είστε ευχαριστημένος από τον κυβερνητικό απολογισμό της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Η Νέα Δημοκρατία υπάρχει για να υπηρετεί τους Έλληνες και λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το εθνικό και λαϊκό συμφέρον. Από εκεί και πέρα, προφανώς, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Όμως η μεγάλη εικόνα είναι πως σε αυτά τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ό,τι είπαμε, το κάναμε! Είχαμε δεσμευθεί ότι θα μειώσουμε τους φόρους, τους μειώσαμε. Είχαμε δεσμευθεί ότι θα δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας, το πετύχαμε. Είχαμε δεσμευθεί ότι θα προσελκύσουμε σημαντικές ξένες επενδύσεις, το κάναμε και αυτό. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των διεθνών αγορών. Βλέπετε, στη δική μας θεώρηση των πραγμάτων, ο δείκτης συνέπειας και το μέτρο σύγκρισης ενός ικανού πολιτικού είναι οι πράξεις. Διότι αυτές μιλούν πιο δυνατά από τις υποσχέσεις και είναι πιο σημαντικές από αυτά που λέμε.
Ποιο ήταν κατά τη γνώμη σας το βασικό της προτέρημα;
Η συνέπεια, η αποτελεσματικότητα και η εμπιστοσύνη. Πρόκειται για τρεις έννοιες που έλειψαν από την πολιτική τις προηγούμενες δεκαετίες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία απόσταση ανάμεσα στην πολιτική και την κοινωνία. Από την επομένη των εθνικών εκλογών του 2019 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει πάντα ειλικρινείς εξηγήσεις για τα πολιτικά τεκταινόμενα. Ασφαλώς γίνονται λάθη, όμως η ποιοτική διαφορά είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση μαθαίνει γρήγορα απ’ αυτά και κάνει ό,τι μπορεί να τα διορθώσει. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να μεταστρέψουμε τον φαύλο κύκλο της έλλειψης εμπιστοσύνης προς το πολιτικό προσωπικό σε δίοδο εμπέδωσης των βασικών αρχών του κράτους δικαίου. Και επιμένω στη λέξη «εμπιστοσύνη» καθώς σηματοδοτεί σε εθνικό επίπεδο την πορεία μίας χώρας προς την κοινωνική ευημερία.
Και αδυναμία;
Στην πολιτική δεν τα βλέπω όλα άσπρο-μαύρο, ούτε είμαι δογματικός ώστε να ισχυριστώ πως όλα είναι καλώς καμωμένα. Προφανώς δεν είναι… Λάθη έγιναν και σίγουρα θα ξαναγίνουν. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την πεποίθησή μου πως είμαστε μία καλή κυβέρνηση! Όπως απάντησα προηγουμένως έχουν γίνει λάθη, αναγνωρίστηκαν και αναλήφθηκαν ευθύνες και πρωτοβουλίες για να μην επαναληφθούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυστηρός με τους υπουργούς του και καλά κάνει!
Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Σας ικανοποίησε η αντιπολίτευση που έκανε;
Ειλικρινά προσπαθώ να κατανοήσω για ποιον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει για έναν ακατανόητο λόγο να επαναλαμβάνει τα λάθη του. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται διαρκώς απέναντι στην κοινή λογική και μοιάζει σαν να μην έμαθε το μάθημά του. Παραμένει πολιτικά μετεξεταστέος, εγκλωβισμένος σε ιδεολογικές εμμονές από την εποχή που εξέφραζε το 3% της κοινωνίας. Με ποιο σκεπτικό ψήφισε «παρών» στη Βουλή για το market pass; Δεν θέλει να στηριχθούν τα νοικοκυριά που δοκιμάζονται; Για ποιο λόγο ψήφισε αρχικά «όχι» στο επίδομα των 600 ευρώ στους αστυνομικούς και τους λιμενικούς και μετά άλλαξε την ψήφο σε «ναι» με αποτέλεσμα να υπάρξει εσωτερική κρίση και διχασμός για το ποια θέση έπρεπε να υποστηρίξει; Δεν νοείται ένα κόμμα εξουσίας να μην έχει ξεκάθαρες θέσεις στα ζητήματα αιχμής. Και αυτό φυσικά αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις στις οποίες υστερούν σημαντικά 3,5 χρόνια μετά τις εκλογές. Και στην προκειμένη περίπτωση αντί να προβληματιστούν και να αναλύσουν το μήνυμα που τους στέλνει η κοινωνία, κατηγορούν τον… ταχυδρόμο που είναι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων».
Τι χρειάζεται για την τελική ευθεία η κυβέρνηση; Ποιες εκκρεμότητες πρέπει να επιλυθούν;
Να ορθώσουμε ανάστημα απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της πολιτικής ακρότητας. Οφείλουμε να το πράξουμε και θα το πράξουμε, γιατί διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία είναι εγγυήτρια δύναμη της πολιτικής ομαλότητας στη χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα, μπροστά στην κάλπη, οι συμπατριώτες μας θα δώσουν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γιατί γνωρίζουν πως είναι η μόνη ικανή να αναμετρηθεί τόσο με τα κρίσιμα εσωτερικά θέματα, αλλά και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις μεγάλες διεθνείς κρίσεις που μας επηρεάζουν άμεσα.
Και τα φάρμακα; Γιατί αυτή έλλειψη;
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οφείλεται αφενός στην έξαρση των ιώσεων και αφετέρου στη μείωση της παραγωγής από την Ινδία και την Κίνα, οι οποίες παράγουν το 60% έως 70% των φαρμακευτικών πρώτων υλών. Προβλήματα δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα αλλά υπάρχουν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.λπ. Από εκεί και πέρα εμείς το αντιμετωπίζουμε σε μικρότερο βαθμό λόγω της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων. Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα που σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα.
Τι μέλλει γενέσθαι στις εκλογές αν δεν προκύψει αυτοδυναμία;
Πιστεύω στην αυτοδυναμία και θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις μου γι’ αυτήν. Είναι ένας εφικτός στόχος στις επόμενες εκλογές και κατά την προσωπική μου άποψη μια εθνική ανάγκη, διότι η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση η οποία να παίρνει γρήγορα αποφάσεις.
Τέλος μία ερώτηση για τη Θεσσαλονίκη; Πήρε αυτά που δικαιούνταν από την σημερινή κυβέρνηση;
Στη Θεσσαλονίκη είχαμε συνηθίσει για δεκαετίες να ακούμε πολλά και να γίνονται ελάχιστα. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο μέχρι το 2019 να μιλούμε για την πολιτική των μακετών. Τώρα μιλούμε για την πολιτική των έργων. Ποτέ ξανά δεν έγιναν τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως αποδεικνύεται από το ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο με περισσότερα από 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, η οποία θα είναι μία πόλη που μας αξίζει.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.01.2023