Προβληματισμός, ανησυχία, ανασφάλεια αλλά και ελπίδα για το μέλλον είναι τα αισθήματα που κυριαρχούν στην αγορά μετά την άρση του lockdown και την επιστροφή στην… κανονικότητα που διαμόρφωσε η πανδημία. Μειωμένοι τζίροι, μειωμένοι μισθοί, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που συσσωρεύονται συνθέτουν τη νέα πραγματικότητα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρά και τα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid 19.
«Η υποχώρηση του τζίρου αγγίζει το 50-70% σε σχέση με πέρυσι, κάποια μαγαζιά δεν έχουν ανοίξει, οι καταναλωτές είναι πολύ επιφυλακτικοί λόγω της πανδημίας αλλά και γιατί πιέζονται οικονομικά ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και λουκέτα τους επόμενους μήνες», εκτιμά μιλώντας στο makthes.gr ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Tα μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή, ΤΕΠΙΧ) είναι «ελλιπέστατα και δεν έχουν φτάσει στην αγορά», επισημαίνει.
«Μειώστε φόρους και εισφορές για να αναπνεύσουμε»
Τη μείωση της φορολογίας και του εργατικού κόστους ζητάνε οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων για να μπορέσουν να αντέξουν στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν με τη βουτιά στον τζίρο τους να αγγίζει και το 70%. Δεν λείπουν ωστόσο και εκείνοι που δε χάνουν την ελπίδα και την αισιοδοξία τους.
«Ο κόσμος μπαίνει στο κατάστημα, κοιτάει αλλά είναι πολύ επιφυλακτικός και διστάζει να αγοράσει, ο τζίρος μου έχει πέσει κατά 65-70%» αναφέρει η Βούλα, ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων στην Τσιμισκή. «Έκανα αίτηση για να πάρω την επιστρεπτέα προκαταβολή από το κράτος αλλά δεν έγινε δεκτή, αν δεν στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν, έχω μία εργαζόμενη σκόπευα να προσλάβω έναν ακόμα υπάλληλο αλλά τώρα ούτε που το σκέφτομαι, η κατάσταση με την πανδημία έχει φτάσει στο απροχώρητο» τονίζει και ζητάει να μειωθούν φόροι και εισφορές σε μόνιμη βάση «για να επιβιώσουμε», όπως επισημαίνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Νίκος που διατηρεί κατάστημα υπόδησης στο Φάληρο. «Η αγορά έχει στεγνώσει, αν δεν βοηθήσει το κράτος χορηγώντας ρευστότητα στις επιχειρήσεις θα υπάρξουν λουκέτα από τον Σεπτέμβριο», λέει. «Τα έσοδα της επιχείρησής μου μετά την επαναλειτουργία της αγοράς είναι μειωμένα κατά 60%, αν συνεχίσω έτσι θα κλείσω», σημειώνει. Ταυτόχρονα, ζητάει ρύθμιση των οφειλών που πήγαν πίσω λόγω του κορονοϊού σε πολλές δόσεις επιδότηση μέρους του ενοικίου, μείωση φόρων αλλά και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος «για να μη σβήσει η αγορά».
«Μειώστε τη φορολογία και το κόστος της εργασίας για να αναπνεύσει η αγορά, έχω δύο υπαλλήλους, αν συνεχίσουμε έτσι δεν ξέρω αν θα μπορώ να τους κρατήσω, ο τζίρος μου μειώθηκε κατά 60-65%», επισημαίνει ο Αντώνης που έχει μαγαζί με ρούχα στην Βενιζέλου. «Τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν αρκούν, χρειάζονται πιο δραστικές παρεμβάσεις», υπογραμμίζει.
«Θα τα καταφέρουμε»
«Ο τζίρος μας έχει μειωθεί στο μισό αλλά υπάρχει κινητικότητα στην αγορά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, αυτό που μας δυσκολεύει είναι η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό αλλά τα καταφέρνουμε, πάνω από όλα η υγεία, νομίζω σταδιακά θα ανακάμψουμε» αναφέρει η Γεωργία, ιδιοκτήτρια καταστήματος οπτικών.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη, τα έσοδα έπεσαν κατά 50 – 60% αλλά θα τα καταφέρουμε όπως πάντα, αντέξαμε στα μνημόνια, θα αντέξουμε και τώρα», υποστηρίζει ο Γιάννης που έχει κατάστημα ρούχων στην Μητροπόλεως.
Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές
«Βγήκα στην αγορά αλλά δεν ψώνισα, δεν μου το επιτρέπουν τα οικονομικά μου» λέει η Ελένη, φοιτήτρια νομικής στο ΑΠΘ. «Ψωνίζω μόνο τα απολύτως απαραίτητα, δεν θα βγω στην αγορά όπως παλιότερα λόγω της κατάστασης που επικρατεί αν και πιστεύω πως σταδιακά θα ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας» αναφέρει ο Κώστας, δημόσιος υπάλληλος.
«Δε με φοβίζει τόσο η πανδημία, όσο η οικονομική δυσπραγία» τονίζει ο Αντρέας, ιδιωτικός υπάλληλος που η σύμβασή του τέθηκε σε αναστολή.