Την εκτίμηση ότι η σχεδιαζόμενη ανάπλαση της ΔΕΘ θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες εγείροντας ζητήματα βιωσιμότητας και μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εξέφρασαν τα μέλη της νεοσύστατης Σύμπραξης «Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο» στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι.
Η ανάγκη δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου σε ολόκληρη την έκταση του εκθεσιακού κέντρου που θα περιλαμβάνει 30.000 μεγάλα, ψηλά δέντρα και λειτουργία ελαφρών εκθέσεων στα διατηρούμενα ιστορικά εκθεσιακά κτίρια αποτελεί το κύριο αίτημα της Σύμπραξης που δημιουργήθηκε μετά την συνένωση δεκατριών συλλογικοτήτων που πλέον αποτελούν μια ενιαία κίνηση.
Μάλιστα την προσεχή Τέταρτη 11 Νοεμβρίου, τα μέλη της «Σύμπραξης» αναμένεται να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στις 16:30 έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με αφορμή την συνεδρίαση του οργάνου με μοναδικό θέμα την παρουσίαση και συζήτηση για το προτεινόμενο σχέδιο ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης
Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.). Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Νοεμβρίου εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή της Κίνησης Πολιτών «Μητροπολιτικό Πάρκο για μια βιώσιμη Θεσσαλονίκη» που ζητούσε την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου.
«Διεκδικούμε ένα αληθινό Μητροπολιτικό πάρκο»
«Το μέλλον του χώρου της ΔΕΘ είναι το σημαντικότερο διακύβευμα και ο πιο κρίσιμος αγώνας για τον δημόσιο χώρο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη», επισήμανε το μέλος του Δικτύου για το αστικό πράσινο SOSε τα Δέντρα, Ελένη Ιωαννίδου. Η ίδια τόνισε ότι
υπάρχει τεράστια ανάγκη, και όχι απλώς η επιθυμία, η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα αληθινό Μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της, και η καρδιά της βρίσκεται στη ΔΕΘ.
«Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει το μικρότερο ποσοστό πρασίνου στην Ευρώπη, 1,5 τμ ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως χαμηλότερο ποσοστό τα 10 τμ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από την εξαφάνιση σχεδόν 30.000 δέντρων στον μοναδικό πνεύμονα της πόλης, το ΣέιχΣου, λόγω της κατασκευής του FLYOVER. Η ανάγκη για δέντρα, δροσιά, οξυγόνο, ελεύθερο χώρο γίνεται περισσότερο επιτακτική όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση, η αύξηση της θερμοκρασίας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι δασικές πυρκαγιές, οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης και τα ακραία φαινόμενα» Η Ελένη Ιωαννίδου επισήμανε ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται να κτιστούν 5 τεράστια περίπτερα, 2,5 φορές μεγαλύτερα από το Παλαί Ντε Σπορ υπογραμμίζοντας ότι η καρδιά της πόλης θα μετατραπεί σε Real Estate, με εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο και ξενοδοχείο ύψους 32 μέτρων, που θα καταλαμβάνουν μέχρι και το ένα τρίτο της συνολικής δομημένης επιφάνειας. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές είναι: η καθαρή ατμόσφαιρα, η μείωση της θερμοκρασίας, μια πόλη χωρίς πλημμύρες, η υγεία μας, το δικαίωμα στους ελεύθερους χώρους και η φύτευση 100.000 μεγάλων δέντρων» ανέφερε.
«Να κηρυχθεί ο χώρος της ΔΕΘ ως ιστορικός τόπος πολιτισμού και πρασίνου» λέει ο ΣΑΘ
Την έντονη ανησυχία του με αφορμή την ανάπλαση της ΔΕΘ εκφράζει και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι η πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη την ύπαρξη αξιόλογων εκθεσιακών περιπτέρων, αρχιτεκτονικών έργων του 20ου αιώνα, ούτε των πολεοδομικών μελετών μητροπολιτικής κλίμακας, όπως του Hebrard, που προέβλεπαν την ανάπτυξη μητροπολιτικού πάρκου στην περιοχή.
«Η προτεινόμενη ανάπλαση βασίζεται στην κατεδάφιση των περισσότερων ιστορικών κτηρίων της ΔΕΘ καθώς και την κατάληψη από νέα κτήρια πολλαπλάσιου όγκου και ύψους με στόχο την επιχειρηματική ανάπτυξη» δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, Δημήτρης Κονταξάκης.
«Η διατήρηση της χαμηλής κλίμακας, των αξιόλογων κτιρίων της ΔΕΘ ως ένα ευρύτερο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σύνολο του μοντέρνου κινήματος κρίνεται απαραίτητη» τόνισε ο Δημήτρης Κονταξάκης οποίος ανέφερε ότι η πρόταση κήρυξης και ανάδειξης της έκτασης της ΔΕΘ ως ιστορικού τόπου τίθεται ως διακύβευμα διατήρησης της μνήμης της πόλης και της νεότερης ιστορίας της χώρας, αλλά και διατήρησης και ανάδειξης ενός μοναδικού συνόλου μοντέρνας αρχιτεκτονικής.
Ο ΣΑΘ λαμβάνοντας υπόψιν εκθέσεων αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων υποστηρίζει:
1. την κήρυξη του χώρου της ΔΕΘ ως «Ιστορικό τόπο πολιτισμού και πρασίνου»
2. Τον χαρακτηρισμό ως μνημείων των παρακάτω κτηρίων «λόγω της ιδιαίτερης
σημασίας τους για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και της τεχνικής. Επίσης, τα
συγκεκριμένα, ως σημαντικά κτήρια εντός της ΔΕΘ, αποτέλεσαν σημεία αναφοράς
με σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πόλης της Θεσσαλονίκης από ιστορική,
κοινωνική και οικονομική άποψη».
Τι θα γίνει με τον χείμαρρο που περνάει από την έκθεση;
Ένας ακόμα λόγος για την απομάκρυνση της ΔΕΘ και την δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου είναι η ιστορική διαδρομή ενός αρχαίου χειμάρρου μέσα από αυτή την έκταση σύμφωνα με τον Δρ. Βιολογίας, Οικολογίας και Συγγραφέας, Γιώργος Μπλιώνης. Ο ίδιος ανέφερε ότι
στο σημείο που βρισκόταν ο χείμαρρος, σήμερα βρίσκεται μια υπογειοποιημένη κατασκευή που σε κάθε μεγάλη νεροποντή πλημμυρίζει. « Είναι ένας χείμαρρος που έτσι κι αλλιώς χρειάζεται αναδιαμόρφωση στη σημερινή εποχή της κλιματικής αλλαγής. Το ερώτημα είναι: θα τον θάψουμε πιο βαθιά, με λίγο μεγαλύτερη διατομή ή θα τον ξαναφέρουμε στο φως, θα αποκαταστήσουμε την ανοιχτή του κοίτη και θα τον καταστήσουμε το κεντρικό και συνεκτικό στοιχείο μιας συνολικής ανάπλασης του χώρου, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μητροπολιτικού πάρκου με υψηλό πράσινο».Την τελευταία εκδοχή υποστήριξε ο Γ. Μπλιώνης, υπενθυμίζοντας και τα σχετικά αιτήματα της αυτοδιοικητικής κίνησης ΟΑ και της Οικ Κίνησης Θεσσαλονίκης , που εδώ και 30 τουλάχιστον χρόνια προσπαθούν να πείσουν για την αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου δικτύου αστικού πρασίνου στην πόλη , με επίκεντρο το μητροπολιτικό πάρκο της ΔΕΘ και του Γ’ Σώματος Στρατού.
Ζαρωτιάδης: «Διεκδικούμε την βιώσιμη ανάπτυξη του αστικού μέτρου»
«Η προοπτική της μεταφοράς δραστηριοτήτων εκτός της πόλης θα δώσει ανάσα και προοπτική οικονομικής ανάπτυξης με βιώσιμα χαρακτηριστικά στην Θεσσαλονίκη» τόνισε ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.
Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν τρία ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν με πρώτο και κύριο αυτό του προϋπολογισμού. «Ο αρχικός προϋπολογισμός σύμφωνα με τις ανακοίνωσης ήταν άνω των εκατό εκατομμυρίων και τώρα έχει τριπλασιάσει. Υπάρχει πρόβλεψη έτσι ώστε η χρηματοδότηση του έργου να πατήσει πάνω σε δημόσια επιδότηση ». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο κόστος ευκαιρίας.«Θέλουν την οικονομική ανάπτυξη των εκθεσιακών δραστηριοτήτων της πόλης όμως εμείς ακούμε ότι υπάρχει ζήτημα για το αν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο στα επόμενα 10 με 15 χρόνια στην πόλη.Το αστικό κέντρο μπορεί να αναπτυχθεί ως χώρος φιλοξενίας υπηρεσιών ωστόσο αυτή η εξυπηρέτηση δεν μπορεί να υποστηριχθεί κάνοντας ένα τέτοιο φαραωνικό έργο» ανέφερε ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης τονίζοντας ότι «η υποστήριξη των δικών μας θέσεων έχει να κάνει με την βιώσιμη ανάπτυξη του αστικού κέντρου».