ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ανοικτό ξανά για το κοινό το Βέλος (φωτ.)

Θεολόγος Ηλιού06 Σεπτεμβρίου 2024

Μετά από περιπέτεια με τα κύματα, ζημιές, επισκευές και σενάρια για την μετακίνηση του και τη μεταφορά του, το αντιτορπιλικό «Βέλος» είναι ξανά ανοικτό προς το κοινό έχοντας ρίξει άγκυρα σε νέο σημείο.

Από σήμερα τις 10:00 το πρωί, μπορούν να το επισκεφτούν ξανά Θεσσαλονικείς και τουρίστες, με το πλήρωμα να είναι σε ετοιμότητα για ξεναγήσουν όποιον το επιθυμεί. Μέχρι στιγμής το επισκέπτονται τουρίστες που βρίσκονται στην Α’ προβλήτα του λιμανιού και εντυπωσιάζονται βλέποντας το να δεσπόζει στο κρηπίδωμα β' του ΟΛΘ.

Το σημείο όπου θα βρίσκεται συζητιόταν για καιρό, καθώς αρχικά υπήρχαν σενάρια να δέσει στην αρχή της προβλήτας, κάθετα με την πρύμνη ή την πλώρη. Ωστόσο υπήρχαν ενδοιασμοί καθώς θα έκρυβε τη θέα από στα δυο καταστήματα εστίασης που υπάρχουν στην Ά προβλήτα.

Επίσης υπήρχε σενάριο να επιστρέψει το πλοίο στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο, στον Φλοίσβο, δίπλα στο θωρηκτό Αβέρωφ, όπου βρισκόταν μέχρι το 2019. Το τρίτο σενάριο ήταν να ελλιμενιστεί στην Κύμη Εύβοιας, επειδή ήταν ο τόπος καταγωγής του κυβερνήτη Νικόλαου Παππά, που το Μάιο του 1973 εγκατέλειψε με το πλήρωμα στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στα ανοιχτά της Σαρδηνίας και κινήθηκε προς την Ιταλία, με στόχο να κάνουν γνωστά όσα γίνονταν στην Ελλάδα και να καταγγείλουν διεθνώς τη δικτατορία.

Όλα τα σενάρια όμως που είχαν ως κέντρο την μεταφορά του από τη Θεσσαλονίκη αποκλείστηκαν άμεσα και μάλιστα με δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ιστορικό πλοίο που ήταν δεμένο αρχικά κοντά στο Μέγαρο Μουσικής, υπέστη σοβαρές ζημιές στην πρύμνη από τη θαλασσοταραχή στις 18 Νοεμβρίου και μεταφέρθηκε από τη νέα παραλία εντός του ΟΛΘ στο σημείο όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια. Ωστόσο, όταν έφτασε η στιγμή να δέσει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για φέτος, άρχισε η μεγάλη η συζήτηση για την μεταφορά του. Αρχικά ρυμουλκήθηκε πάλι εντός του ΟΛΘ, κοντά στις αποθήκες της Α’ προβλήτας, αλλά σε σημείο που δεν παρεμποδίζει να δέσουν τα εμπορικά πλοία. Πλέον είναι ξανά επισκέψιμο και ορατό από όλη την παραλία.

Από την Τρίτη 10/9/2024 θα λειτουργεί με το εξής ωράριο:

Τρίτη έως Παρασκευή 10:00 ως 14:00 και 17:00 ως 20:00

Σαββατοκύριακα 10:00 ως 14:00 και 17:00 ως 21:00

Το κόστος εργασιών

Οι εργασίες αποκατάστασης του αντιτορπιλικού πλοίου ανέλαβε το «Ναυπηγείο Μακεδονίας Θεογένης Βασιλάκης» που έχει έδρα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Το πλοίο δεν μεταφέρθηκε στο ναυπηγείο αλλά με ασφάλεια οι εργασίες έγιναν στο χώρο του ΟΛΘ.

Αρχικά έγινε πλήρης απάντληση των υδάτων που εισχώρησαν στο πλοίο και έπειτα αποκαταστάθηκαν οι λαμαρίνες που έσπασαν στην πρύμνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποκατάσταση παρόμοιων ζημιών κοστολογούνται έως και 50.000 ευρώ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.