Το πρώτο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό του Οργανισμού Centropa κέρδισε το οπτικοακουστικό προτζεκτ των μαθητών της πέμπτης και έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου «Ιωσήφ Νισσήμ» της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. H εργασία των μαθητών με τίτλο «Η σεφαραδίτικη κληρονομιά της Θεσσαλονίκης» («The Sephardic Heritage of Thessaloniki») κέρδισε την πρώτη θέση, σε σύνολο 88 πρότζεκτ από 7 χώρες, και ειδικότερα στην κατηγορία «Η Κοινότητα μου», (ηλικιακή βαθμίδα δημοτικού και γυμνασίου).
Το Centropa είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, εγγεγραμμένος στις ΗΠΑ, με γραφεία στη Βιέννη (κεντρικά), στη Βουδαπέστη, Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ και ως αντικείμενό του έχει τη μελέτη και τεκμηρίωση της ζωής των Εβραίων κατά τον 20ο αι. στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και στα Βαλκάνια.
"Το σχολείο της Κοινότητάς μας έχει κερδίσει αρκετές φορές σε προηγούμενα έτη αντίστοιχους διαγωνισμούς του Ινστιτούτου Centropa. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μέσα από το εκπαιδευτικό έργο υψηλών προδιαγραφών οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου κερδίζουν τέτοιες πρωτιές. Τα παιδιά απόλαυσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συμμετείχαν με προθυμία, χαρά, ενθουσιασμό. Διαδικτυακά γνώρισαν παιδιά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με τα οποία συνεργάστηκαν σε επίπεδο έρευνας και ανταλλαγής πληροφοριών πολιτιστικού και πολιτισμικού χαρακτήρα. Αποκόμισαν χρήσιμες γνώσεις για την ιστορία των Σεφαραδιτών προγόνων τους, των Εβραίων της πόλης της Θεσσαλονίκης, βίωσαν σπουδαίο κομμάτι της εβραϊκής παράδοσης. Υλοποίησαν το πλάνο των υπεύθυνων εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα την κατάκτηση της πρώτης θέσης, σύμφωνα με την αξιολόγηση της επιτροπής του Ινστιτούτου. Χάρηκαν πολύ με το επίτευγμά τους, ενώ ένιωσαν μεγάλη υπερηφάνεια. Συγχαίρουμε ολόψυχα τους δασκάλους και τους μαθητές & τις μαθήτριες των τάξεων Ε ΄& Στ΄ του Δημοτικού Σχολείου «Ιωσήφ Νισσήμ» της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για την προσπάθεια και την επιτυχία τους" αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου Εύα Σαουλίδου Σεβη.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός προγράμματος/σκηνοθέτης/σεναριογράφος: Ρούλα Ξανθοπούλου - Μπενουζίλιο
Επικουρικό - εκπαιδευτικό υλικό: Αλέγρα Φρανσέ
Μουσική επένδυση: Πόλα Ταραμπουλούς
Τιμώμενο πρόσωπο: Βικτώρια Μπενουζίλιο
Συμμετοχή & Υποστήριξη: Ντόρα Καρρά
Στο βίντεο που ετοίμασαν, οι μαθητές εμφανίζονται στην αυλή του σχολείου και μία από αυτούς δείχνει στους συμμαθητές της ένα κουτί που ανακάλυψε, το οποίο περιέχει ένα παλιό κλειδί και ένα σημείωμα γραμμένο στα ισπανικά με εβραϊκούς χαρακτήρες. Ένα παιδί σκέφτεται να το δείξει στη γιαγιά του, την οποία ενσαρκώνει η Βικτωρία Μπενουζίλιο, μια θεσσαλονικιά επιζήσασα του Ολοκαυτώματος. Η κυρία Μπενουζίλιο μιλώντας στα ισπανοεβραϊκά διαβάζει το σημείωμα και ανακαλύπτει ότι το κλειδί άνοιγε το σπίτι της οικογένειάς της στην Ισπανία. Έτσι ξετυλίγεται η ιστορία των 200.000 Εβραίων που το 1492 απελάθηκαν από τους βασιλείς Ισαβέλλα και Φερδινάρδο και κράτησαν τα κλειδιά των σπιτιών τους για να θυμούνται τις χαμένες πατρίδες τους. Τα παιδιά διηγούνται την ιστορία των Σεφαραδιτών (Σεφαράντ σημαίνει Ισπανία στα Εβραϊκά) και κλείνουν το μικρό βίντεο με το μήνυμα «Μαθαίνουμε από το παρελθόν, προστατεύουμε το μέλλον».
Δείτε το βίντεο των μαθητών της Θεσσαλονίκης που κέρδισε στο διαγωνισμό Centropa εδώ (πηγή: ΚΙΣ)
Το εβραϊκό σχολείο Θεσσαλονίκης "Ταλμούδ Τορά α Γκαντόλ" πρόσφατα μετονομάστηκε σε "Ιωσήφ Νισσήμ" προς τιμήν του θεσσαλονικού ήρωα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που παρασημοφορήθηκε με την ανώτερη διάκριση, το Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας. Ο Νισσήμ και η επίσης θεσσαλονικιά συζυγός του Ζαν Αροέστι μετανάστευσαν μεταπολεμικά στην Ιταλία, όπου δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά και έγινε ένα από τα γνωστότερα ονόματα της ιταλικής επιχειρηματικής ελίτ. Τη δεκαετία του ’70 ο αυτοδημιούργητος Νισσήμ ίδρυσε τον όμιλο Bolton που επεκτείνεται συνεχώς και περιλαμβάνει 50 εταιρείες. Μεταξύ των πιο γνωστών προϊόντων του ομίλου είναι ο γνωστός σε όλους τόνος Rio Mare, τα καθαριστικά Omino Bianco, οι κόλλες UHU, τα προϊόντα περιποίησης Neutro Roberts. Τα παιδιά του, Μαρίνα και Γκαμπριέλλε αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια μεγάλη δωρεά προς το σχολείο που από τα τέλη του 2021 φέρει το όνομα του πατέρα τους.