Με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα της ασύρματης δικτύωσης εξοπλίστηκε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου εγκαταστάθηκαν 90 συσκευές για ασύρματη πρόσβαση (Access Points) που υποστηρίζουν WiFi 6ης γενιάς, καθώς και δύο ελεγκτές διασύνδεσης. Έτσι, σχεδόν το σύνολο του Ιδρύματος καλύπτεται επαρκώς για τις ανάγκες τόσο του φοιτητικού δυναμικού και του διδακτικού προσωπικού, όσο και των διοικητικών υπηρεσιών.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών, Διοικητικών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Νικόλαος Σαμαράς, επισήμανε ότι «με την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου εξοπλισμού ασύρματης δικτύωσης, καλύπτεται πλέον το 100% των αμφιθεάτρων, αιθουσών και των εργαστηρίων διδασκαλίας του Ιδρύματος, καθώς και τα γραφεία των ορόφων. Μάλιστα, η συνολική εγκατάσταση είναι επεκτάσιμη και συμβατή με εξοπλισμό ο οποίος ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «έπειτα και από την πρόσφατη εγκατάσταση των διαδραστικών οθονών σε 23 χώρους διδασκαλίας του Ιδρύματος ολοκληρώνουμε με γοργούς ρυθμούς τη ριζική βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα κονδύλια που διατίθενται στο πλαίσιο της Πράξης ΗΦΑΙΣΤΟΣ, “Εκσυγχρονισμός των δικτυακών υποδομών του συνόλου των Φορέων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας”, με αναθέτουσα Αρχή το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας & Έρευνας ΑΕ– ΕΔΥΤΕ ΑΕ.».
Η εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό του Κέντρου Υπολογιστών και Δικτύων (ΚΥΔ) σε όλες τις αίθουσες και τα αμφιθέατρα διδασκαλίας του πρώτου ορόφου (κτίρια ΓΔ, ΗΘ, ΚΖ), στις αίθουσες διδασκαλίας 11 έως 16 του ημιώροφου του κτιρίου ΚΖ, στα αμφιθέατρα 2, 3 και 14 του ισογείου (κτίρια ΓΔ και ΗΘ), σε όλους τους ορόφους από τον 2ο των πύργων ΓΔ, ΗΘ και ΚΖ και όπου υπάρχουν Εργαστήρια των Τμημάτων, στο Κεντρικό Εργαστήριο του ΚΥΔ, στην Αίθουσα Τηλεκπαίδευσης και στην Αίθουσα Συνεδρίων «Ηλίας Κουσκουβέλης» του 1ου ορόφου του κτιρίου ΓΔ, καθώς και στο δεύτερο υπόγειο, στα Εργαστήρια των Τμημάτων Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης και Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών.
Όπως διευκρινίζει ο προϊστάμενος του Τμήματος Στατιστικής, Μηχανοργάνωσης και Πληροφορικής, Μάνος Κοντάκης, «τα “Access Points” υποστηρίζουν την τεχνολογία WiFi 6ης γενιάς και συνδέονται σε έναν ελεγκτή ο οποίος τα παραμετροποιεί σε πραγματικό χρόνο ρυθμίζοντας την ισχύ τους, τα κανάλια εκπομπής -για να μην υπάρχουν παρεμβολές-, τα δίκτυα που εκπέμπουν, κ.λπ. Η ρύθμιση της ισχύος εκπομπής γίνεται με συνεχή δειγματοληψία σημάτων όλων των συσκευών εκπομπής και η κάθε κεραία προσαρμόζει την ισχύ της με κριτήριο τη βελτιστοποίηση της κάλυψης, την ελαχιστοποίηση των παρεμβολών και τη διατήρηση της ισχύος στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, πάντοτε ακολουθώντας τα διεθνή όρια. Υποστηρίζουν την ταυτόχρονη εκπομπή δύο διαφορετικών ασυρμάτων δικτύων, δηλαδή πρώτον του eduroam με σύνδεση μέσω του ιδρυματικού λογαριασμού και δεύτερον του Uom Wifi για πρόσβαση με συνθηματικό εκτός του Ιδρυματικού λογαριασμού».