Στα πρόθυρα ολικής καταστροφής βρίσκεται η εστίαση με τους επαγγελματίες του κλάδου να είναι σε απόγνωση μετά από 2,5 μήνες με κλειστά μαγαζιά, μηδενικούς τζίρους και υποχρεώσεις που απειλούν να τους «πνίξουν» μόλις αρθεί η αναστολή στις πληρωμές φόρων και εισφορών. Αντοχές και υπομονή εξαντλούνται την ώρα που η αντίστροφη μέτρηση για πολλές επιχειρήσεις έχει αρχίσει…
Απογοήτευση και οργή είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν μετά τη ψυχρολουσία που περίμενε πολλές επιχειρήσεις όταν είδαν τις αιτήσεις τους για την επιστρεπτέα είτε να απορρίπτονται είτε να παίρνουν ψίχουλα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις του κλάδου από την επιστρεπτέα (2.000-4.000 ευρώ) μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα ανυπέρβλητα προβλήματα που απαιτούν δραστικές λύσεις.
Όπως επισημαίνει η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης, «τα ποσά των 1.000, 2.000, 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή αποτελούν ελεημοσύνη και ασέβεια για τον κλάδο και τα εξαρτώμενα μέλη του, την ώρα που χιλιάδες συνάδελφοι μας αποκλείστηκαν και πήραν 0 ενίσχυση».
Για την εστίαση εξετάζεται η παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% μετά τον Απρίλιο που λήγει το ισχύον καθεστώς και ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους αλλά και η απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή ενοικίου και τον Μάρτιο. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή, προβλέπεται η κάλυψη από το κράτος των παγίων δαπανών (ρεύμα, τηλέφωνο κ.τ.λ.) που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας και οι οποίες δεν καλύπτονται από άλλα μέτρα στήριξης που έχουν υιοθετηθεί μέχρι τώρα. Το μέτρο θα αφορά στις ζημιογόνες επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μεγάλη μείωση εσόδων.
Ο κλάδος βιώνει έναν Γολγοθά διαρκείας υφιστάμενος ισχυρότατους κλυδωνισμούς ενώ το ενδεχόμενο πολλά μαγαζιά να καταρρεύσουν σαν τραπουλόχαρτα, μόλις σταματήσει η ισχύς των μέτρων στήριξης, είναι υπαρκτό αν και όλοι το απεύχονται. Ήδη στη Θεσσαλονίκη ο… κύκλος των λουκέτων άνοιξε με 40 μαγαζιά στο κέντρο να κατεβάζουν οριστικά ρολά, μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις πρωτόγνωρες συνθήκες.
Το «βουνό» ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων που έχει δημιουργηθεί και η ρευστότητα που ρέει με το σταγονόμετρο σφίγγουν τη θηλιά με πολλούς να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον. Το μόνο βέβαιο είναι πως όταν ξεπεραστεί ο υγειονομικός εφιάλτης, πολλά μαγαζιά δε θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν καθώς θα έχουν λυγίσει κάτω από την πίεση που ασκεί η πανδημία. Είναι ενδεικτικό πως πολλοί επαγγελματίες προτιμούν να μείνουν κλειστά τα μαγαζιά τους από το να ανοίξουν σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας και ανασφάλειας καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά κόστη.
Οι επιχειρήσεις εστίασης προσεγγίζουν τις 80.000 και απασχολούν 330.000 εργαζόμενους, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το δημόσιο. Στα συναφή επαγγέλματα εργάζονται περίπου 1.000.000 εργαζόμενοι. Η συμβολή της εστίασης στο ΑΕΠ είναι καθοριστική με τις επιχειρήσεις να νιώθουν στο πετσί τους τις καταιγιστικές συνέπειες της κορονο-κρίσης.
Ένα ντόμινο «κανονιών» στον κλάδο θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην πραγματική οικονομία. Απογείωση των ποσοστών ανεργίας, μεγαλύτερη ύφεση, μειωμένα κρατικά έσοδα είναι μερικές μόνο από τις παρενέργειες αν «σκάσει» η εστίαση. Αν συνυπολογίσουμε τα πλήγματα που θα δεχτούν και τα επαγγέλματα που συνδέονται έμμεσα με τον κλάδο, η βλάβη στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι ανήκεστος.
«Καταστροφή του Δράμαλη»
«Είναι φοβερό αυτό το πράγμα, τα ποσά που πήραμε δεν αρκούν για να καλύψουν ΤΕΒΕ, επιδόματα, άδειες εργαζομένων, δημοτικά τέλη, ενοίκια Δεκεμβρίου, η εστίαση βγήκε 176η στην απορρόφηση της επιστρεπτέας», επισημαίνει ο Λευτέρης Γεωργιάδης, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται επί 30 χρόνια στην εστίαση και μέλος της διοίκησης του ΕΕΘ.
«Έκαναν ένα κόλπο με τον αλγόριθμο υπολογίζοντας το ποσό της επιστρεπτέας βάσει του τζίρου τετραμήνου αποκλείοντας πολλούς, η προηγούμενη είχε υπολογιστεί με τον τζίρο του διμήνου», προσθέτει. «Η κατάσταση είναι τραγική στη Θεσσαλονίκη, μοιάζει με καταστροφή του Δράμαλη, έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά, πολλοί τα κρατάνε μέχρι να λήξουν τα μέτρα στήριξης», σημειώνει.
Εστιάζει και στην ανάγκη προστασίας των επαγγελματιών από το κράτος καθώς πολλά συμβόλαια λήγουν και οι ενοικιαστές απειλούνται με έξωση.
Παράλληλα, κάνει λόγο για «μηδενική στήριξη και εκπροσώπηση του κλάδου από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Εστιατορίων και συναφών Επαγγελμάτων».
Κραυγή αγωνίας – Στον… αέρα 1.000 μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη
«Από τα 5.500 μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος τα 1.000 προβλέπουμε πως δεν θα επιβιώσουν, έχουν συσσωρευτεί τα χρέη και το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει πελατολόγιο», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Καφέ - Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας. «Delivery και take away δεν σώζουν την κατάσταση, περίπου το 20% των καταστημάτων από τα 5.500 του νομού λειτουργούν έτσι και έχουν πτώση τζίρου περίπου 30-50%», τονίζει.
«Μετά το πατατράκ του τουρισμού και τη συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα δεν αρκούν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι για να καλύψουν όλα αυτά τα μαγαζιά με δεδομένο ότι οι φοιτητές είναι στα σπίτια τους», προσθέτει.
«Αυτό που μας καίει είναι η ρευστότητα, η πλειοψηφία των καταστηματαρχών δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οφειλές που συσσωρεύονται. Χιλιάδες επιχειρήσεις αποκλείστηκαν από την επιστρεπτέα 5 ενώ όσες έλαβαν ενίσχυση αυτή δεν είναι επαρκής, δεν φτάνουν για την κάλυψη των υποχρεώσεων καθώς έχουμε να πληρώσουμε και τα ενοίκια του Δεκέμβρη», αναφέρει. «Έχει και ο επιχειρηματίας έξοδα, πώς θα ζήσει αυτός;», αναρωτιέται.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Ιανουαριου 2021