Με την Black Friday να μην αποδίδει τα αναμενόμενα, την πανδημία να επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το…κεφάλι της αγοράς οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης εισέρχονται με ψαλιδισμένες προσδοκίες στην εορταστική περίοδο, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στον τζίρο των γιορτών που αντιπροσωπεύει περίπου το 25% των συνολικών εσόδων της χρονιάς.
Υπό αυτό το πρίσμα, τον βηματισμό και τα πατήματά του παλεύει να βρει το λιανεμπόριο της Θεσσαλονίκης, μέσα σε ένα αβέβαιο πανδημικό περιβάλλον. Μετά από διαρκή πισωγυρίσματα, παλινωδίες, click away και click inside που ταλαιπώρησαν καταναλωτές και εμπόρους και αλλεπάλληλα άνοιξε - κλείσε, η αγορά της πόλης προσπαθεί να ανακτήσει τον παλμό της, επιχειρώντας να μαζέψει τα συντρίμμια που άφησε και αφήνει η υγειονομική κρίση. Ο εμπορικός κόσμος ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί με την κατάστασή του να είναι κρίσιμη αλλά σταθερή ενώ το τελευταίο διάστημα αν και είχε αποκατασταθεί μία κάποια… κανονικότητα στη λειτουργία της αγοράς, αυτή απειλείται και πάλι να διασαλευτεί από τα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους. Πολλές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου κρέμονται από μία κλωστή, καλούμενες να ανταπεξέλθουν σε έναν σκληρό χειμώνα που θα παλέψουν για την επιβίωση.
«H εικόνα της αγοράς είναι απογοητευτική, η Black Friday δεν βοήθησε καθόλου κάτι που ήταν αναμενόμενο, εμείς οι ίδιοι οι έμποροι δυστυχώς έχουμε καταστρέψει αυτή τη μέρα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης.
«Ενόψει εορτών τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα με την κατάσταση που επικρατεί. Ο κόσμος φοβάται, υπάρχει αγωνία, θα δούμε πως θα εξελιχτούν τα πράγματα», προσθέτει.
«Δεν υπάρχουν χρήματα και τζίροι, επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ με την πληρωμή των ενοικίων, οι επαγγελματίες δυσκολεύονται. Οι επιστρεπτέες δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να επιστραφούν από τον Γενάρη αν δεν κινηθεί η αγορά, όταν ο άλλος δεν μπορεί να πληρώσει το νοίκι δεν θα πληρώσει την επιστρεπτέα», καταλήγει.