ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλία: Οργή για το σπάσιμο αναχώματος που έπνιξε τα χωριά - Την «κολοκυθιά» παίζουν περιφέρεια και χειριστές (βίντεο)

MakThes Team13 Σεπτεμβρίου 2023

Την οργή των κατοίκων του Παλαμά και των γύρω οικισμών της Καρδίτσας έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι σκαπτικό μηχάνημα έσπασε το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη κατά τη διάρκεια της φονικής κακοκαιρίας «Daniel», με αποτέλεσμα να πνιγούν κυριολεκτικά τα χωριά και πολλοί κάτοικοι αυτών.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος έδωσε την εντολή στον χειριστή του μηχανήματος να σπάσει το ανάχωμα με το ρεπορτάζ του Alpha να απευθύνεται τόσο στον χειριστή του μηχανήματος όσο και στον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας. Μάλιστα ο πρώτος τονίζει ότι σε κάθε έκτακτη ανάγκη η περιφέρεια Θεσσαλίας επιτάσσει τα μηχανήματα και τους ιδιοκτήτες τους και δέχεται εντολές από αυτήν. Στον αντίποδα όμως ο αντιπεριφερειάρχης αρνείται ότι έδωσε τέτοια εντολή και ταυτόχρονα αρνείται ότι ο χειριστής μπορεί να έδρασε αυτοβούλως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπεριφερειάρχης με τον χειριστή του μηχανήματος είχαν κάνει ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην οποία δήλωναν παρόντες στο σημείο όπου καταγράφεται το σπάσιμο στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη. Επίσης, κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι το σπάσιμο του αναχώματος ήταν επιτηδευμένο με στόχο να μην πλημμυρίσουν οι πόλεις της Λάρισας και της Καρδίτσας. Όπως λένε οι κάτοικοι, οι υπεύθυνοι επέλεξαν να τους πνίξουν. 

Πλέον, αναμένεται με ενδιαφέρον τι θα πράξει ο εισαγγελέας μετά και από αυτά τα στοιχεία που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας.

Αναλυτικά η στιχομυθία του δημοσιογράφου με τον χειριστή και τον αντιπεριφερειάρχη:

Δημοσιογράφος: -«Σας δόθηκε εντολή να κάνετε παρεμβάσεις σε ανάχωμα;»-

«Ναι μου δόθηκε η εντολή να κάνω παρέμβαση.»

Δημοσιογράφος: -«Από ποιον σας δόθηκε αυτή η εντολή;»-

«Εντάξει, τώρα αυτά είναι, αυτά είναι… Από εκεί που είμαι μισθωμένος.»

Δημοσιογράφος: -«Από τον κ. Νούσιο δηλαδή; Από την αντιπεριφέρεια;»-

«Ακούστε με. Εμείς πάντοτε μας καλεί, μας επιτάσσει η Περιφέρεια για επιφυλακή. Από εκεί παίρνουμε και τις εντολές μας.»

Δημοσιογράφος: - Άρα η περιφέρεια σας έδωσε την εντολή, μου λέτε, να ανοίξετε αυτό το ανάχωμα, να σπάσετε αυτό το ανάχωμα;»

-«Εγώ σας είπα τι ακριβώς γίνεται και από πού παίρνουμε τις εντολές μας και από που είμαστε καθοδηγούμενοι...»

Δημοσιογράφος: «Άρα όντως έγινε άνοιγμα τρύπας σε αυτό το ανάχωμα για να παροχετευτούνε νερά...»-

«Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή…»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος αρνείται τα πάντα:

- «Ουδέποτε έδωσα εντολή για να ανοιχτεί το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη. Ουδέποτε. Εμένα μου ζήτησαν απλά ένα μηχάνημα. Ανάμεσα στα 30 μηχανήματα που έδωσα εκείνο το βράδυ σε όλα τα χωριά μου ζήτησαν ένα μηχάνημα...»

Δημοσιογράφος: «Το ανάχωμα ποιος το άνοιξε δηλαδή;»

Κώστας Νούσιος: «Δε γνωρίζω. Εγώ δεν έδωσα εντολή πάντως. Εγώ ουδέποτε έδωσα εντολή να σπάσει το ανάχωμα στον Κοσκινά...»

Δημοσιογράφος: -«Και ποιος το έσπασε το ανάχωμα;»Κώστας Νούσιος:

-«Δεν γνωρίζω.»

Ο ιδιοκτήτης του μηχανήματος διστάζει ακόμη και να διατυπώσει το όνομα Κώστας Νούσιος.

Δημοσιογράφος: -«Εγώ γνωρίζω από το ρεπορτάζ που έχω κάνει ότι στο σημείο βρισκόταν μηχάνημα μισθωμένο από εσάς, το οποίο ήταν εκεί καθ’ όλη την διάρκεια του φαινομένου και λίγη ώρα αργότερα το μηχάνημα αυτό- και υπάρχουν φωτογραφίες γι’ αυτό- έκανε τη συγκεκριμένη διατομή. Εσείς λέτε ότι δε δώσατε εντολή.»

Αντιπεριφερειάρχης: -«Με ρωτήσατε αν έδωσα εντολή και σας είπα ότι δεν έδωσα εντολή να κοπεί το ανάχωμα. Εμένα μου ζητήθηκε ένα μηχάνημα για να βοηθήσει την περιοχή.»

Δημοσιογράφος: -«Άρα την εντολή την έδωσε κάποιος άλλος ή αυτοβούλως προχώρησε ο χειριστής του μηχανήματος σ’ αυτή την κίνηση.»

Αντιπεριφερειάρχης: -«Αυτοβούλως ο χειριστής αποκλείεται. Αυτοβούλως ο χειριστής αποκλείεται.»

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.