Eπενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και πλέον, αναμένεται να υλοποιηθούν στην επόμενη τριετία στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς Thess INTEC, καθώς ο φορέας υλοποίησης, η «ΕΑΝΕΠ Thess INTEC AΕ», έχει πλέον στα χέρια της το ΠΔ με τους όρους δόμησης και ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες ημέρες, να προκηρύξει διαγωνισμούς για τα έργα υποδομής αλλά και να υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας την αίτηση αδειοδότησης.
Eν τω μεταξύ, όπως πληροφορείται το makthes.gr, έχουν κτυπήσει την πόρτα του Thess INTEC, εταιρείες, που έχουν αρχικό ενδιαφέρον για το ξενοδοχείο και τις κατοικίες που προβλέπεται να κατασκευαστούν , ειδικά για εργαζόμενους στο Πάρκο, στο Οικοδομικό Τετράγωνο 2, προς την πλευρά του αθλητικού κέντρου ΚΑΠΠΑ. Αυτές οι αναπτύξεις, που είναι περιορισμένες σε καλύψεις, λογικά θα ακολουθήσουν την έλευση ξένων εταιρειών και ερευνητών.
To μεγάλο αυτό project, βρίσκεται πλέον στο σημείο εκκίνησης των κατασκευαστικών εργασιών καθώς έχουν εκπονηθεί και οι οριστικές μελέτες και, έχουν συνταχθεί τα τεύχη δημοπράτησης. Το Thess INTEC, πλέον ξεκινάει και θα τρέξει πολύ γρήγορα στα επόμενα 2-3 χρόνια, επειδή όλα τα δίκτυα υποδομής και το κτιριακό συγκρότημα των 10.500 τ.μ. που θα στεγάσει τα mega projects του έργου, είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 35 εκατ. ευρώ.
Επίσης στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ενταγμένο και το ‘ΕΚΕΤΑ 2.0’, το μεγάλο πρόγραμμα των 34 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση και επέκταση των υποδομών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Το ΕΚΕΤΑ, έχει από το 2021 συνομολογήσει με το Thess INTEC, την κατασκευή εργαστηριακών υποδομών του εντός του Πάρκου, αρχικά 11.000 τ.μ., με option για επιπλέον 5.000 τ.μ. Βάσει αγοραίων στοιχείων κόστους, το ΕΚΕΤΑ για τις υποδομές του στο Thess INTEC, θα επενδύσει τουλάχιστον 15-16 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τα mega projects του Thess INTEC, αφορούν: Νέα υλικά και διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής. Εύκαμπτα οργανικά υλικά. Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές προσομοίωσης. Καινοτόμες λύσεις καθαρής ενέργειας. Ανάπτυξη δεξιοτήτων για ένταξη καινοτόμων λύσεων στις επιχειρήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα. Τεχνολογίες και εφαρμογές κινητικότητας του μέλλοντος.
Το σχέδιο των Ισραηλινών
To Thess INTEC πολλά έχει ποντάρει για την ανάπτυξή του, όχι τόσο σε κτιριακές υποδομές, όσο στην προσέλκυση τμημάτων διεθνών, καινοτόμων επιχειρήσεων από το Ισραήλ και την Αμερική, στην τοποθέτηση που σχεδιάζουν να κάνουν στο Πάρκο, το fund JTLV, σε συνεργασία με την Innovation Base Camp, εταιρεία που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογικών πάρκων.
Οι Ισραηλινοί, που έχουν έρθει πολλές φορές στη Θεσσαλονίκη, έχουν υπογράψει προσύμφωνο με την «ΕΑΝΕΠ Thess INTEC AE» το οποίο προβλέπει την απόκτηση, από την πλευρά τους, δικαιώματος για να κτίσουν έως 70.000 τ.μ. σε βάθος 10ετίας και, option για επιπλέον 40.000 τ.μ.
Εάν το deal oλοκληρωθεί και μπούνε οι οριστικές υπογραφές, συνεπάγεται ότι μόνο οι Ισραηλινοί, θα επενδύσουν πάνω από 100 εκατ. ευρω στο Thess INTEC, αλλά όμως με σημερινές τιμές. Το πλέον πιθανό είναι, ότι θα κάνουν τα πρώτα βήματα κτίζοντας 10.000-15.000 τ.μ., δηλαδή επενδύοντας περί τα 20 εκατ. ευρώ και πλέον.
Ως τώρα, αναφερόμαστε στις βέβαιες ή σχεδόν βέβαιες τοποθετήσεις στο Thess INTEC, δίχως να λαμβάνουμε υπόψη το ενδιαφέρον που πιθανώς θα εκφραστεί και από άλλες επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, που αναζητούν κατάλληλους χώρους για να αναπτύξουν στη Θεσσαλονίκη ερευνητικές δραστηριότητες και μονάδες προηγμένων τεχνολογιών. Άλλωστε το Thess INTEC, φιλοδοξεί να φέρει κοντά ερευνητικούς φορείς και επιχειρήσεις, που δουλεύουν πάνω σε προηγμένες τεχνολογίες, σε πληθώρα κλάδων.
Ολοκλήρωση υποδομών σε 18 μήνες
Έχοντας πλέον στα χέρια το Π.Δ. , δημοσιευμένο σε ΦΕΚ, το Thess INTEC ξεκινάει ένα αγώνα δρόμου, καθώς μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα έργα υποδομής και, ενόσω θα κατασκευάζεται ο κτιριακός πυρήνας για τα mega projects, θα ανεγείρονται και τα κτίρια του ΕΚΕΤΑ.
Έργα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Να σημειωθεί ότι ποσό 18 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την εκτέλεση έργων εκτός του Thess INTEC, αλλά τα οποία οπωσδήποτε και θα διευκολύνουν τη λειτουργία του. Έτσι, βορείως και περιμετρικά του Πάρκου θα γίνει αντιπλημμυρικό έργο, μία τάφρος για τη συγκέντρωση ομβρίων υδάτων και την εκτροπή τους προς τη θάλασσα, μέσω υφιστάμενου, ρέματος. Πέραν αυτού, θα κατασκευαστεί οδός απευθείας σύνδεσης του Πάρκου με την ε.ο. Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, ώστε να μην επιβαρύνεται το οδικό δίκτυο του Δήμου Θερμαϊκού.
Με την ζήτηση που υπάρχει για την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη, εταιρειών του τομέα της Νέας Οικονομίας, πρέπει να θεωρείται πλέον ή βέβαιο, ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα ενδιαφερθούν να τοποθετηθούν στο Thess INTEC, σε μία μεγάλη κοινότητα έρευνας και καινοτομίας, οπότε δεδομένης μίας τέτοιας ζήτησης, θα βρεθούν και αυτοί που θα θελήσουν να επενδύσουν στη δημιουργία δομών υποδοχής των ερευνητών.
Σημειωτέον ότι βάσει των προβλεπόμενων στο Ε.Π.Σ., στα 757 στρέμματα του Thess INTEC, επιτρέπεται να ανεγερθούν κτίρια και υποστηρικτικές κατασκευές, συνολικού εμβαδού 229.800 τ.μ.