ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει Μητρώο Φιλόζωων Εθελοντών - Κάλεσμα απευθύνει ο δήμος

Δημήτρης Λαζόπουλος22 Οκτωβρίου 2024

Κάλεσμα σε όλους τους δημότες που φροντίζουν αδέσποτα ζώα, να ενταχθούν το Μητρώο Φιλόζωων Εθελοντών (δείτε ΕΔΩ), απευθύνει ο δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να εφαρμόσει ένα συνολικό σχέδιο προστασίας τους και ελέγχου του πληθυσμού τους.

Το μητρώο εθελοντών είναι «άλλο ένα λιθαράκι μπροστά στο σχεδιασμό για το 2025» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο Σπύρος Τζελέπης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και υπενθυμίζει ότι στις 13 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μία συνάντηση με τους εθελοντές φιλόζωους και τις φιλοζωικές οργανώσεις. Ο σκοπός της συνάντησης είναι διττός: Από τη μία να τους παρουσιάσει ο δήμος τον σχεδιασμό του για το 2025 και από την άλλη «να τους ακούσουμε» και να διαμορφώσουμε το σχέδιο, διότι οι φιλόζωοι γνωρίζουν πολύ καλά τις γειτονιές και τα ζώα που φροντίζουν σημειώνει ο ίδιος.

Επίσης, οι φιλόζωοι επιβαρύνονται οικονομικά για να ταΐζουν τα ζώα, ενώ επενδύουν και προσωπικό χρόνο για την φροντίδα τους. Έτσι, ο δήμος σχεδιάζει να τους ελαφρύνει με τους εξής τρόπους. Πρωτίστως με τη δημιουργία του δημοτικού κτηνιατρείου εντός του 2025, όπου ο δήμος θα παρέχει υπηρεσίες θεραπείας, αποπαρασίτωσης, στείρωσης κ.τ.λ., μετά από ραντεβού που θα κλείνουν οι εθελοντές φιλόζωοι του μητρώου. Μάλιστα, εάν ο εθελοντής φιλόζωος αδυνατεί να μεταφέρει το ζώο, τότε θα αναλαμβάνει ο δήμος, διευκρινίζει ο κ. Τζελέπης.

Ταυτόχρονα, ο δήμος θα γνωρίζει από το μητρώο πόσα ζώα ταΐζει ο κάθε εθελοντής, οπότε θα του παρέχει τις απαραίτητες ποσότητες ζωοτροφών. Στο ίδιο πλαίσιο, οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο θα λαμβάνουν προνομιακές εκπτώσεις σε pet shop με τα οποία ο δήμος θα επιδιώξει ειδικές συμφωνίες.

Το μεγάλο στοίχημα του δήμου, όπως τονίζει ο κ. Τζελέπης, είναι η αντιμετώπιση της αύξησης του πληθυσμού των γατών η οποία είναι ανεξέλεγκτη. Βέβαια, ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο πρέπει να οριστεί και από την κυβέρνηση, διότι «το να φορτώνουμε στους δήμους όλες τις αρμοδιότητες, χωρίς επαρκές νομικό πλαίσιο και η χρηματοδότηση να είναι ελλιπής, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε συνολικά». Κάθε γάτα γεννάει τρεις φορές τον χρόνο, οπότε σε μία γατοαποικία με 20 γάτες «αν αφήσουμε δύο που δεν έχουν στειρωθεί, τότε σε δύο χρόνια θα είναι ξανά το ίδιο μέγεθος». Τα σκυλιά από την άλλη είναι πιο ελεγχόμενα, περίπου 200 στον αριθμό, και ελέγχονται πιο εύκολα, αναφέρει ο ίδιος.

Συνοπτικά, ο δήμος ζητάει τη συνδρομή των εθελοντών επειδή κανείς δεν μπορεί μόνος του να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα, οπότε με τη συνεργασία «θα μπορέσουμε να δώσουμε τριπλάσια δυναμική σε αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε», εξηγεί ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος. Επίσης, ο δήμος είναι μία Αρχή που «συναποφασίζει με τους δημότες της», προσθέτει ο κ. Τζελέπης και υπογραμμίζει ότι συνολικά η διοίκηση Αγγελούδη προσπαθεί να έρθει κοντά στους πολίτες για να τους «ακούει».

Για πληροφορίες εγγραφής στο Μητρώο Φιλόζωων Εθελοντών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 2313-317635.

Ετοιμάζεται app για τα αδέσποτα

Εξάλλου, στα σχέδια της διοίκησης Αγγελούδη είναι να δημιουργηθεί και μία ηλεκτρονική εφαρμογή με την ονομασία «Breed». Σε αυτήν, οι δημότες θα μπορούν να ενημερώνουν εάν έχουν δει φόλα, αγέλη, τραυματισμένο ζώο, ενώ οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους. Στην ίδια εφαρμογή, οι δημότες θα βλέπουν πόσα και τι ζώα είναι διαθέσιμα προς υιοθεσία, συμπληρώνει ο κ. Τζελέπης. Για να συνδεθεί κάποιος με το app, ο δήμος θέλει να υπάρχει ένας μηχανισμός ταυτοποίησης, οπότε εξετάζεται το ενδεχόμενο η σύνδεση να γίνεται με κωδικούς taxis.

Τα αιτήματα των φιλόζωων εθελοντών

Η Ελένη Γραμματοπούλου, πρόεδρος της φιλοζωικής «Αδέσποτος Πλανήτης» και μέλος της επιτροπής του δήμου για τα ζώα, ξεκίνησε να ασχολείται από μόνη της με την προστασία των αδέσποτων σκύλων πριν από 25 χρόνια. Όταν τα σκυλιά που φρόντιζε δεν χωρούσαν πλέον στον χώρο της και το οικονομικό βάρος έγινε μεγάλο, αποφάσισε να ανοίξει τη φιλοζωική το 2014.

Κατά την άποψή της για να αλλάξει η κατάσταση με τα αδέσποτα χρειάζεται να λειτουργήσει πιο αποδοτικά το κομμάτι των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου, ώστε το συνεργατικό πνεύμα που επιδεικνύουν η διοίκηση Αγγελούδη και ο Σπ. Τζελέπης, να έχει αποτέλεσμα. «Τα άτομα του δημάρχου έχουν τη διάθεση», αλλά στο κομμάτι των αρμόδιων υπηρεσιών «κάποιος πάει να κάνει ένα βήμα και κάποιος του βάζει «τρικλοποδιά» και δεν γίνεται», προσθέτει η ίδια. Ενδεικτικά, αναφέρει ως πρόβλημα, ότι ο περισυλλογέας των αδέσποτων εργάζεται 11:00 το πρωί με 1:00 το μεσημέρι, ενώ τα αδέσποτα κυκλοφορούν όλο το 24ωρο.

Επίσης, οι φιλοζωικές έχουν καταλήξει να κάνουν ό,τι δεν κάνουν οι δήμοι, παρότι έχουν υποχρέωση εκ του νόμου, συνεχίζει η κ. Γραμματοπούλου. Ακόμα, τονίζει την ανάγκη οι φιλοζωικές να ενημερώνονται για τις δράσεις και τον τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων που λαμβάνουν οι δήμοι για τα αδέσποτα.

Βέβαια, το πρόβλημα απαιτεί πολιτική βούληση και από την κυβέρνηση, συνεχίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι φιλοζωικές οργανώσεις απαγορεύεται να διαθέτουν χώρους φιλοξενίας-καταφύγια, αλλά όταν ένας δήμος «δεν μπορεί να φιλοξενήσει ζώα (σ.σ. λόγω μεγάλου πληθυσμού), ενώ έχει σύμβαση με ενδιαίτημα, απευθύνονται στα σωματεία της επιτροπής. Γι’ αυτό λέω ότι είμαστε «δεκανίκι». Πού θα βάλουμε τα ζώα;», διερωτάται η ίδια.

Ο Γιάννης Μπιτούλης είναι ιδιοκτήτης pet shop τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά από το 2016 φιλοξενεί, μαζί με τη σύζυγό του, δεκάδες γάτες στο σπίτι τους, φροντίζουν άλλες τρεις αποικίες γατών στη γειτονιά τους, ενώ ταυτόχρονα σώζουν νεογέννητα γατιά τα οποία προωθούν για υιοθεσία.

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος για τα αδέσποτα είναι το TNR, δηλαδή η παγίδευση της γάτας, η στείρωσή της και η επαναφορά της στον χώρο της, σημειώνει ο κ. Μπιτούλης. «Θα ενταχθώ στο μητρώο εθελοντών», διότι «οποιαδήποτε, έστω πρόθεση, να ασχοληθεί κάποια Αρχή με τα αδέσποτα, με βρίσκει σύμφωνο», διαμηνύει και χαρακτηρίζει τεράστιο το πρόβλημα με τον πληθυσμό των γατών. «Οι εθελοντές από μόνοι τους δεν αρκούν. Με τη βοήθεια του δήμου, με το δημοτικό κτηνιατρείο και με το μητρώο εθελοντών» δημιουργείται αισιοδοξία, εκτιμά ο ίδιος.

Επιπλέον, υπερθεματίζει την ανάγκη να γίνονται οργανωμένες και συνεχείς στειρώσεις γατών, όχι μόνο για να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους σε βάθος χρόνου, αλλά και για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους, διότι σήμερα μία αδέσποτη μη στειρωμένη γάτα ζει, κατά μέσο όρο, 1-1,5 χρόνο. Επίσης, θεωρεί απαραίτητη τη λειτουργία 3-4 δημοτικών κτηνιατρείων σε όλο το εύρος του δήμου.

Με το μητρώο εθελοντών οι φιλόζωοι δημότες θα μάθουν πώς να φροντίζουν ένα ζώο και θα κερδίσουν γνώσεις από τους άλλους εθελοντές, διότι μεμονωμένα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Για παράδειγμα, ένας δημότης που ταΐζει γάτες χωρίς να τις έχει στειρώσει προηγουμένως, συμβάλλει στην αύξηση των αδέσποτων, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπιτούλης.

Τέλος, εθελοντές που μιλούν στη «ΜτΚ» προτείνουν στην κυβέρνηση να νομοθετήσει την εξής πρακτική-κίνητρο: Όποιος κτηνίατρος στειρώνει αδέσποτες γάτες, θα πληρώνεται 20 ευρώ για κάθε κτηνιατρική πράξη και εφόσον σε έλεγχο του DNA του ζώου προκύψει ότι μια γάτα δεν είναι τελικά στειρωμένη, τότε να επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.10.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.