ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αύριο ο τελικός του διεθνούς διαγωνισμού πιάνου «Γιώργος Θυμής»

Κυριακή Τσολάκη17 Ιανουαρίου 2019

«Ο διαγωνισμός δεν είναι ο αυτοσκοπός μου. Είναι μια ευκαιρία για μένα  να παίζω σε διαφορετικές χώρες και να αποκτώ εμπειρίες με άλλες ορχήστρες, να γνωρίζω ένα διαφορετικό κοινό ή να αλλάζω εικόνες», λέει ο Lev Terskov από το Κρανσογιάρσκ. «Αν κάποιος προσεγγίσει έναν διαγωνισμός όχι μόνο με τον διαγωνιστικό του χαρακτήρα αλλά ως μια ευκαιρία να μάθει και να εξελιχθεί τότε δεν πρέπει να τρομάζει», τονίζει ο Aleksandr Zakharov από τη Μόσχα. «Νομίζω ότι η μουσική είναι ένα συναίσθημα και κάθε φορά μου μελετάω ένα έργο ο συνθέτης μου δίνει την ευκαιρία να αισθανθώ το έργο του για να μπορέσω με αυτόν τον τρόπο να το μεταδώσω και στο κοινό», συμπληρώνει ο Bowen Li από τη μακρινή Κίνα…. Είναι και οι τρεις τους νέοι πιανίστες, γεννημένοι μεταξύ των αρχών και του τέλους της δεκαετίας του ’90, που αναζητούν ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο ώστε να αναδείξουν το ταλέντο τους και να εκτονώσουν την αγάπη τους για την τέχνη τους. Μια από αυτές τους έδωσε ο 9ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «Γιώργος Θυμής», που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του οποίου οι τρεις τους επεκράτησαν ανάμεσα σε δεκάδες ομότεχνούς τους από όλο τον κόσμο.

Ενόψει του αυριανού τελικού οι τρεις φιναλίστ, ξεδίπλωσαν πριν λίγη ώρα στην αίθουσα δοκιμών της ΚΟΘ μερικές εντυπώσεις από την εμπειρία τους αυτή. Μαζί τους και η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού που αποτελείται από 7 παγκοσμίως καταξιωμένους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες του είδους. Πρόκειται για τους  Κυπριανό Κατσαρή (Γαλλία), Pierre Reach (Γαλλία), Idith Zvi (Ισραήλ), Γιώργο Κωνσταντινίδη (Ελλάδα), Jura Margulis (Ρωσία), Gabriel Tacchino (Γαλλία), Μαρία Παναγιωτίδου (Ελλάδα).   

Στον φετινό διαγωνισμό που διεξάγεται από τις 10 Ιανουαρίου στην αίθουσα δοκιμών της ΚΟΘ στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και την ΚΟΘ σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετείχαν συνολικά 64 πιανίστες από 18 χώρες. Ο διαγωνισμός φέρει το όνομα του σπουδαίου πιανίστα, μαέστρου και συνθέτη, τέως διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Γιώργου Θυμή (1924-2009). Οι πιανίστες που συμμετείχαν φέτος είναι γεννημένοι μετά το 1986, ενώ προέρχονταν από 18 χώρες: Ρωσία (13), Ρουμανία (1), Νότιος Κορέα (14), Κίνα (6), Ιαπωνία (7), Ουκρανία (1), Πολωνία (2), Βουλγαρία (2), Ηνωμένο Βασίλειο (1), Βοσνία και Ερζεγοβίνη (1), Ιταλία (3), Αρμενία (1). Όλοι τους διεκδίκησαν τα σημαντικά έπαθλα της διοργάνωσης: Α΄ Βραβείο (χρηματικό έπαθλο 5000 ευρώ, συναυλία με την ΚΟΘ-σύμπραξη ως σολίστ, ατομικό ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ατομικό ρεσιτάλ σε άλλη ελληνική πόλη), Β΄ Βραβείο (χρηματικό έπαθλο 3500 ευρώ, ατομικό ρεσιτάλ στη Θεσσαλονίκη), Γ΄ Βραβείο (χρηματικό έπαθλο 2000ευρώ, ατομικό ρεσιτάλ στη Θεσσαλονίκη), Έπαινος (χρηματικός έπαινος 2000 ευρώ στον καλύτερο έλληνα διαγωνιζόμενο).

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου με την τελετή υποδοχής των διαγωνιζόμενων και συνεχίστηκε στις 11-13 Ιανουαρίου με τη γνωριμία με την κριτική επιτροπή και την κλήρωση για τον προκριματικό. Από τον προκριματικό προέκυψαν οι 12 πιανίστες που συνέχισαν στον ημιτελικό (14-15 Ιανουαρίου) –προκριματικός και τελικός είχαν τη μορφή ρεσιτάλ- ενώ οι τρεις φιναλίστ που επεκράτησαν τελικά έκαναν πρόβες χθες και σήμερα για τον μεγάλο τελικό που πραγματοποιείται αύριο 18 Ιανουαρίου στις 9μμ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι τρεις τους ενώπιον κριτικής επιτροπής και κοινού θα ερμηνεύσουν από ένα κονσέρτο για πιάνο με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Μπαλατσινού . Στη συνέχεια ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την απονομή των βραβείων ενώ θα ανανεώσει το ραντεβού του με το κοινό αλλά και τους διαγωνιζόμενους για τον Ιανουάριο του 2021.

Τιμές εισιτηρίων τελικού:

Ζώνη Α΄: 15ευρώ (κανονικό), 5ευρώ (μειωμένο)

Ζώνη Β΄: 10ευρώ (κανονικό), 5ευρώ (μειωμένο)

  

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.