ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Αποφυλακίζεται ο 60χρονος Ιρανός πρόσφυγας που συνελήφθη για διακίνηση μεταναστών

Μάριαν Μανού25 Σεπτεμβρίου 2024

Ανοίγει ο δρόμος της αποφυλάκισης για τον 60χρονο πρόσφυγα από το Ιράν, ο οποίος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, για μεταφορά οκτώ μεταναστών από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκη. Το δευτεροβάθμιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον καταδίκασε σε συνολική κάθειρξη επτά ετών και τεσσάρων μηνών. Σημειώνεται πως, πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε συνολική κάθειρξη 18 ετών, και από το 2021 κρατείται στις φυλακές των Τρικάλων.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον έκρινε ένοχο μόνο για την μεταφορά, όχι όμως με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη με σκοπό την κερδοσκοπία και του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου, καθώς και το ελαφρυντικό ότι η πράξη του ωθήθηκε από ταπεινά αιτία.

Κατά την απολογία του, υποστήριξε για ακόμη μια φορά ότι βρέθηκε στο τιμόνι του αυτοκινήτου ύστερα από απειλές που δέχθηκε ότι αν δε οδηγήσει το αυτοκίνητο θα τον εγκατέλειπαν σε εκείνο το σημείο.

«Ένα άτομο με απείλησε ότι θα με αφήσει στο δάσος των ελληνοτουρκικών συνόρων όπου είχαμε φτάσει διασχίζοντας προηγουμένως τον ποταμό Έβρο. “Έχουμε αυτοκίνητα αλλά δεν έχουμε οδηγούς” ήταν τα λόγια του. Ζήτησε να τον εξοφλήσω άμεσα παρότι η συμφωνία ήταν να γίνει η εξόφληση όταν θα έφτανα στον προορισμό. Δεν είχα χρήματα εκείνη την ώρα πάνω μου, καθώς θα μου έστελνε η κόρη μου από την Γερμανία» ανέφερε στην απολογία του ο 60χρονος

«Μου έδωσαν ένα κινητό τηλέφωνο από το οποίο έπαιρνα εντολές για τη διαδρομή, μία δεύτερη συσκευή κινητής τηλεφωνίας με gps και λίγα ψηλά για τα διόδια. Πιθανολογώ ότι στο αυτοκίνητο ήταν μία οικογένεια προσφύγων, ενώ κάποια άλλα άτομα βρίσκονταν στον χώρο των αποσκευών» περιέγραψε ο ίδιος στους δικαστές τις συνθήκες υπό τις οποίες ανέλαβα να εκτελέσει το δρομολόγιο.

Η υπόθεση του 60χρονου Ιρανού είχε λάβει δημοσιότητα οδηγώντας - με αφετηρία τη Γερμανία, όπου ζουν οι δύο κόρες του και ήταν ο προορισμός και του ίδιου - στην οργάνωση ενός κινήματος κατά της παράλογης ποινικοποίησης προσφύγων που συχνά χρησιμοποιούνται από οργανωμένα δίκτυα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.