ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Απορρίφθηκε η εισήγηση Ζέρβα για αύξηση των δημοτικών τελών - Στα χέρια του Αγγελούδη «σκάει» η βόμβα

Δημήτρης Λαζόπουλος19 Δεκεμβρίου 2023

Στα χέρια της διοίκησης του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, θα σκάσει η «βόμβα» των δημοτικών τελών για το 2024 καθώς απορρίφθηκε σήμερα, Τρίτη, η εισήγηση της διοίκησης Ζέρβα για αύξηση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών κατά 35%, προκειμένου να καλυφθεί το άνοιγμα που θα προκύψει στα οικονομικά του δήμου από τα επιπλέον «βάρη» που θα φορτωθεί ο δήμος λόγω της διαχείρισης των απορριμμάτων και των αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Για να απορριφθεί η εισήγηση της διοίκησης Ζέρβα, που έλαβε 21 ψήφους κατά, 7 υπέρ και 1 λευκό, απαιτήθηκαν οι αρνητικές ψήφοι μελών της, όπως των αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων Κώστα Ιακώβου, Μαρίας Καραγιάννη, Σωκράτη Δημητριάδη. Νίκου Ζεϊμπέκη, Βασίλη Μωυσίδη. Βέβαια, η αύξηση δεν πέρασε «χάρη» και στην αποχή δημοτικών συμβούλων της νυν διοίκησης (Δαγκλής, Τανιμανίδου) και της επερχόμενης διοίκησης Αγγελούδη (Βούγιας, Γάκης, Τσαβλής).

Κατά της αύξησης των ανταποδοτικών τελών τάχθηκαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Μ. Κωνσταντινίδης, Γ. Ορφανός, Μ. Πασχαλίδου, Σ. Τζακόπουλος, Μ. Τρεμόπουλος, Γ. Καλφακάκου.

Την αποχή από την ψηφοφορία επέλεξαν επίσης ο Γ. Αβαρλής, ο Γ. Ρακάς, ενώ λευκό ψήφισε η κα Σπανού.

Υπέρ της αύξησης τάχθηκαν από το «στρατόπεδο» Ζέρβα οι Μ. Βαρσάμη, Ι. Κοσμοπούλου, Μ. Κούπκας, Π. Λεκάκης, Α. Μπαρμπουνάκης και Χ. Αηδονόπουλος.

Να σημειωθεί ότι κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν αποκρίθηκαν καν στην προσφώνηση του προέδρου του Δ.Σ., Πέτρου Λεκάκη, για να ψηφίσουν, μεταξύ αυτών και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης.

Κ. Ζέρβας: Δεν υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης

Στην αρχή της συζήτησης και μιλώντας από το βήμα του Δ.Σ. ο απερχόμενος δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπερασπίστηκε την απόφασή του για τις μειώσεις 30% στα δημοτικά τέλη τα προηγούμενα χρόνια. «Υπήρχε συνέπεια σε αυτά που είχα υποσχεθεί προεκλογικά το 2019», είπε και υποστήριξε πως αυτή η μείωση επέστρεψε στην πόλη και μάλιστα οριζόντια περίπου 50 εκατ. ευρώ σε «μια εποχή που οι επιπτώσεις της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης» είχαν ήδη φανεί.

Σήμερα δεν υπάρχουν ούτε μαύρες τρύπες ούτε άδεια ταμεία, διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εξήγησε: Τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου, συνολικά, ήταν την προηγούμενη Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, στα 35 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 17 εκατομμύρια ευρώ είναι τακτικά, 6 εκατομμύρια έκτακτα ανειδίκευτα και 12 εκατ. τα έκτακτα ειδικευμένα.

Τα «βάρη» που θα εφαρμοστούν στους δήμους από το 2024

Μιλώντας για το κενό που προκύπτει στα οικονομικά του δήμου εξαιτίας των δημοτικών τελών, ο κ. Ζέρβας ανέφερε πως «Την έμαθε περισσότερος κόσμος αυτή την υπόθεση μετά τη δική μας δημοσιοποίηση για το αίτημα που καταθέσαμε στην κυβέρνηση για ενίσχυση 8,5 εκατ. ευρώ λόγω των αποφάσεων της Πολιτείας που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά». 

Αυτές οι αποφάσεις αφορούν:

  • τις επικείμενες αυξήσεις 7,5% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, 
  • την αύξηση των τελών ταφής απορριμμάτων και μάλιστα αναδρομικά από το 2022 
  • την αύξηση της τιμολογιακής πολιτικής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κεντρικής Μακεδονίας κατά 39% και 
  • την ένταξη των νομικών οντοτήτων του δήμου στον κεντρικό δήμο. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης Ζέρβα η απορρόφηση των νομικών οντοτήτων από τον κεντρικό δήμο θα κοστίζει επιπλέον 655.000 ευρώ ετησίως, η αύξηση των τελών ταφής θα κοστίζει 6,7 εκατομμύρια ευρώ για το 2024, η αύξηση της τιμολογιακής πολιτικής του ΦΟΔΣΑ 1,9 εκατ. ευρώ ετησίως και η αύξηση των μισθών των υπαλλήλων 5,2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το καθένα ξεχωριστά θα μπορούσε να το καλύψει ο δήμος, αλλά όταν προέκυψε όλο το ποσό από τις επιβαρύνσεις, τότε η διοίκηση ζήτησε επιπλέον χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, είπε ακολούθως ο κ. Ζέρβας.


Το «φυσιολογικό» έλλειμμα και το «λογιστικό πλεόνασμα»

Επιχειρώντας να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει ακόμη και στη δική του παράταξη, ο κ. Ζέρβας είπε ότι ο δήμος λειτούργησε κανονικά όλο το διάστημα της διακυβέρνησής του αντιμετωπίζοντας και νέες πιέσεις όπως ο πληθωρισμός. Μόνο από τις ανατιμήσεις του γάλακτος ο δήμος αναγκάστηκε να αυξήσει τον προϋπολογισμό του για αγορά γάλακτος κατά 400.000 ευρώ, σημείωσε σχετικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Για το αυξημένο έλλειμμα που καταγράφηκε για το 2022, ο κ. Ζέρβας επέμεινε ότι «μπορεί να ισοσκελιστεί το 2024 ακόμη και αν δεν ευοδωθεί το αίτημα του δήμου για επιπλέον χρηματοδότηση». Πρόσθεσε, δε, πως «για κάθε δήμο με λογιστικό πλεόνασμα θα σας δείξω 30 δήμους με λογιστικό έλλειμμα και λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως εμείς». 

Υπό αυτό το πρίσμα «Θα έκανα ακριβώς την ίδια επιλογή αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω σε εκείνες τις δύσκολες ημέρες του 2020 και του 2021» διαμήνυσε ο Κ. Ζέρβας αναφερόμενος στις οριζόντιες μειώσεις των δημοτικών τελών στις οποίες προχώρησε η διοίκησή του.

Η «σπόντα» στη διοίκηση Αγγελούδη και η ψήφος κατά συνείδηση

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην επερχόμενη διοίκηση Αγγελούδη. «Ακούστηκε ότι αν δεν ψηφιστούν τα δημοτικά τέλη (σ.σ. σήμερα) ο δήμος θα μπει σε περιπέτειες με τρίμηνο αναγκαστικό προϋπολογισμό. Αυτό είναι άλλος ένας μύθος» ανέφερε και υπογράμμισε ότι η νομοθεσία προβλέπει ανώτερη προθεσμία τους τρεις μήνες για την κατάθεση του προϋπολογισμού. «Δεν υποχρεώνει κανέναν να περιμένει 3 μήνες. Σχέδιο προϋπολογισμού υπάρχει για να μην υπάρξει ακριβώς τέτοιο πρόβλημα», επέμεινε ο ίδιος. 

«Η νέα διοίκηση μπορεί μέσα στην πρώτη κιόλας βδομάδα του Ιανουαρίου να έχει ψηφίσει ό,τι χρειάζεται για να υπάρχει ο απαραίτητος προϋπολογισμός. Οτιδήποτε άλλο ακούγεται είναι αφηγήματα προεκλογικά και δεν αφορούν την αλήθεια», δήλωσε ο κ. Ζέρβας και κάλεσε κάθε δημοτικό σύμβουλο να ψηφίσει κατά συνείδηση.

Τα σενάρια για το έλλειμμα, τα «χαράτσια» και η στάση των εκλεγμένων με τον Στ. Αγγελούδη

Προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» και εκλεγμένος με την παράταξη του νέου δημάρχου, Στέλιου Αγγελούδη, αναφέρθηκε στις συζητήσεις-συναντήσεις για τα οικονομικά του δήμου που έχει η παράταξη του τελευταίου με τη διοίκηση Ζέρβα στο πλαίσιο της μετάβασης εξουσίας.

«Λάβαμε μία πρόταση που αφορούσε την πορεία των οικονομικών όσον αφορά το κόστος καθαριότητας και φωτισμού», ανέφερε ο κ. Γάκης και συμπλήρωσε πως μέσα υπήρχαν δύο σενάρια. Το ένα, το καλό, με κόστος 57 εκατ. ευρώ και το άλλο, το κακό, με 63,7 εκατ. ευρώ. Στο τελευταίο συγκαταλέγονται τα τέλη του ΦΟΔΣΑ συν το τέλος ταφής το οποίο μπαίνει για πρώτη φορά και αφορά το 2022, το 2023 και το 2024. «Δεν ήταν κάτι άγνωστο και έρχεται μαζεμένο το 2024. Το τέλος ταφής για την ανακύκλωση ήρθε για να μείνει για πάντα. Άρα αλλάζει το κόστος καθαριότητας. Προσαυξάνεται αναπόφευκτα σε ένα πολύ μεγάλο ποσό», παρατήρησε ο κ. Γάκης.


Σχολιάζοντας όσα έχει πει ο κ. Ζέρβας για έσοδα 23 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά τέλη, ο Βασίλης Γάκης υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος και εισπράξεις από βεβαιωθέντα της προηγούμενης χρονιάς και από βεβαιωθέντα προηγούμενων ετών που έχουν όμως χαμηλή εισπραξιμότητα. Κάθε χρόνο η εισπραξιμότητα των τελών δεν κάλυπτε τις δαπάνες, οπότε η διοίκηση έπαιρνε χρήματα από άλλους πόρους (σ.σ. ΤΑΠ, φόρο ηλεκτροδοτούμενων, κοιμητήρια, στάθμευση κ.α.), συνέχισε ο κ. Γάκης. «Αυτά που τραβάνε εις βάρος ποιου είναι;» διερωτήθηκε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως τραβώντας χρήματα για να καλύψουν το κόστος της καθαριότητας περιόρισαν τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής σε άλλους τομείς.

«Έπρεπε η διοίκηση Ζέρβα να αφήσει ένα αποθεματικό, όπως βρήκε ο κ. Ζέρβας το 2019 από τη διοίκηση Μπουτάρη», κατέληξε ο κ. Γάκης.

Ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», διαμήνυσε πως «Δεν είμαι πρόθυμος να βάλω νέα βάρη στους πολίτες όταν δεν ξέρω τι θα κάνει η καινούργια διοίκηση. Πέστε την αλήθεια τι ακριβώς συμβαίνει, τι αποφασίζει ο δήμος, για να προχωρήσει η πόλη».

Διαφάνεια για την προέλευση των χρημάτων και τον τρόπο αξιοποίησής τους ζήτησε από τη διοίκηση Ζέρβα ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, ο οποίος επίσης θα είναι στη διοίκηση του Στ. Αγγελούδη. Ειδικά σε ό,τι αφορά την εξ' αρχής διαφαινόμενη καταψήφιση της εισήγησης για αύξηση των δημοτικών τελών ακόμη και από στελέχη της διοίκησης Ζέρβα, ο κ. Βούγιας έκανε λόγο για «στοιχεία διαλυμένης παράταξης», ενώ για την παρότρυνση του κ. Ζέρβα να ψηφίσουν κατά συνείδηση οι δημοτικοί σύμβουλοι είπε πως «κλείνει το μάτι στους δημοτικούς συμβούλους να μην ψηφίσουν την αύξηση των δημοτικών τελών».

Κατά της αύξησης των δημοτικών τελών τάχθηκε και η Λουκία Αργυριάδου, επικεφαλής της «Πόλη Ανάποδα».


Ο χειρότερος δήμαρχος στην ιστορία της Θεσσαλονίκης και το «μαξιλάρι» του Μπουτάρη που κάλυψε τις «τρύπες»

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε δημάρχου και εν προκειμένω του Κ. Ζέρβα για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά του δήμου, αν και χαρακτήρισε τον κ. Ζέρβα ως τον χειρότερο δήμαρχο στην ιστορία της πόλης.

«Το πρόβλημα είναι ποιος θα ακολουθήσει ποια πολιτική. Υπάρχει περίπτωση αν η επόμενη διοίκηση, όποια κι αν είναι, αν είναι προσδεμένη στην οποιαδήποτε πολιτική της κυβέρνησης που αποσπά από τους δήμους όλα τα κονδύλια, είναι απολύτως βέβαιο ότι, όποιος κι αν ήταν επόμενος δήμαρχος, θα έχουμε χειρότερο δήμαρχο ακόμη και από τον Ζέρβα», προειδοποίησε αμέσως μετά απευθυνόμενος προς την επερχόμενη διοίκηση Αγγελούδη.


Επίσης, ο κ. Ζαριανόπουλος έκανε λόγο για μηδενικά ουσιαστικά τεχνικά έργα με πανάκριβες μελέτες και καταστροφή της προσωπικότητας της πόλης, την ώρα που «έχουμε ανάγκες σε σχολεία, αντισεισμική προστασία και αντιπλημμυρική προστασία».

«Πάμε για αυξήσεις στα τέλη. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι θα πληρώσει πολλά περισσότερα δημοτικά τέλη, τουλάχιστον 35%», ξεκαθάρισε ο κ. Ζαριανόπουλος και ρώτησε τις διοικήσεις Ζέρβα και Αγγελούδη: «Ποιους καλείτε να πληρώσουν 35% περισσότερο; Αυτούς που δεν μπορούν τα βγάλουν πέρα με το σούπερ μάρκετ;».

Συμπλήρωσε, δε, πως «Κατάλαβε κανείς πολίτης στην τσέπη του αυτές τις μειώσεις; Όχι, διότι όσα χάθηκαν από τις μειώσεις αναπληρώθηκαν από την τακτοποίηση των τετραγωνικών μέτρων» και επανέλαβε το αίτημα να υπάρχει διαφορετικός υπολογισμός των τελών μεταξύ κατοίκων και επιχειρήσεων. Δεν μπορεί να πληρώνει μια πολυεθνική ή ένα σούπερ μάρκετ το ίδιο με έναν άνεργο στην Παναγιά Φανερωμένη, είπε σχετικά ο κ. Ζαριανόπουλος.

Υπενθύμισε, δε, ότι επί διοίκησης Ζέρβα ξοδεύτηκαν 18 εκατομμύρια ευρώ για 10.000 φωτιστικά, κατήγγειλε ότι παρά τις εργολαβίες στην καθαριότητα δεν υπάρχουν απορριμματοφόρα, ενώ στηλίτευσε και την απόφαση για τα «48 «απίστευτα» σπιτάκια ανακύκλωσης που τρίβουν τα μάτια τους ακόμη και στην Ε.Ε. για το κόστος τους».

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για την οικονομική πολιτική του δήμου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σωκράτης Δημητριάδης, σημείωσε πως «έχουμε κάνει όλα τα δυνατά σενάρια για να μην μετακυλήσουμε το βάρος των κρίσεων που αντιμετωπίσαμε ως διοίκηση στους πολίτες. Φτάσαμε να δώσουμε 30% μείωση (σ.σ. στα δημοτικά τέλη) και μας έλεγαν να δώσουμε 35%».

Έπειτα ρωτήθηκε γιατί ψήφισε λευκό στην Οικονομική Επιτροπή για την εισήγηση αύξησης των δημοτικών τελών. Όπως είπε «ήταν μόνο και μόνο για να έρθει το θέμα στο πλέον αρμόδιο συμβούλιο που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο που έτσι κι αλλιώς ερχότανε και με το αρνητικό του Γ. Ορφανού». Βέβαια, λίγο μετά ο κ. Δημητριάδης καταψήφισε την αύξηση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών.


Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, λίγο πριν την ψήφιση, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η εισπραξιμότητα των δημοτικών τελών ανέρχεται περίπου στο 95%. Αναφορικά με το «μαξιλαράκι» των 18 εκατομμυρίων ευρώ που παρέδωσε η διοίκηση Μπουτάρη σε εκείνη του κ. Ζέρβα, ο Σ. Δημητριάδης σχολίασε πως «αν θυμάστε, είχαμε COVID, ενεργειακή κρίση, ανατιμήσεις. Αυτά είναι επιπλέον έξοδα και για να τα μη μετακυλήσουμε στους πολίτες μπήκαμε στη διαδικασία, κάναμε τη μείωση του 30% στα δημοτικά τέλη και τραβούσαμε από το «μαξιλαράκι»».

Ο Μιχάλης Κούπκας, αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και πρώτος αντιδήμαρχος Οικονομικών επί ημερών Ζέρβα, υποστήριξε ότι το 2019 «παραλάβαμε έναν φτωχό δήμο» χωρίς υπέρογκα αποθεματικά, «χωρίς μαξιλαράκια και κρεβατοκάμαρες, χωρίς φορολογική ενημερότητα για 18 μήνες», με ουρές πολιτών που έφταναν μέχρι την οδό 3ης Σεπτεμβρίου για να εξυπηρετηθούν στα γκισέ. Τότε, ο δήμος δεν ήξερε πόσα του χρωστάει ο κάθε δημότης και ταυτόχρονα είχε οφειλές σε προμηθευτές, πρόσθεσε ο κ. Κούπκας.

Η τοποθέτηση του τελευταίου προκάλεσε την αντίδραση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, Σάκη Τζακόπουλου, ο οποίος διερωτήθηκε πώς γίνεται ένας φτωχός δήμος να προβαίνει από το 2019 σε μειώσεις δημοτικών τελών 30%. Μάλιστα ο κ. Τζακόπουλος τόνισε πως τότε η αντιπολίτευση προειδοποιούσε τη διοίκηση Ζέρβα ότι αυτές οι οριζόντιες μειώσεις θα οδηγήσουν στα οικονομικά αποτελέσματα που καταγράφονται σήμερα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε με απλή πλειοψηφία τον καθορισμό των υπόλοιπων τελών (κοινόχρηστων χώρων, στάθμευσης και κοιμητηρίων) για το 2024.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.