ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Άρχισαν τα έργα στο Καπάνι

Σοφία Χριστοφορίδου09 Φεβρουαρίου 2023

Άρχισαν οι εργασίες για την αναβάθμιση της αγοράς Βλάλη, της πιο παλιάς παραδοσιακής αγοράς τροφίμων της Θεσσαλονίκη, μέσω του προγράμματος «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου». Η προηγούμενη μεγάλη παρέμβαση στο Καπάνι χρονολογείται από την εποχή την εποχή της πολιτιστικής πρωτεύουσας, στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Η αγορά Βλάλη, ή Καπάνι, μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής. Δρόμοι με λακκούβες, σκουπίδια και έλλειψη καθαριότητας στο οδόστρωμα, αυτοσχέδιες κατασκευές και κακές συνθήκες υγιεινής σε κάποια καταστήματα, συνθέτουν μία εικόνα εγκατάλειψης.

Προκειμένου να αναβαθμίσει την αγορά ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε υποβάλει ήδη από το 2017 φάκελο ένταξης στο πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» και μετά από αρκετές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις οι τελικές υπογραφές «έπεσαν» το περασμένο φθινόπωρο.

Μέσω του προγράμματος θα γίνουν παρεμβάσεις υποδομής, που μπορεί να μην είναι ορατές αλλά είναι απολύτως απαραίτητες, αλλά και παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την όψη των καταστημάτων στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου.

Το έργο έχει χρόνο υλοποίησης τους 18 μήνες, και παρότι η καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος είναι στο τέλος του 2023 ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μάκης Κυριζίδης εκτιμά ότι θα δοθεί παράταση.

«Η εικόνα της αγοράς δεν είναι καλή, τόσα χρόνια δεν έχουν ρίξει ούτε φράγκο στην αγορά. Μόνο εμείς καθαρίζουμε, δεν μπήκε ποτέ ο δήμος να καθαρίσει. Οι περισσότεροι πελάτες μας είναι άνθρωποι ηλικιωμένοι, συνέχεια σκοντάφτουν στις λακκούβες και πέφτουν» μας λέει ο Γιάννης Τσάκος που εργάζεται σε ιχθυοπωλείο στο Καπάνι.

«Επιτέλους ας γίνει κάτι. Αλλά αν δεν δω να γίνεται το πλακόστρωτο δεν θα το πιστέψω» προσθέτει. «Καταρχάς ας κάνουν το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, γιατί δεν είναι όλα τα μαγαζιά συνδεδεμένα και οι σωλήνες είναι παμπάλαιες. Πρέπει να γίνουν και οι δρόμοι... Μακάρι να γίνει κάτι καλό» μας λέει ο Νίκος Ευσταθιάδης, που διατηρεί μανάβικο στο Καπάνι.

Έργα υποδομής

Η αναβάθμιση της αγοράς θα αρχίσει με αντικατάσταση των αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων με νέο αγωγό σύγχρονης τεχνολογίας, που θα έχει τη δυνατότητα εύκολου και άμεσου ελέγχου. 

Τα έργα εκτελεί η ΕΥΑΘ, με χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από ίδιους πόρους. Τα δίκτυα θα κατασκευαστούν ώστε να έχουν διάρκεια ζωής 60-70 χρόνια και ο στόχος είναι να συνδεθούν όλα τα καταστήματα, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχαν πολλές παράνομες συνδέσεις. Ήδη τα συνεργεία της ΕΥΑΘ έχουν εγκατασταθεί στην οδό Σπανδωνή, πρώτα για τα δίκτυα αποχέτευσης και μετά για τα της ύδρευσης και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι οδοί Ασκητού και Βλάλη.

Οι εργασίες θα προχωρούν τμηματικά, με τον δήμο Θεσσαλονίκης να έπεται για να εκτελεί τα έργα οδοποιίας ανά επιμέρους περιοχές της αγοράς. «Κατ’ αυτό τον τρόπο, προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε την αναστάτωση και να μην διαταράξουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς» εξηγεί ο κ. Κυριζίδης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται να αναβαθμιστούν οι πεζόδρομοι Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκληπιού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδωνή, κ.ά., ενώ παράλληλα θα γίνουν ανακατασκευές πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, δενδροφυτεύσεις και θα τοποθετηθεί οπτική ίνα.

Τα έργα που θα εκτελέσει ο δήμος ήταν αρχικού προϋπολογισμού 2.883.656 ευρώ (εκ των οποίων οι 569.656 ευρώ για ανάπτυξη υποδομών τύπου «Smart Cities»). Τον Νοέμβριο του 2022 κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του σχετικού διαγωνισμού την εταιρεία VALCON ΑΤΕ με μέσο ποσοστό έκπτωσης 34%, υπογράφοντας σύμβαση με τον δήμο έναντι 1.938.494 ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) του ΕΠΑΝΕΚ με 1,5 εκατ. ευρώ και πόρους του Δήμου 438.494 ευρώ.

Προσόψεις ενιαίας αισθητικής

Μέσω του προγράμματος θα διατεθούν 230.850 ευρώ για παρεμβάσεις στις προσόψεις των καταστημάτων, ώστε να αποκτήσουν ενιαία αισθητική. Για κάθε επιχείρηση θα διατεθούν περί τις 2.000 ευρώ κατά το μέγιστο, για ελαιοχρωματισμό, πινακίδες, νέες τέντες και στόρια. Παρότι οι ίδιοι οι καταστηματάρχες δεν θα επιβαρυνθούν ούτε με ένα ευρώ, σε πρώτη φάση εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα 121 από τα συνολικά 220 καταστήματα. 

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (ΣΕΠΙΚ) θα επιχειρήσει να διευρύνει τον αριθμό των καταστημάτων που τελικά θα συμφωνήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αυτό το διάστημα ο ΣΕΠΙΚ προετοιμάζει τον σχετικό διαγωνισμό για να προχωρήσει και η διαμόρφωση των προσόψεων των καταστημάτων.

«Το πρόγραμμα είναι μια καλή αρχή» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΕΠΙΚ Χρήστος Νικολόπουλος. «Ελπίζουμε να συμπαρασύρουμε όλους τους συναδέλφους καταστηματάρχες, ώστε μαζί να βελτιώσουμε την εικόνα της αγοράς, φροντίζοντας ο κάθε ένας για την καθαριότητα» προσθέτει, σημειώνοντας ότι μετά το «λίφτινγκ» στο Καπάνι θα πρέπει να καταρτιστεί νέος κανονισμός λειτουργίας, με εγγυητή της εφαρμογής του τον Σύλλογο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.02.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.