ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (βίντεο, φωτ.)

MakThes Team19 Μαΐου 2023

Της Ανατολής Μαυρίδου

Η ποντιακή λύρα ήχησε και η "Φλόγα της Μνήμης", για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου , άναψε στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Μέσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα κατάνυξης άναψε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί η δάδα με την "φλόγα της Μνήμης" για την επέτειο της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού. 

Τα 104 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που έχασαν τη ζωή τους και άλλων τόσων που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους ακολουθώντας αναγκαστικά τον δρόμο της προσφυγιάς. 

Τα ποντιακά ακούσματα πλημμύρισαν τον χώρο μπροστά από το μνημείο, οι χορευτές με τις παραδοσιακές φορεσιές χόρεψαν, ενώ μετά το άναμμα της φλόγας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής. Ο Παύλος Γαλεγαλίδης, πρόεδρος ποντιακών σωματείων Ν. Θεσσαλονίκης στον σύντομο χαιρετισμό του έδωσε συγχαρητήρια στο "Δίκτυο Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής" της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για την πρωτοβουλία του μαραθωνίου μνήμης που έχει καθιερωθεί "Η κεντρική πολιτική σκηνή, οι κυβερνήσεις της Ελλάδος να εντάξουν το θέμα της ανάδειξης της γενοκτονίας στην κεντρική τους ατζέντα. 


Θα θέλαμε ένα κεντρικό μνημείο της γενοκτονίας και της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας σε όλες τις πόλεις, ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη που είναι η προσφυγομάνα", είπε. 

 "Πρέπει να να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αδικαίωτους νεκρούς γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί ίσως η ανθρωπότητα να μείνει σε εγρήγορση ώστε να αποφύγουμε τέτοιου είδους βαρβαρότητες στο παρόν και στο μέλλον", σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου τονίζοντας πως ο μοναδικός στόχος είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 


 Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας μίλησε για την φλόγα που θα πρέπει να είναι διαρκώς αναμμένη σε όλη την Ελλάδα μέχρι να έρθει η στιγμή της αναγνώρισης και της δικαίωσης.

 "Στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη δεν έχει σταματήσει ποτέ να παίζει η ποντιακή λίρα, δεν σταμάτησαν πότε τα τραγούδια αλλά και οι θεσμοί για όλους όσους έχασαν πατρίδες, για όλους όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Δικό μας χρέος, στην τρίτη και τέταρτη γενιά πλέον των προσφύγων, είναι να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα" δήλωσε στέλνοντας μήνυμα ενότητας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.