ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία Ουκρανών στην Αριστοτέλους για τα δυο χρόνια από τη ρωσική εισβολή (βίντεο)

Αλκίνοος Βλαχόπουλος24 Φεβρουαρίου 2024

Με αντιπολεμικά συνθήματα, ομιλίες, τραγούδια και ουκρανικές σημαίες στα χέρια, δεκάδες ουκρανοί της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου 24/02 στην Πλατεία Αριστοτέλους, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο πόλεμος στην πατρίδα τους δεν έχει τελειώσει και ότι η Ουκρανία θα νικήσει στο τέλος.


Μικρής κλίμακας ένταση σημειώθηκε κατά την έναρξη του συλλαλητηρίου όταν ένας άνδρας πλησίασε τους συγκεντρωμένους και άρχισε να φωνάζει συνθήματα υπερ της εισβολής της Ρωσίας, προκαλώντας τους ουκρανούς διαδηλωτές. Το περιστατικό έληξε με την επέμβαση των αστυνομικών που προχώρησαν στην απομάκρυνση του άνδρα.

Ήταν Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 όταν η Ρωσία εισέβαλε στρατιωτικά στην Ουκρανία με κύριο στόχο, όπως διεμήνυε τότε η ηγεσία του Κρεμλίνου, να την «αποναζιστικοποιήσει». Δύο χρόνια μετά και ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, περίπου 9.000 ουκρανοί πρόσφυγες, που ήλθαν από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη χώρα μας, βρίσκονται σήμερα εγκατεστημένοι σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

"Η Ουκρανία πολεμάει κάθε μέρα" δηλώνει ο Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Yvhen Shkvyra

"Η αλήθεια είναι ότι η ο πόλεμος στην Ουκρανία κρατάει εδώ και 10 χρόνια. Δύο χρόνια μετράμε από την ημέρα που έγινε η εισβολή πλήρους κλίμακας και σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την ουκρανική κοινότητα. Η Ουκρανία πολεμάει, πολεμάει κάθε μέρα και προσπαθεί να αντισταθεί. Θέλουμε να ζητήσουμε βοήθεια από τους φίλους μας στην Ελλάδα που μας υποστήριζε τόσα χρόνια και θα συνεχίσει να μας στηρίζει".


"Πάνω από 100.000 νεκροί"

"Όλα σήμερα έχουν διαλυθεί" λέει συγκινημένη η Πρόεδρος της ένωσης Ελλήνων Ουκρανίας στην Ελλάδα κυρία Αλεξάνδρα Προτσένκο- Πιτσατζή που ζούσε στην Μαριούπολη. "Είχαμε ελληνικά σχολεία που τα παιδιά μας μάθαιναν ελληνικά. Όλα αυτά σήμερα έχουν διαλυθεί. Δεν πιστεύαμε ότι μια σλαβική χώρα θα καταστρέψει μια άλλη σλαβική χώρα. Κατέστρεψαν τα κτίρια μας στα οποία μέσα ήταν οικογένειες με παιδιά. Σαν σκουπίδια μας πέταξαν έξω από τα σπίτια μάς. Βομβάρδισαν το μαιευτήριο που είχε γυναίκες και παιδιά. Στις 17 Μαρτίου έριξαν βόμβες στο θέατρο που υπήρχαν παιδιά που παρακολουθούσαν μια παράσταση. Κανένας δεν μπορεί να περιγράψει την φρίκη του πολέμου.

Παραπάνω από 100.000 ανθρώπους έχουν σκοτώσει οι Ρώσοι στην Μαριούπολη λέει η κα. Αλεξάνδρα που ελπίζει ότι κάποια μέρα θα καταφέρει να γυρίσει πίσω στην πατρίδα της.


Το παρών στην σημερινή εκδήλωση έδωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο οποίος κάλεσε τους εκπροσώπους της Ουκρανικής κοινότητας στο γραφείο του προκειμένου να συζητήσουν εκτενώς τα προβλήματα των ουκρανών που βρίσκονται εγκατεστημένοι στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Αγγελούδης στις δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη να μπει άμεσα τέλος σε αυτή την άδικη εισβολή στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα είναι μια μέρα θλίψης και αναστοχασμού για όλη την Ευρώπη.

Οι συγκεντρωμένοι ξεδίπλωσαν μια τεράστια σημαία στο κέντρο της πλατείας ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες των εκπροσώπων της Ουκρανικής κοινότητας οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη στήριξης της πατρίδας τους ευχαριστώντας την Ελλάδα για την βοήθεια που προσφέρει απο την πρώτη μέρα στους πρόσφυγες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αντιπολεμικά τραγούδια τα οποία συγκίνησαν ιδιαίτερα τους παρεβρισκομένους.

Το παρών έδωσαν επίσης η Πρόξενος της Γερμανίας Σίβυλλα Μπετίκ, ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ Τζέρι Ισμαήλ, καθώς και εκπρόσωποι των προξενικών αρχών της Γαλλίας της Αλβανίας και της Βουλγαρίας.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε το Προξενείο της Ουκρανίας στην Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Σωματείο «Ουκρανοελληνική Πρωτοβουλία», την Ένωση Ελλήνων της Ουκρανίας στην Ελλάδα και την Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης.


Οι σημερινές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.