Στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ ως προς την απορροφητικότητα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκεται η Ελλάδα, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, συμπληρώνοντας ότι εφόσον ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος του η Ευρώπη πιθανώς να πρέπει να κάνει μια δεύτερη ανακατανομή. «Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το δεύτερο σε προϋπολογισμό στο Ταμείο Ανάκαμψης και είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο (ως προς την απορροφητικότητα). Το πιο αγχωτικό είναι το έργο της ψηφιοποίησης, στο οποίο μέχρι τον Φεβρουάριο θα πρέπει να έχουμε φτάσει στο 30%, έναντι 14% σήμερα. Θέλει δουλειά, αλλά νε είναι κάτι που μας ανησυχεί, διότι πολλές συμβάσεις ξεκινάνε τώρα (...) Η εξέλιξη δεν θα είναι γραμμική, θα είναι εκθετική, άρα δεν θα έχουμε πρόβλημα. Σίγουρα με τα αιτήματα πληρωμών θα πάμε όλοι λίγο πιο πίσω κι αυτό ευτυχώς δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα, αλλά με τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες είναι πιο πίσω (...) Θεωρώ ότι θα πρέπει αφού τελειώσει αυτός ο κύκλος (του Ταμείου Ανάκαμψης) να δούμε τι χρήματα έχουν μείνει, προκειμένου η Ευρώπη πιθανώς να κάνει μια δεύτερη ανακατανομή, γιατί π.χ., κάτι που δεν υπήρχε στον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης όταν έγινε, ήταν η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ)» εξήγησε ο κ.Παπαστεργίου, εις εκ των δύο κεντρικών ομιλητών στο σημερινό business breakfast, που οργάνωσε με την ευκαιρία της 88ης ΔΕΘ η ΕΥ (Ernst & Young) Ελλάδος.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, περί της ύπαρξης δεύτερου Ταμείου Ανάκαμψης, ο έτερος κεντρικός ομιλητής, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε ότι για να υπάρξει διεκδίκηση ενός δεύτερου πακέτου πόρων, «πρέπει να τα πάμε καλά στο πρώτο», αλλά κάποιες χώρες δεν έχουν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η επιχειρηματολογία ορισμένων κρατών του ευρωπαϊκού Βορρά, που δεν θεωρούσαν το Ταμείο απαραίτητο: «Εμείς ως Ελλάδα πηγαίνουμε πολύ καλά στο πρώτο (Ταμείο Ανάκαμψης) και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε στο 100%. Είμαστε στο 51%, μια από τις πέντε πρώτες χώρες της Ευρώπης, αλλά υπάρχουν χώρες που είναι μόλις στο 20%. Οι Βόρειοι δεν ήθελαν ποτέ το Ταμείο Ανάκαμψης (...) Αν φτάσαμε στον ενάμιση χρόνο και έχει μείνει αδιάθετο το ένα τρίτο των κονδυλίων (στην Ευρώπη), το επιχείρημα των Βόρειων θα είναι "αφού δεν μπορείτε να απορροφήσετε τα χρήματα, γιατί θέλετε κι άλλα;". Άρα δεν είμαι τόσο αισιόδοξος (για ένα δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης). Χρειάζεται λοιπόν σε όλη την Ευρώπη να επικεντρωθούμε όσο μπορούμε στο να αξιοποιήσουμε τους παρόντες πόρους» υπογράμμισε.
Στο μεταξύ, ο κ.Παπαστεργίου επισήμανε ότι οι χώρες της Ευρώπης συνολικά οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι «χάσαμε ένα πρώτο κύμα ευκαιριών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), διότι αυτή που χρησιμοποιούμε είναι εισαγόμενη». Η Η Ευρώπη, πρόσθεσε, δημιουργεί τώρα τις δικές της υποδομές τεχνητής νοημοσύνης και «θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί γι' αυτό. Το να πάμε σε έτοιμα μοντέλα, μικρά και μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ΤΝ (σ.σ. όπως το ChatGPT) δεν είναι λύση. Πρέπει να δούμε εμείς τι μπορούμε να κάνουμε ως Ευρώπη, για να δημιουργήσουμε υποδομές» συμπλήρωσε. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται και ο «Δαίδαλος», ο υπερυπολογιστής της Ελλάδας, που θα είναι και η «καρδιά» της ανάπτυξης της ΤΝ στη χώρα μας. «Ο διαγωνισμός για τον "Δαίδαλο" τρέχει και ελπίζω να ξεμπερδέψουμε γρήγορα με κάποιες ενστάσεις που υπάρχουν, ώστε να μη χαθεί χρόνος και να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του 2025 στο Λαύριο» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως εκτός από υποδομές, η Ευρώπη χρειάζεται να δημιουργήσει και εξοπλισμό, γιατί αν ό,τι αναπτύσσει βασίζεται σε εισαγόμενους ημιαγωγούς για παράδειγμα, θα συνεχίσει να εξαρτάται από κατασκευαστές εκτός Ευρώπης.
Ο κίνδυνος η Ευρώπη να μετατραπεί σε τρίτο κόσμο
Τον κίνδυνο η Ευρώπη να μετατραπεί σε τρίτο κόσμο, ακόμα και μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν δεν βρει το τριπλό σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην ανάπτυξη της ΤΝ, την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού και εξακολουθήσει να λειτουργεί υπερβολικά φοβικά, επισήμανε από την πλευρά του ο κ.Γεωργιάδης. «Κάθε νέα εποχή δημιουργεί προκλήσεις και σίγουρα εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση τού πώς αυτή η συγκλονιστική τεχνολογία δεν θα παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα (...) Νομίζω ότι η Ευρώπη πηγαίνει πάρα πολύ φοβικά και υπερβολικά συντηρητικά σε αυτό το θέμα και αυτός είναι και ο λόγος που μένει πίσω σε σχέση με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, χωρίς να θέλω με αυτό που λέω να υποτιμήσω την ανάγκη της προστασίας. Προφανώς υπάρχει ανάγκη προστασίας, αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αυτή η ανάγκη προστασίας να μην είναι το φρένο που τελικά θα κάνει την Ευρώπη να γίνει τρίτος κόσμος» είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως οι δυνατότητες της ΤΝ στον τομέα της υγείας είναι «αδιανόητου επιπέδου», ενώ αναγκαίος είναι και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες, εξήγησε, «υλοποιούμε με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακό στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα και ένα τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Το 2025 τέτοια εποχή θα έχουμε τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς (...) Προχθές εγκαινιάσαμε την καλύτερη μονάδα για το μελάνωμα στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο "Ιπποκράτειο". Εκεί μέσα υπάρχει ένα μηχάνημα, ένα από τα μόλις τρία σε όλη την Ευρώπη, (...) με εκπληκτικές απεικονιστικές ικανότητες, που με τη χρήση ΤΝ, καταφέρνει και οδηγεί τον ιατρό στην τελική διάγνωση και στην προτεινόμενη θεραπεία. Άρα υπηρεσίες ΤΝ χρησιμοποιούμε ήδη σήμερα που μιλάμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πέραν όμως από αυτών των σποραδικών εφαρμογών της ΤΝ, αυτό που το Υπουργείο Υγείας θέλει να κάνει είναι να εφαρμόσει την Τεχνητή Νοημοσύνη στο σύνολο, στον σχεδιασμό των πολιτικών αποφάσεων, στον σχεδιασμό της διάθεσης των πόρων, στον σχεδιασμό της κατανομής του δυναμικού, στον σχεδιασμό του πώς τελικά λειτουργεί στο σύνολό του το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό είναι κάτι που αναπόφευκτα θα κάνουν όλα τα εθνικά συστήματα υγείας. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά».
Στις «κατακλυσμιαίες αλλαγές» που κομίζει η ΤΝ αναφέρθηκε ο συντονιστής της συζήτησης, Χρήστος Ταραντίλης, εταίρος και επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημοσίου της EY Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι οι σημερινές εξελίξεις τού θυμίζουν την εποχή που άρχισε να αναπτύσσεται το Ιντερνετ, όταν εν έτει 1995 το χρησιμοποιούσε μόλις το 0,4% του πληθυσμού και σήμερα το αξιοποιεί περίπου το 70%. Ο κ.Ταραντίλης υπενθύμισε ακόμα ότι το 2023 περίπου 150 δισ. ευρώ επενδύθηκαν παγκοσμίως στην ΤΝ, ποσό που αναμένεται να εκτοξευτεί στο 1,9 τρισ. μέχρι το 2030: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Με τη διακράτηση, την παραγωγή και τη προσέλκυση ταλέντου στην τεχνητή νοημοσύνη, την ανάπτυξη των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών, την καθιέρωση ενός ευέλικτου, αλλά αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για τη χρήση της ΤΝ, καθώς και με την προσέλκυση επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων για την έρευνα και την καινοτομία, η χώρα μας θα παίξει ηγετικό ρόλο στον τομέα διεθνώς (...) Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλά μια τεχνολογική εξέλιξη – είναι το μέλλον της διακυβέρνησης και του Δημόσιου τομέα».
Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Γιώργος Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της EY Ελλάδος, τόνισε: «Η Πολιτεία έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης των πολιτών στην τεχνητή νοημοσύνη, αναδεικνύοντας με τρόπο άμεσο και πρακτικό τα οφέλη της. Διότι, η τεχνολογία και η καινοτομία αποκτούν νόημα και δημιουργούν αξία όταν απαντούν στις ανάγκες, αλλά και τις ανησυχίες των ανθρώπων».