Ζητούν ακόμη την άμεση χρηματοδότηση της προβλεπόμενης απαλλοτρίωσης και του χτισίματος του νέου σύγχρονου 89ου Δημοτικού Σχολείου. Επιπλέον, στην επιστολή αναφέρουν ότι «μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά του σχολείου μας σε νέο σύγχρονο και ευρισκόμενο στη γειτονιά μας κτηριακό συγκρότημα, ζητούμε να γίνει μελέτη επισκευής ή / και στατικής ενίσχυσης του υφιστάμενου κτηρίου εάν αυτό απαιτείται.
Οι εργασίες που θα προβλέπονται από τη μελέτη θα πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό και σίγουρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου».
Τέλος, δηλώνουν ότι θα εναντιωθούν με όλα τα νόμιμα για την «φημολογούμενη και μεθοδευόμενη διάλυση του 89ου Δημοτικού σχολείου και στην περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαίδευσης που λαμβάνουν τα παιδιά», τονίζουν οι ίδιοι.
«Δεν έχει προαποφασιστεί το κλείσιμο του σχολείου»
Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας στον δήμο Θεσσαλονίκης με δηλώσεις του στο makthes.gr ξεκαθαρίζει πως δεν έχει προαποφασιστεί το κλείσιμο του συγκεκριμένου σχολείου.
«Πρόκειται για λυόμενο που χτίστηκε πριν από 50 χρόνια και με έναν τρόπο που ήταν για να καλύψει προσωρινά τις ανάγκες. Εμείς ως δημοτική Αρχή μετά από 50 χρόνια που είναι εκεί αυτό το σχολείο, ανησυχούμε για την ασφάλεια παιδιών και εργαζομένων, χωρίς να έχει προαποφασιστεί ότι θα κλείσει κάποιο σχολείο διότι συνολικά έχουμε πέντε λυόμενα».
Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά πως «Απευθυνθήκαμε και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ανεξάρτητος φορέας) για να έχουμε κάποια πορίσματα. Είναι προφανές ότι η ασφάλεια των μαθητών είναι η βασική μας μέριμνα».
Ο κ. Νικηφορίδης τονίζει ότι στο 89ο υπάρχουν κάποιες εμφανείς βλάβες αλλά, «πρέπει να ερευνήσουμε και τις μεγάλες που μπορεί να μην φαίνονται. Οι γονείς δεν θέλουν να φύγουν τα παιδιά τους από το συγκεκριμένο σχολείο αλλά, αν αποδειχτεί ότι το σχολείο έχει θέμα πρέπει να βρούμε λύση. Κανείς δεν θέλει να κλείσει ένα σχολείο όμως όταν παραλαμβάνουμε μια απογοητευτική κατάσταση και για χρόνια δεν έχει χτιστεί κανένα σχολείο, πρέπει να ενεργοποιηθούμε. Είναι μία ανησυχία που μας αφορά όλους και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας», τονίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έλεγχοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και του ΤΕΕ αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά το Πάσχα.
Ο κ. Νικηφορίδης δεν παραλείπει να αναφέρει πως το συγκεκριμένο σχολείο έχει τοποθετηθεί σε έναν χώρο που δεν είναι χαρακτηρισμένος για σχολείο και δεν έχει την απαιτούμενη άδεια οικοπέδου, που οι προδιαγραφές απαιτούν. «Στο συγκεκριμένο οικόπεδο δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για ανέγερση σχολείου, είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος πρασίνου και δεν διαθέτει την απαιτούμενη επιφάνεια για να γίνει σχολείο».
Από την πλευρά της η Έφη Θεοδωράκη, αντιδήμαρχος Παιδείας λέει στο makthes.gr πως «Περιμένουμε τις τεχνικές εκθέσεις προκειμένου να δούμε τι θα κάνουμε». Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη έθεσε εκ νέου το ζήτημα της σχολικής στέγης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι « Είχα την ευκαιρία να θέσω στον υπουργό Παιδείας κάποια αιτήματα για τα οποία επιφυλάχτηκε να απαντήσει οργανωμένα όπως άλλωστε κάνει κάθε φορά.
Αναφέρομαι στο αίτημα της δημοτικής Αρχής για τη μετατροπή των σχολικών αυλών σε πάρκα γειτονιάς, τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε δυο τρία δημοτικά γυμναστήρια για να τα μετατρέψουμε σε ανοιχτά γυμναστήρια γειτονιάς και βέβαια να υποστηρίξει, εάν και δεν είναι της αρμοδιότητας του, το μεγάλο πρόβλημα σχολικής στέγης».
Από την πλευρά τους, οι γονείς αναμένεται να προχωρήσουν σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στις 16:00 σήμερα, στο δημοτικό συμβούλιο.