ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Φοιτητές, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς στους δρόμους κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Γιάννης Γκουμάκης11 Ιανουαρίου 2024

Με συνθήματα και για την Παλαιστίνη πορεύτηκαν οι διαδηλωτές της μεγάλης πορείας κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Από την οδό Τσιμισκή κινήθηκαν προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου παρέμειναν για λίγα λεπτά και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το ΑΠΘ μέσω της οδού Αγίου Δημητρίου.

Στο ύψος του τουρκικού προξενείου η πορεία ανακόπηκε από δυνάμεις και κλούβες της αστυνομίας που φρουρούν το προξενείο και εξετράπη προς την Καμάρα. Φτάνοντας στην Εγνατία, φοιτητές και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας κινήθηκαν μέσω του ανατολικού ρεύματος προς την είσοδο του ΑΠΘ. Οι φοιτητές εισήλθαν στο χώρο της πανεπιστημιούπολης και ολοκλήρωσαν την πορεία τους μπροστά στο κτίριο της πρυτανείας.

Στην πορεία συμμετείχαν φοιτητικές οργανώσεις του ΔΙΠΑΕ, του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, σχολεία και εκπαιδευτικοί από όλη τη Θεσσαλονίκη.

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη και της κυβέρνησης και υποστηρίζουν πως το νέο νομοσχέδιο υποβαθμίζει τα πτυχία του δημοσίου πανεπιστημίου αλλά και τον κόπο χιλιάδων γονιών να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Στο ΑΠΘ τελούν υπό κατάληψη από σήμερα αρκετές σχολές, μεταξύ των οποίων το Μαθηματικό, το Χημικό, η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, η  Μηχανολόγων Μηχανικών, το Εικαστικό και το παιδαγωγικό (ΠΤΔΕ)

Παράλληλα η ΟΛΜΕ που συμμετέχει στο συλλαλητήριο εφαρμόζει από τις 11.00 στάση εργασίας

Μπροστά από την αψίδα του Γαλέριου το ρεύμα κυκλοφορίας προς τα δυτικά έχει κλείσει ενώ φοιτητές συνεχίζουν να καταφθάνουν στο σημείο. Αναμένεται να ακολουθήσει πορεία προς το ΥΜΑΘ.

Σε δηλώσεις του για τη makthes.gr ο κ. Γιάννης Κουρμούλης, μέλος Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και μέλος του ΔΣ εργαζομένων του ΑΠΘ υποστήριξε πως η εκπαιδευτική κοινότητα δε θα επιτρέψει να περάσει το νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά μετατρέπει τη συμμετοχή στις σπουδές σε ταξικό ζήτημα με την έλευση διδάκτρων φοίτησης.

Παράλληλα, η κ. Δήμητρα Τραγάκη, μέλος του ΔΣ της πρώτης ΕΛΜΕ δήλωσε πως η κυβέρνηση παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να δημιουργήσει στην ουσία ιδιωτικά Πανεπιστήμια, γεγονός που θα μειώσει την είσοδο νέων φοιτητών στα κρατικά πανεπιστήμια, οδηγώντας τα σε περαιτέρω υποβάθμιση.

"Η αγορά προσόντων που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια με το νόμο Γαβρογλου στα μεταπτυχιακά, πλέον θα εφαρμοστεί ουσιαστικά και στο βασικό πτυχίο. Κοπιάσανε να μπούμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να κάνουμε τις σπουδές μας και τώρα θα έρχεται κάποιος που έχει χρήματα και θα μας ανταγωνίζεται", ανέφερε.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και αρκετά σχολεία με τους δασκάλους τους και μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων τους.

Η κ. Άννα Ανανιάδου, γραμματέας του ΔΣ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 17ο ΓΕΛ Εύοσμου τόνισε πως αντί το κράτος να σπαταλά χρήματα για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, οφείλει να φροντίσει τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και να εστιάσει στην μέση εκπαίδευση πρωτίστως.

"Διεκδικούμε γενναία χρηματοδότηση για την παιδεία, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, σύγχρονες υποδομές και δεκαπενταετία τμήματα", είπε.

Ο κ. Παναγιώτης Σαπουνας, εκπαιδευτικός στο 2ο ΓΕΛ Ευόσμου ο οποίος συμμετέχει επίσης στην πορεία μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς δήλωσε σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα τίθεται ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο.

"Σήμερα είναι η αρχή. Ετοιμάζουμε τα επόμενα βήματα μας για να μην περάσει το νομοσχέδιο που θα δυσχεράνει πολύ τις σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση. Είμαστε στο πλευρό των φοιτητών", σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης πως οι δάσκαλοι οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις τους με σκοπό να μην περάσει το νομοσχέδιο.

Από την πλευρά των φοιτητών, ο Λάμπρος Παπανικολόπουλος, μέλος του ΦΣ Πληροφορικής, σε δηλώσεις του τόνισε πως δεν αξίζει στους φοιτητές των δημοσίων πανεπιστημίων, μετά τους κόπους των ίδιων και των οικογενειών τους να έχουν πτυχίο ισάξιο με εκείνους των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

"Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποβαθμίσει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πειράξει το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Δεν μας αξίζει να έχουμε πτυχίο που έχει αντίστοιχη αξία με ένα άλλο που έρχεται επί πληρωμή. Αν το νομοσχέδιο κατατεθεί, οι σχολές θα κλείσουν σε όλη την Ελλάδα και οι δρόμοι θα γεμίσουν φοιτητές. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω", είπε αναφορικά.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.