«Οι εκλογές σηματοδότησαν πρακτικά και συμβολικά την ολοκλήρωση του κύκλου των κρίσεων που ταλαιπώρησαν την χώρα» υποστηρίζει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο βουλευτής της ΝΔ στο Βόρειο Τομέα Β’ Αθηνών και πρώην υπουργός, Θεόδωρος Ρουσόπουλος επισημαίνοντας πως άμεσα άρχισαν να εφαρμόζονται οι πολιτικές για τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε.
Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρεται επίσης στην απόφαση Τσίπρα να παραιτηθεί και την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν για την οποία λέει ότι «ήταν ένα θετικό βήμα μετά από μία περίοδο όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας».
Ως βουλευτής της συμπολίτευσης να φανταστώ πως είστε ικανοποιημένος από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ποιο είναι το στίγμα που θέλει να αφήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην νέα τετραετία;
Πριν καν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός στο πρώτο του κιόλας υπουργικό συμβούλιο ανέπτυξε το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων που αφορούν την νέα οικονομική πολιτική. Αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης άρχισαν να εφαρμόζονται οι πολιτικές που δεσμευτήκαμε και κατατέθηκε ήδη το πρώτο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Αυτό κάνει σαφές πως η συνέπεια λόγων και έργων ήταν και θα παραμείνει κατευθυντήρια αρχή που θα διέπει την διακυβέρνησή μας. Πιστεύω πως όλες οι πολιτικές μας θα συγκλίνουν στην πραγμάτωση αυτού που είπε ο πρωθυπουργός στην Βουλή για μία «κοινωνία αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας». Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις διεργασίες για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του κράτους, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και να αξιοποιήσει τις εξελίξεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Η υπόθεση Φλωρίδη και η επίσημη απάντηση από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου πως εκφράζει δικές του απόψεις, αποτελεί ένα πρόωρο... αυτογκόλ;
Η έκφραση προσωπικής άποψης δεν απαγορεύεται. Αντιλαμβάνομαι βέβαια πως όταν αυτό γίνεται στην διάρκεια προγραμματικών δηλώσεων και από τα χείλη υπουργού έχει άλλη βαρύτητα, ωστόσο όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Φλωρίδης εξέφραζε την πάγια προσωπική του θέση και όχι θέση της κυβέρνησης.
Πώς αποκωδικοποιείτε το αποτέλεσμα των εκλογών και πώς αξιολογείτε την «επίσημη πρώτη» της οκτακομματικής Βουλής; Σας προβληματίζει η παρουσία των «Σπαρτιατών» οι οποίοι ευχαρίστησαν μάλιστα και από το βήμα της Βουλής τον Κασιδιάρη;
Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου σηματοδότησαν πρακτικά και συμβολικά την ολοκλήρωση του κύκλου των κρίσεων που ταλαιπώρησαν την χώρα. Σε αυτές τις εκλογές ο ελληνικός λαός αντάμειψε την κυβέρνηση της ΝΔ για τον πραγματισμό και την αποτελεσματικότητά της, απορρίπτοντας παράλληλα τον αδιέξοδο λαϊκισμό. Είμαι βέβαιος πως η πολυφωνία μέσα στην Βουλή δεν θα μετατραπεί σε κακοφωνία κάτι που ο πρόεδρος της Βουλής θα διασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο. Η παρουσία κομμάτων με άξονα την πατριδοκαπηλία με προβληματίζει, όπως κάθε πολίτη που είναι προσηλωμένος στα ιδανικά της δημοκρατίας. Φυσικά, η κυβέρνηση με την απαγόρευση καθόδου εγκληματικών οργανώσεων ενδυόμενων τον μανδύα κοινοβουλευτικού κόμματος θωράκισε το πολίτευμα και καθείς μπορεί να φανταστεί τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε νομοθετήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η αντιπολίτευση και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα σας κατηγορούν πως κάνετε «κανονικότητα» τα pass, τα επιδόματα, κάτι το οποίο είναι και κάπως αντίθετο στην ιδεολογία της ΝΔ. Χρειάζεται μήπως άλλο μείγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας η οποία επίσης τείνει να γίνει... κανονικότητα;
Οι πολίτες δεν ζουν σε συνθήκες θερμοκηπίου ούτε η πολιτική είναι μία στατική υπόθεση. Όλα είναι δυναμικά και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζεις. Κάτι έκτακτο το αντιμετωπίζεις αμέσως με έκτακτα μέτρα. Επί της ουσίας το να στηρίζεις τους πολίτες γρήγορα και αποτελεσματικά δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Η κυβερνητική πολιτική κατά της ακρίβειας βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στους καλύτερους μισθούς, τη μείωση των εισφορών και την αναβάθμιση της οικονομίας που στοχεύουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Δεύτερον, διενεργούνται πολλοί έλεγχοι στην αγορά για να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και τρίτον έχουμε την χορήγηση των έκτακτων βοηθημάτων. Συνεπώς, βλέπουμε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο που εκτείνεται τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να οδηγείται σε εσωκομματικές διαδικασίες προς αναζήτηση του διαδόχου Τσίπρα, θεωρείτε πως «παίζετε μπάλα» μόνοι σας;
Εάν παίζεις μπάλα μόνος σου δεν έχει ενδιαφέρον ούτε και θεατές. Έχω υπενθυμίσει τελευταία την περίφημη φράση του Γεωργίου Παπανδρέου πως οι καλές αντιπολιτεύσεις κάνουν ακόμη καλύτερες τις κυβερνήσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών και ελπίζουμε η αντιπολίτευση να βρει τον δρόμο και τα πατήματά της. Σεβόμενοι τον κοινοβουλευτισμό και την άλλη άποψη θα συνεχίσουμε στην προσπάθεια για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων της χώρας επιδιώκοντας τον διάλογο, ώστε οι λύσεις να έχουν συναινετικό χαρακτήρα και μακροβιότητα.
Αλήθεια, για εσάς ήταν αναμενόμενη η παραίτηση Τσίπρα; Πώς σχολιάζετε την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού;
Ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για τα εσωκομματικά των αριστερών κομμάτων. Τίποτε δεν θεωρούσα δεδομένο. Στο δικό μου κόμμα οι αρχηγοί όταν έχαναν έθεταν τον εαυτό τους στην διάθεση του συνεδρίου ή των ψηφοφόρων. Νομίζω λοιπόν πως έπραξε το σωστό. Άλλωστε ήταν μία συνεπής στάση από την στιγμή που είχε δηλώσει, προ των πρώτων εκλογών της 21ης Μαΐου, πως μία ήττα με 6 μονάδες διαφορά θα ενείχε κυρώσεις για τον ίδιο. Αντιλαμβανόμαστε πως η παραίτηση μετά την ήττα με 23 μονάδες ήταν μονόδρομος.
Πώς είδατε την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν; Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε νέα φάση;
Πάγια θέση της Ελλάδας είναι η διατήρηση καλών σχέσεων με την Τουρκία και σε αυτό το κλίμα διεξήχθη η συνάντηση. Το πλαίσιο που συμφωνήθηκε -πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θετική ατζέντα- στοχεύει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης. Όμως, η στροφή 180 μοιρών της τουρκικής ηγεσίας οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον, στην σθεναρή στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και δεύτερον, της συνειδητοποιήσεως του ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση εξαρτώνται από την συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας. Αυτή είναι η ποιοτική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, ενώ η χώρα μας παγίως επιδιώκει φιλικές σχέσεις με την γείτονα, ως υπέρμαχη του status quo, η επανεκκίνηση για να δώσει καρπούς πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Και αυτό είναι κάτι που επαφίεται στην Άγκυρα. Προσβλέπουμε σε ειλικρινείς σχέσεις καλής γειτονίας αλλά δεν τρέφουμε αυταπάτες, καθώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει μέσα από διάφορες διακυμάνσεις.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16.07.2023