ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Αρνούνται την κατηγορία οι διευθύνοντες της μονάδας φροντίδας όπου πέθαναν από κορονοϊο 28 ηλικιωμένοι

Μάριαν Μανού28 Ιουνίου 2024

Με τις απολογίες των ιδιοκτητών του γηροκομείου οι οποίοι κατηγορούνται για τον θάνατο δεκάδων ηλικιωμένων, λόγω κορονοϊού, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται δυο αδέρφια, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, όπως και η διευθύνουσα σύμβουλος της συγκεκριμένης μονάδας, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση μέτρων σχετικών με την αποτροπή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Οι δυο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία. Περίγραψαν ενώπιον του δικαστηρίου όλα τα μέτρα προστασίας που έλαβαν ύστερα από την εμφάνιση της πανδημίας. «Πήραμε μέτρα από τον Φεβρουάριο του 2020, επειδή οι άνθρωποι ήταν πολύ ευάλωτοι. Φορούσαμε μάσκα, εμβολιαζόμασταν. Κάναμε συναντήσεις, με γιατρούς και ψυχολόγο. Το πρώτο μέτρο ήταν να αποκλείσουμε τους συγγενείς από τους περιθαλπτόμενους, να φοράμε μάσκες υψηλής προστασίας που ήταν τότε πραγματικά δυσεύρετες, ποδονάρια, στολές κλπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως υποστήριξε ορίστηκε και πρωτόκολλο για την εισαγωγή, σύμφωνα με το οποίο, «όποιος είχε επαφή με κρούσμα έμενε στο σπίτι επί 14 μέρες και επανερχόταν με τεστ αντισωμάτων. Η παραλαβή γινόταν στην είσοδο με κανόνες απολύμανσης».

«Για ποιον λόγο να μην τηρήσουμε τις οδηγίες; Αυτό που συνέβη ήταν συγκλονιστικό για μας. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν οικογένεια», είπε ολοκληρώνοντας την απολογία του.

Για τη σχέση της με τη μονάδα φροντίδας των ηλικιωμένων έκανε λόγο η έτερη κατηγορούμενη διοικητικά υπεύθυνη της μονάδας. «Η μονάδα είναι η οικογένειά μου. Εκεί μεγάλωσα. Δεν έχουμε λείψει Χριστούγεννα και Πάσχα. Το σοκ ήταν ότι δεν μπορούσαμε να είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Να είναι κλεισμένοι να μην μπορούμε να τους αγκαλιάσουμε. Ο θάνατος αυτών των ανθρώπων μας έχει συγκλονίσει. Μου στοίχισε πάρα πολύ», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το επίδικο χρονικό διάστημα, νόσησαν 69 φιλοξενούμενοι και 10 εργαζόμενοι, από τους οποίους 28 απεβίωσαν. Οι θάνατοι των ηλικιωμένων σημειώθηκαν από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά την υποβολή του σχετικού πορίσματος και την έρευνα που προηγήθηκε. Σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διαπιστώθηκε ότι στο γηροκομείο νοσηλεύονταν υπεράριθμοι τρόφιμοι, αφού από 88 που θα έπρεπε, ήταν τελικά 156 ηλικιωμένοι. Επίσης, οι εργαζόμενοι δεν επαρκούσαν για να περιθάλψουν τόσους πολλούς ανθρώπους.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Δευτέρα με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.