Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα στις 26 Σεπτεμβρίου, ανάμεσα στα 76 θέματα της ημερήσιας διάταξης, υπήρχαν 33 τα οποία είχαν κάποια συνάφεια μεταξύ τους ή, ακριβέστερα, τα χαρακτήριζε αντιφατικότητα, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο. Συγκεκριμένα, τα δέκα εξ αυτών αφορούσαν αιτήσεις θεραπείας κατά αποφάσεων με τις οποίες είχαν επιβληθεί πρόστιμα σε επιχειρήσεις για παράνομη υπαίθρια διαφήμιση και άλλα 23 που αφορούσαν επιβολή προστίμων σε βάρος επιχειρήσεων οι οποίες παραβίασαν νόμους και κανονισμούς σχετικά με την υπαίθρια διαφήμιση.
Παράλληλα, στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπως και σε κάθε δήμο, λειτουργούν και δύο Επιτροπές Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών όπως λέγονται, οι οποίες καλούνται να εξετάσουν τις ενστάσεις των καταστηματαρχών για τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί σε βάρος τους και αφορούν κυρίως καταπάτηση δημόσιου χώρου από παράνομη εξάπλωση τραπεζοκαθισμάτων ή και άλλες παραβάσεις καταστημάτων εστίασης και εν γένει ψυχαγωγίας.
Βεβαίως ο νόμος προβλέπει, και ορθώς, ότι ο πολίτης ο οποίος θεωρεί ότι αδικήθηκε, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην αρμόδια Επιτροπή ζητώντας μείωση ή και διαγραφή του προστίμου που του έχει επιβληθεί. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση η... κατανόηση, σε βαθμό… φιλευσπλαχνίας, με την οποία οι εν λόγω Επιτροπές του δήμου Θεσσαλονίκης κρίνουν πολλές από τις ενστάσεις των επαγγελματιών.
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία του τελευταίου τετραμήνου του 2021.
Ανέτρεξα ενδεικτικά σε κάποιες αποφάσεις τους και ιδού τα αποτελέσματα:
- Τον Δεκέμβριο από τις ενστάσεις οι οποίες έγιναν και αφορούσαν πρόστιμα συνολικού ύψους 144.747,62 ευρώ, χαρίστηκαν 118.391,12, δηλαδή ποσοστό 82% και έμειναν προς πληρωμή 26.356,12.
- Τον Νοέμβριο, σε δύο συνεδριάσεις των Επιτροπών από τα συνολικά 325.057,42 ευρώ που ήταν το ύψος των προστίμων, χαρίστηκαν περίπου τα μισά, 156.994,58 (48,3%) και απέμειναν προς πληρωμή 168.062,84.
- Τον Οκτώβριο σε δύο συνεδριάσεις των Επιτροπών από τα συνολικά 79.808,38 ευρώ, χαρίστηκαν 51.028,52 (64%) και απέμειναν προς πληρωμή 28.779,86.
- Τον Σεπτέμβριο σε τέσσερις συνεδριάσεις των Επιτροπών από τα συνολικά 759.844,52 ευρώ, χαρίστηκαν 333.201,64 (44%) και απέμειναν προς πληρωμή 426.642,88.
Με λίγα λόγια, κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2021 οι δύο Επιτροπές Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του δήμου Θεσσαλονίκης με τις αποφάσεις τους διέγραψαν πρόστιμα ύψους 659.615,86, δηλαδή το 50% των συνολικών προστίμων που είχαν επιβληθεί από τη Δημοτική Αστυνομία.
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις τα πρόστιμα, όχι απλώς μειώθηκαν, κάτι που είναι συνήθης πρακτική σε πολλούς δήμου, αλλά εξαφανίστηκαν τελείως. Τέτοιες περιπτώσεις, πλήρους διαγραφής των προστίμων αφορούσαν μεταξύ άλλων, επιχείρηση στην Αριστοτέλους (36.250), Καφέ στα Λαδάδικα (12.300), Ταβέρνα στα Λαδάδικα (17.000), κατάστημα στην πλατεία Αριστοτέλους (20.000) κ.ο.κ. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που η μείωση των προστίμων αφορούσε σχεδόν το σύνολο του προστίμου. Από τις πλέον χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις είναι σε επιχείρηση Καφέ στην Λ. Νίκης στην οποία επιβλήθηκαν συνολικά τέσσερα πρόστιμα και της έγινε μείωση ύψους 93.000 ευρώ, όπως και σε επιχείρηση στην πλατεία Αριστοτέλους της οποίας έγινε μείωση 32.000 ευρώ.
Ιδιαίτερο στοιχείο, το οποίο έχει τη σημασία του, είναι ότι έως και τον περασμένο Ιανουάριο, πρόεδρος στην μία από τις δύο Επιτροπές Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών ήταν ο γνωστός συνδικαλιστής των καταστηματαρχών του Κέντρου της Θεσσαλονίκης και νυν αντιδήμαρχος Κώστας Ιακώβου, ενώ και ο πολίτης τον οποίο υπέδειξε η διοίκηση ως τρίτο μέλος, είναι κι αυτός στέλεχος της Διοικούσας Επιτροπής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Δηλαδή, δύο άνθρωποι των επαγγελματιών, και δη συνδικαλιστές, ο ένας μάλιστα και αιρετό στέλεχος της διοίκησης του δήμου, λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες αφορούν συναδέλφους τους, δυνητικά ψηφοφόρους τους.
Το γεγονός αυτό προκαλεί ψιθύρους και σχόλια περί επιλεκτικών ρουσφετιών ενόψει μάλιστα των επικείμενων εκλογών, τόσο των δημοτικών, όσο και αυτών για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Όπως, μάλιστα, αναφέρει στο makthes.gr ο Ανδρέας Κουράκης, μέλος της μιάς εκ των δύο Επιτροπών Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών “μετά το τέλος των συνεδριάσεων κάποιοι μοιράζουν τις προσωπικές κάρτες τους στους επαγγελματίες που προσέρχονται στην Επιτροπή για την υπόθεσή τους”. Ο κ. Κουράκης επισημαίνει παράλληλα ότι το θολό καθεστώς το οποίο επικρατεί, κυρίως ως προς τη διάθεση του δημόσιου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, διευκολύνει ρουσφετολογικές πρακτικές. “Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε την περίοδο της πανδημίας με την ανεξέλεγκτη διάθεση του δημόσιου χώρου στα καταστήματα, ένα καθεστώς το οποίο παρατάθηκε πρόσφατα με την ψήφιση μιας απαράδεκτης τροπολογίας”.
Η Δήμητρα Ακριτίδου, η οποία ανέλαβε πρόεδρος της μίας από τις δύο Επιτροπές τον περασμένο Ιανουάριο, αντικαθιστώντας τον κ. Ιακώβου, αποφεύγει να σχολιάσει τις αποφάσεις που είχε λάβει η Επιτροπή κατά το προηγούμενο διάστημα. «Δεν έχω εικόνα αυτών των αποφάσεων. Τονίζω, ωστόσο, ότι όσο είμαι εγώ πρόεδρος της Επιτροπής όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα και σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τους νόμους και τους κανονισμούς. Όλες οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, χωρίς ιδιαίτερες διακρίσεις».