ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Με πορεία τιμήθηκε η μνήμη του Παύλου Φύσσα 11 χρόνια μετά τη δολοφονία του (βίντεο, φωτ.)

Αλκίνοος Βλαχόπουλος18 Σεπτεμβρίου 2024

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα, εκατοντάδες διαδηλωτές τίμησαν την μνήμη του Παύλου Φύσσα, ο οποίος σαν σήμερα, πριν 11 χρόνια, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, στο Κερατσίνι.

«Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί», είναι ένα από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές, με τα πανό να γράφουν μηνύματα κατά του ρατσισμού και του φασισμού. 

Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 6:00 το απόγευμα από την πλατεία της Καμάρας, όπου νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση. Κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με μέτωπο προς δυτικά και ολοκληρώθηκε περίπου στις 8:00.

Στην πορεία συμμετείχαν μέλη συλλογικοτήτων, αριστερών οργανώσεών, κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι. Η τροχαία πραγματοποίησε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε σημεία που κινούνται οι διαδηλωτές ενώ ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονταν επί ποδός. 

Οδός Παύλου Φύσσα και στην Θεσσαλονίκη 

Σημειώνεται ότι ο δήμος Νεάπολης – Συκεών αποφάσισε να δώσει το όνομα του Παύλου Φύσσα σε οδό που βρίσκεται στην περιοχή του Επταπυργίου. Μάλιστα την περασμένη Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίασή του, αποφάσισε την ονοματοδοσία της ανώνυμης οδού που ξεκινάει από την οδό Επταπυργίου και φτάνει έως τη συμβολή των οδών Κουντουρά με Σαπουντζόγλου σε οδό Παύλου Φύσσα. Η επιλογή της οδού έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς γειτνιάζει με το Επταπύργιο, έναν χώρο που είναι συνυφασμένος με την αντίσταση του λαού ενάντια στον ναζισμό.

Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ήταν στις 17:30 στην Καμάρα και ανταποκρίθηκαν πολίτες, φοιτητές, μέλη εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων, του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και άλλων συλλογικοτήτων.

Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε με μαχαίρι σε ηλικία 34 ετών από το μέλος της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Γιώργο Ρουπακιά.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τη συγκέντρωση στην Καμάρα




Τα καλέσματα για πορείες σε πόλεις της χώρας

Αθήνα: 17:30 στο μνημείο Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι

Πάτρα: 18:00 στην πλατεία Γεωργίου

Ρέθυμνο: 18:00 στη Δημαρχείο Ρεθύμνου

Βόλος: 18:00 στην πλατεία Ελευθερίας

Ιωάννινα: 18:00 στην Περιφέρεια Ηπείρου

Κομοτηνή: 18:00 στην πλατεία Ειρήνης

Κως: 18:30 στην πλατεία Ελευθερίας

Ηράκλειο: 19:00 στην πλατεία Λιονταριών

Χανιά: 19:00 στην πλατεία Αγοράς

Αγρίνιο: 19:00 στην πλατεία Δημάδη

Καβάλα: 19:00 στο λιμάνι Καβάλας

Καρδίτσα: 19:00 στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας

Τρίκαλα: 19:00 στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

Κέρκυρα: 19:00 στην Ανουντσιάτα

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.