ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θερμότερες από τα τελευταία χρόνια οι θάλασσες της Πιερίας και της Χαλκιδικής στο τέλος του Ιουνίου

Δήμητρα Μακρή28 Ιουνίου 2019

Θερμότερες κατά 1 και πλέον βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τη μέση τιμή των ετών 2008-2018, είναι οι θάλασσες στη Χαλκιδική και την Πιερία κατά τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου του 2019, αφού η επιφανειακή θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 25.8 έως 27.2 βαθμούς. 

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η απόκλιση από τη μέση τιμή για την Παρασκευή 28/06, όπως αυτή εκτιμήθηκε από δορυφορικές εικόνες του αμερικανικού δορυφόρου ΝΟΑΑ-18. Όπως φαίνεται στο χάρτη, οι θερμοκρασίες της θάλασσας στις παραλίες της Κασσάνδρας και τη Σιθωνίας είναι από 1 έως 2 βαθμούς υψηλότερες από τη μέση τιμή, ενώ στο Θερμαϊκό και το Στρυμονικό κόλπο είναι από 1.5 έως 2.5 βαθμούς υψηλότερες.

Το makthes.gr επικοινώνησε με τον κο. Κώστα Λαγουβάρδο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο με σκοπό να μάθει τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτή η αύξηση στη θερμοκρασία της θάλασσας. Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου ανέφερε πως θέλησαν να ενημερώσουν για την αύξηση αυτή, η οποία αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη της Ελλάδας, σημειώνεται κυρίως στη Ρόδο και σε ό,τι αφορά τη βόρεια Ελλάδα στη Χαλκιδική και την Πιερία. Στην ουσία πρόκειται για τις περιοχές της χώρας οι οποίες δεν επηρεάζονται από το δροσερό μελτέμι που δροσίζει την υπόλοιπη χώρα, μια λωρίδα "δροσιάς" από τη Λήμνο μέχρι την Κρήτη. 

Το makthes.gr ρώτησε τον κο Λαγουβάρδο εάν σχετίζεται η μέτρηση με την κλιματική αλλαγή και απάντησε πως δεν σχετίζεται απαραίτητα αλλά πως αυτό είναι ούτως ή άλλως αντικείμενο επιστημονικής έρευνας στοιχεία για την οποία συγκεντρώνουν. Ωστόσο αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας στις γειτονικές μας θάλασσες δείχνει και τα "σκαμπανεβάσματα που έχει καιρός. Εξάλλου την άνοιξη ήταν αρκετά κρύα τα νερά, ο χειμώνας που τελείωσε ήταν ένας βαρύς χειμώνας" που κρύωσε τα νερά αναλόγως, αλλά κυρίως δείχνουν το πώς επηρεάζονται τα ύδατα από την κίνηση των ανέμων". 

Τι τελικά μας προσδίνει μια τέτοια μέτρηση; "Μια πρώτη αποτίμηση είναι πως η συγκέντρωση στοιχείων μας δίνει τη δυνατότητα να εκπονήσουμε ενδελεχή έρευνα και να συσχετίσουμε τις μετρήσεις με το αν επηρεάζονται ή όχι από την κλιματική αλλαγή. Μια δεύτερη είναι η ενημέρωση του κόσμου. Μια τρίτη είναι για καθαρά τουριστικούς λόγους ώστε να ξέρει ο τουρίστας που θέλει να πάει να κολυμπήσει τις συνθήκες που θα συναντήσει στη θάλασσα". Μάλιστα ο κος Λαγουβάρδος ανέφερε πως τα στοιχεία αυτά μπορεί κάποιος να τα δει και στο meteo.gr, δηλαδή να δει πέρα από τις προγνώσεις του καιρού και τις συνθήκες κολύμβησης, αν τα νερά προσφέρονται για κολύμπι ή όχι".

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.