ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: «Ανάσα» στους δρόμους από τον Οκτώβριο με θέσεις βραχυχρόνιας στάθμευσης

Σοφία Χριστοφορίδου17 Σεπτεμβρίου 2024

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα δοθούν στη διάθεση των οδηγών περί τις 800 με 900 θέσεις βραχυχρόνιας στάθμευσης σε χώρους της ΔΕΘ, του λιμανιού και της ΓΑΙΑΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα θα δρομολογηθεί μια νέα κυκλική διαδρομή για την μεταφορά των οδηγών από το πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης. Πολύ σύντομα επιστρέφουν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα πασαλάκια, για την αποτροπή του διπλοπαρκαρίσματος, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρχει μια εφαρμογή, με όλες τις κεντρικές οδούς, ώστε οι οδηγοί να ξέρουν σε ποιους δρόμους υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Τέλος θα δημιουργηθεί ένα «καλεντάρι», για εκδηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν κυκλοφοριακό πρόβλημα σε μια ευρύτερη περιοχή.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, στην έβδομη συνεδρίαση του συντονιστικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κατασκευή του έργου.

«Είναι ένα απαραίτητο έργο για την πόλη αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως συμβαίνει όπου κατασκευάζονται μεγάλα έργα, ένα έργο το οποίο επιφέρει ταλαιπωρία. Σε αυτή την συνεδρίαση του συντονιστικού συμβουλίου που είναι η έβδομη συνεδρίαση του τελευταίους δυόμισι μήνες καταλήξαμε σε κάποια συγκεκριμένα μέτρα» ανέφερε.

Οι θέσεις στάθμευσης

Συνολικά θα διατεθούν 403 θέσεις στους χώρους της ΔΕΘ (όταν δεν απαιτούνται για τις προγραμματισμένες εκθέσεις) και 242 στο πάρκινγκ του λιμανιού, καθώς και άλλες 300 σε δύο οικόπεδα της ΓΑΙΑΟΣΕ, στην περιοχή των δικαστηρίων. Η στάθμευση θα είναι δωρεάν σε όλους τους χώρους πλην του λιμανιού, όπου θα υπάρχει ένα μικρό τίμημα, καθώς ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης είναι Α.Ε. Στις θέσεις στάθμευσης θα τοποθετηθούν πινακίδες της Τροχαίας, που θα ενημερώνει για το ωράριο - έως τρεις ώρες- ώστε να αποτρέπεται η μόνιμη στάθμευση. Με ένα κυκλικό δρομολόγιο ο ΟΑΣΘ θα παραλαμβάνει τους επιβάτες από τους χώρους στάθμευσης μεταφέροντας τους προς το κέντρο της πόλης.

Τα πασαλάκια

«Επειδή υπάρχει αυτή η πολύ έντονη κυκλοφοριακή επιβάρυνση αυτό το οποίο η τροχαία πρότεινε είναι να τοποθετηθούνε πασαλάκια σε βασικές οδούς της Θεσσαλονίκης για να μπορούνε να προστατεύονται αφενός οι λεωφορειολωρίδες ώστε να κινούνται απρόσκοπτα τα λεωφορεία και για να αποφεύγουμε τα διπλοπακαρίσματα» ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας.

Τα εύκαμπτα πασαλάκια θα τοποθετηθούν ξανά στην οδό Μητροπόλεως και την οδό, στη Λεωφόρο Στρατού, στην Παπάφη σε κάποια σημεία, στην Καυταντζόγλου, την Γ. Λαμπάκη, στον άξονα της Λεωφόρου Όχι, της Βενιζέλου και της Ανδρέα Παπανδρέου σε κάποια σημεία στη Νεάπολη.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προμηθευτεί τα πασαλάκια μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ επίκειται και ανάλογη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο Νέαπολης Συκεών.

Η εφαρμογή

Από την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για κινητά που θα παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση του δρόμου, σε πραγματικό χρόνο για να επιλέγουν εκείνοι την κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν. Η εφαρμογή θα δείχνει τον κυκλοφοριακό φόρτο σε βασικούς οδικούς άξονες, όπως η οδός Λαγκαδά, η Αγίου Δημητρίου σε όλο το μήκος της, η Κασσάνδρου, η Κατσιμίδη, η Λαμπράκη, η Δενδροποτάμου, οι οδοί Ανδρέα Παπανδρέου στην Νεάπολη και στο Ελευθέριο Κορδελιό. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Μεταφορών σε συνεργασία με την Google.

Οι φωτεινοί σηματοδότες

Επίσης αποφασίστηκε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να προχωρήσει άμεσα στη ρύθμιση πολλών φωτεινών σηματοδοτών, με βάση τις μετρήσεις του Iνστιτούτου Mεταφορών των χρόνων και του κυκλοφοριακού φόρτου, προκειμένου αυτό να διευκολύνει συνολικά την κίνηση στους δρόμους σε βασικούς άξονες.

Η πλατφόρμα

Τέλος αποφασίστηκε ότι όλοι οι φορείς- δήμοι, πολιτιστικοί οργανισμοί κλπ- θα ενημερώνουν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για οποιαδήποτε προγραμματισμένη εκδήλωση ώστε όλοι να έχουν άμεση πληροφόρηση για τυχόν απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν όταν υπάρχει ένα μεγάλο γεγονός.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.