ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλία: «Έξωση» σε 22 ηλικιωμένους πλημμυροπαθείς από μαθητικές εστίες σε κλειστό γυμναστήριο (βίντεο)

MakThes Team30 Οκτωβρίου 2023

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των κατοίκων της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel.

Η Ελένη Δήμου, υπεύθυνη Συντονιστικού Κέντρου Καρδίτσας μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, εναμιση μήνα μετά τις πλημμύρες.

«Βρίσκομαι στο αθλητικό κέντρο στου Παλαμά που φιλοξενούνται ήδη 23 άτομα και υπάρχουν άλλοι 22 από τις μαθητικές εστίες Μουζακίου οι οποίοι θα μεταφερθούν σήμερα και εκείνοι εδώ. Είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας και τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. 

Κάποια άλλα άτομα κοιμούνται εδώ και σηκώνονται το πρωί και καθαρίζουν τα σπίτια τους, και επιστρέφουν για τον ύπνο τους. Δεν παύει να είναι ένα κλειστό γυμναστήριο, με άθλιες συνθήκες υγιεινής. Εγώ και άλλοι εθελοντές είμαστε από τις πρώτες μέρες στον Παλαμά γιατί βοηθήσαμε στον απεγκλωβισμό. Η καταστροφή είναι τεράστια, δεν υπάρχει αποκατάσταση, μόνο πρόσκαιρες λύσεις.

 Δεν γνωρίζει κανένας τι μέλλει γενέσθαι. Εμείς έχουμε κάνει προσπάθεια να αποκαταστήσουμε όσο μπορούμε κάποια σπίτια, υπάρχουν πολίτες που στέλνουν πράγματα και στηρίζουν το έργο των εθελοντών. Όμως εμείς οι εθελοντές βρίσκουμε τοίχο στην Πολιτεία, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι», είπε αρχικά.

«Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πραγμάτων που έχει μπλοκαριστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι μεταφορικές δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος να μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια. Όλο αυτό αν δε στηριχθεί από την Πολιτεία, δεν θα μπορούν οι άνθρωποι να μείνουν άλλο εδώ, είναι τριτοκοσμικές οι συνθήκες. Έχουμε πρόβλημα με αρρώστιες, υπάρχει κρύο και υγρασία», συμπλήρωσε η κ. Δήμου.

Για την μέριμνα της Πολιτείας δήλωσε πως, «προσφέρουν φαγητό και κάποια είδη πρώτης ανάγκης. Έγινε ολόκληρη φασαρία για μία πετσέτα. Είναι τα ράντζα κρεβάτια για ανθρώπους 70-80-90 ετών; Έχουν δοθεί τα 6.600 ευρώ σε κάποιες οικογένειες, σε ένα 40-50% το πολύ. Εκ των πραγμάτων δεν επαρκούν τα χρήματα για οικοσυσκευές. Δεν πληρούνται και τα υγειονομικά κριτήρια, και τα σπίτια έχουν πρόβλημα στατικότητας, τα οποία τα βγάζουν… κίτρινα».

Και πρόσθεσε: υπάρχουν άνθρωποι που επικοινωνούν καθημερινά μαζί μας, λόγω ότι έχει υπάρξει πλιάτσικο, στρώματα που έχουν έρθει δεν έχουν δοθεί στους πραγματικά πληγέντες. Χρησιμοποιήθηκε στρώμα για ψηφοθηρία. Εδώ ας πούμε που θα στεγαστούν τα άτομα, 50 στρώματα δεν μπορούμε να βρούμε από την Πολιτεία, από την τοπική Αρχή. Έχουμε μία δράση, όπου οι πληγέντες στέλνουν τις ανάγκες τους, κάνουμε έλεγχο και καταγράφουμε τις οικογένειες, και κάνουμε την διανομή πόρτα πόρτα».

Τι χρειάζονται οι πληγέντες;

Σύμφωνα με την κ. Δήμου, «χρειάζονται έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές. Δεν υπάρχει επί της ουσίας εξεταστήριο στο Κέντρο Υγείας Παλαμά. Δεν υπάρχει σημείο που να λειτουργεί ως εξεταστήριο. Οι άνθρωποι χρειάζονται ακόμα και μαχαιροπίρουνα. Ζητάμε να μην μας ξεχάσετε και να μην ξεχάσετε αυτούς τους ανθρώπους».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.