Αντιμέτωπες με το φάσμα των πλειστηριασμών βρίσκονται, λίγες μέχρι στιγμής, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς σε γενικές γραμμές τα ξενοδοχεία επιδεικνύουν αξιοθαύμαστες αντοχές, εν μέσω μίας πρωτοφανούς κατάστασης. Πιο σαφής εικόνα θα υπάρξει από τον Σεπτέμβριο και μετά αφού θα έχει περάσει και η τουριστική σεζόν που είναι κομβική για την επιβίωση πολλών ξενοδοχείων.
Η πιο καίρια διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι πλέον, μετά από έναν σχεδόν χρόνο αναστολής λόγω της πανδημίας, οι πλειστηριασμοί επανέρχονται, και μάλιστα υπό το «φόβητρο» του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ο οποίος δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελιγμών ή καθυστέρησης.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που αφορούν συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες και οι διαδικασίες είχαν πάει πίσω λόγω της πανδημίας ενώ οι λόγοι που οδήγησαν τις εν λόγω επιχειρήσεις σε πτώχευση δεν σχετίζονται με την υγειονομική κρίση.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-auction, μόνο επτά πλειστηριασμοί αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία έναντι 37 σε όλη την χώρα.
Το «Lions Hotel» στο Μελισσοχώρι Ωραιοκάστρου της Θεσσαλονίκης βγαίνει για δεύτερη φορά σε πλειστηριασμό στις 30 Ιουνίου (ο πρώτος στις 14 Οκτωβρίου 2020 ήταν άγονος λόγω απουσίας πλειοδοτών), με επισπεύδουσα την Cepal και τιμή πρώτης προσφοράς 2,8 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο ανήκει στην εταιρεία Λέοντος Μέλαθρον ΑΕ (οικογένεια Παπαδόπουλου) και αναπτύσσεται σε έκταση 38.510 τ.μ.
Μόλις λίγα μέτρα χωρίζουν το «Hotel Azur» από τη μαγευτική παραλία στο Πολύχρονο Κασσάνδρας της Χαλκιδικής. Το ξενοδοχείο κατηγορίας 2 αστέρων και δυναμικότητας 28 δωματίων και 56 κλινών, που παλαιότερα λειτουργούσε με την ονομασία «Villa Kosmas», βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 14 Ιουλίου, με επισπεύδοντα ιδιώτη και τιμή πρώτης προσφοράς, όπως ορίστηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.
«Λόγω της πανδημίας είχαν παγώσει οι διαδικασίες, σταδιακά οι πλειστηριασμοί ξενοδοχείων αρχίζουν ξανά, αναμένω το επόμενο διάστημα να αυξηθούν τα ξενοδοχεία που θα βγουν σε πλειστηριασμό. Ο νέος πτωχευτικός νόμος ναι μεν προβλέπει περισσότερες δόσεις αλλά όχι για όλες τις επιχειρήσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Ευστάθιος Κουτσοχήνας.
«Από τις σελίδες του real estate που παρακολουθώ δεν έχει αλλάξει κάτι, δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση εικόνα γενικευμένων πλειστηριασμών, μεμονωμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό πάντα θα υπάρχουν», σημειώνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννης Κουφίδης.
«Από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, που είναι ότι πιο έγκυρο υπάρχει το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών είναι θετικό. Στο πρώτο πεντάμηνο του 2021 έχουμε +170 επιχειρήσεις στα μητρώα, το 2020 είχαμε + 350 επιχειρήσεις. Όλοι προσμένουν σε μία καλή τουριστική σεζόν αυτή τη στιγμή», προσθέτει.
«Οι πλειστηριασμοί ξενοδοχείων στη Χαλκιδική αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται οι λόγοι που οδήγησαν εκεί με την πανδημική κρίση, απλώς είχαν παγώσει οι διαδικασίες», αναφέρει ο πρόεδρος των μεσιτών Χαλκιδικής, Γρηγόρης Στιβαχτάρης.
Τι προβλέπει η διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων
Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση οφειλών και με την υποβολή της σχετικής αίτησης ρύθμισης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, ο οφειλέτης θα μπορεί να επιτυγχάνει για το χρέος του «κούρεμα» προσαυξήσεων έως 85% στα ασφαλιστικά ταμεία, έως 95% στην εφορία και έως 100% στις τράπεζες και «κούρεμα» στο κεφάλαιο έως 75% στο Δημόσιο και 80% στις τράπεζες.
Με την πτώχευση, σε περίπτωση αδύνατης ή άκαρπης ρύθμισης, θα μπαίνει τελεία στο χρέος και ο οφειλέτης θα μπορεί να ξανακάνει, απαλλαγμένος χρεών, μία νέα αρχή.
Η επιτευχθείσα με τον τρόπο αυτό συμφωνία, επικυρώνεται από το δικαστήριο και συνεπάγεται την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων των ενέγγυων πιστωτών. Οι πιστωτές που μειοψήφησαν δεσμεύονται από τη συμφωνία, εφόσον ικανοποιείται η βασική αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης και της ίσης μεταχείρισης των πιστωτών που ανήκουν στην ίδια κατηγορία.
Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης χρεών ακόμη και μόνο με πρωτοβουλία πιστωτών εφόσον:
• ο οφειλέτης είναι σε παύση πληρωμών ή
• εάν πρόκειται για κεφαλαιουχική εταιρεία, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της είναι κατώτερο του ενός δεκάτου ή
• εάν ο οφειλέτης δεν έχει υποβάλει οικονομικές καταστάσεις 2 τουλάχιστον διαδοχικών διαχειριστικών χρήσεων.
Η συμφωνία εξυγίανσης συνοδεύεται υποχρεωτικά από επιχειρηματικό σχέδιο με χρονική διάρκεια ίση με αυτή της συμφωνίας, το οποίο εγκρίνεται από τους συμβαλλόμενους, με βάση τα παραπάνω ποσοστά. Σημαντικό επίσης είναι ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν επηρεάζονται από τη συμφωνία εξυγίανσης και οι απαιτήσεις τους δεν καταλαμβάνονται από αναστολή καταδιωκτικών μέτρων.
Η διαδικασία της εξυγίανσης προβλέπει τη δικαστική επικύρωση ρύθμισης των χρεών με την πλειοψηφία των πιστωτών. Ουσιαστική διαφορά με το προηγούμενο πλαίσιο είναι ότι εάν ο οφειλέτης είναι νομικό πρόσωπο, αποκλειστική αρμοδιότητα παροχής συναίνεσης σε συμφωνία εξυγίανσης δεν έχει η Γενική Συνέλευση των μετόχων αλλά η διοίκηση της επιχείρησης. Το δικαστήριο διορίζει ειδικό εντολοδόχο με την εξουσία να συγκαλέσει γενική συνέλευση και να ασκήσει το δικαίωμα παράστασης και ψήφου εκείνων των μετόχων ή εταίρων του οφειλέτη που δεν συμπράττουν.
Το σχέδιο εξυγίανσης συντάσσεται με τη συνδρομή Ειδικού Εμπειρογνώμονα, που επιλέγεται μέσα από το σχετικό Μητρώο, που δημιουργείται στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.
Όπως προβλέπεται στο σχετικό νόμο η εξυγίανση μπορεί να έχει ως αντικείμενο οποιαδήποτε ρύθμιση του ενεργητικού και του παθητικού του οφειλέτη και ιδίως:
1) Τη μεταβολή των όρων των υποχρεώσεων του οφειλέτη χωρίς περιορισμό, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών ή των ρυθμίσεων που έχει συνάψει με φορείς του Δημοσίου ή Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
2) Την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων του οφειλέτη με την έκδοση μετοχών κάθε είδους.
3) Τη μείωση των απαιτήσεων έναντι του οφειλέτη.
4) Την εκποίηση επί μέρους περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
5) Την ανάθεση της διαχείρισης της επιχείρησης του οφειλέτη σε τρίτο με βάση οποιαδήποτε έννομη σχέση περιλαμβανομένης ενδεικτικά της εκμίσθωσης ή της σύμβασης διαχείρισης.
6) Τη μεταβίβαση του συνόλου ή μέρους της επιχείρησης του οφειλέτη σε τρίτο.
7) Την αναστολή των ατομικών και συλλογικών διώξεων των πιστωτών για ορισμένο διάστημα μετά την επικύρωση της συμφωνίας.
8) Τη λήψη από τον οφειλέτη νέας χρηματοδότησης.
9) Τον διορισμό προσώπου που θα επιβλέπει την εκτέλεση των όρων της συμφωνίας.
10) Την καταβολή συμπληρωματικών ποσών προς εξόφληση απαιτήσεων σε περίπτωση βελτίωσης της οικονομικής θέσης του οφειλέτη.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19-20 Ιουνίου 2021