Κριτική στη διοίκηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, για το Τεχνικό Πρόγραμμα που κατατέθηκε σήμερα προς έγκριση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις περισσότερες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις να εστιάζουν στον όγκο συνεχιζόμενων έργων από προηγούμενα έτη και να καταλογίζουν έλλειψη σχεδίου και οράματος.
«Δεν ενδιαφέρεστε να βάλετε τον πολίτη να συνδιαμορφώσει το Τ.Π. Ακόμη και αν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης, για να φέρει δώρα, θα πρέπει να του το ζητήσεις και για να ξέρεις τι να του ζητήσεις, πρέπει να συνειδητοποιήσεις τι θέλεις να ζητήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Έλλη Χρυσίδου.
Για χαμένη τετραετία έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, αναφερόμενος στα εμβληματικά έργα, προσθέτοντας ότι το ρήμα που χαρακτηρίζει την παρούσα διοίκηση του δήμου είναι το «περιμένουμε». Επιπλέον, ο κ. Βούγιας είπε ότι κάθε δημοτική αρχή είθισται να αφήνει ένα μεγάλο εργοτάξιο, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί με τη σημερινή διοίκηση, η οποία αναφέρεται σε μελέτες και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, παρότι έχει παρέλθει το μισό της θητείας της.
Αν ανατρέξει κάποιος στα ΜΜΕ που δημοσιοποίησαν το Τ.Π. του 2022, θα κρίνει πως «πάμε για ένα Τεχνικό Πρόγραμμα θαυμαστό, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα», δήλωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Ακόμη, δήλωσε ότι και το φετινό Τ.Π. πάει στην «πεπατημένη», αγνοώντας τις ανάγκες σε υποδομές που έχει η πόλη με κυριότερο εκείνες της υγείας. «Είναι κεντρική ευθύνη του δήμου, να πιέζει και να απαιτεί στην κυβέρνηση τη διαρκή ενίσχυση των νοσοκομείων», συνέχισε ο κ. Ζαριανόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε τη διοίκηση Ζέρβα ότι προκαλεί με τα λεγόμενα «εμβληματικά» και «φαραωνικά» έργα, όπως αυτό της ανάπλασης της Αριστοτέλους.
Μιλώντας για τη σχολική στέγη, ο κ. Ζαριανόπουλος έκανε λόγο για τραγική κατάσταση, ενώ για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ανέφερε ότι αυτή γίνεται σε «σαρδελοκούτια».
«Μας προβληματίζει και εμάς και θα έπρεπε και τη διοίκηση ότι η βασική πηγή χρηματοδότησης των έργων, η ΕΤΕπ, παύει να τα χρηματοδοτεί από το 2022», με αποτέλεσμα πολλά έργα να απειλούνται να μείνουν στον «αέρα», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος.
«Το Τ.Π. για κάθε δήμο είναι μια κορυφαία πράξη γιατί εκεί καταγράφονται οι στρατηγικές επιλογές και το όραμα της διοίκησης. Το τρίτο Τ.Π. που φέρνετε έρχεται χωρίς το τετραετές επιχειρησιακό πρόγραμμα», δήλωσε ο επικεφαλής της «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», Κωνσταντίνος Ξενόπουλος. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η διοίκηση Ζέρβα έχει σχέδιο που αποτυπώνεται στο τρίπτυχο έργα βιτρίνας, τουριστικοποίηση και παράδοση δομών της πόλης σε ιδιώτες.
Ο Γιώργος Ρακκάς, επικεφαλής της «Μένουμε Θεσσαλονίκη», είπε ότι «τα βασικά έργα περιστρέφονται γύρω από την ιδέα της τουριστικοποίησης», μία στρατηγική η οποία «δεν είναι βιώσιμη» και πρότεινε αντιθέτως τη θέσπιση πλαφόν στο Τ.Π. για παραγωγικές επενδύσεις, όπως η αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων για την παραγωγή ενέργειας. «Σε βάθος 5-6 χρόνων, ο δήμος πρέπει να παράγει από προστιθέμενη αξία 1-2 εκατ. ευρώ, ώστε να φτιάχνει πάρκα, ή να τα επιστρέφει με οποιονδήποτε τρόπο στους δημότες», συνέχισε ο κ. Ρακκάς.
«Λείπει ο στρατηγικός σχεδιασμός. Είναι και πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι. Περιέχει 160 έργα, «κάποτε» θα γίνουν και αυτά, σε... οκτώ χρόνια», σημείωσε δηκτικά ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», κατηγορώντας τη διοίκηση ότι απορροφάει ελάχιστα κονδύλια σε σχέση με όσα εγγράφει κάθε χρόνο στο Τ.Π., με αποτέλεσμα τα έργα να μην προχωρούν και να μεταφέρονται από τη μία χρονιά στην άλλη. «Η εισηγητική έκθεση το γράφει και με «καμάρι», ότι το 80% των έργων που θα απορροφήσουμε είναι έργα συνεχιζόμενα. Στα καινούργια η χρηματοδότηση είναι 49%, ούτε καν 50», πρόσθεσε ο κ. Ορφανός. «Ποια είναι η κατεύθυνση; θα γίνουμε «έξυπνη» πόλη; δεν βλέπω κάτι. Θέλουμε περιβάλλον και πράσινο; αν θέλουμε, με ένα εκατομμύριο, δεν γίνεται να πρασινίσει η Θεσσαλονίκη», δήλωσε ακολούθως ο κ. Ορφανός.